🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shimano взима контролен дял в дистрибуторите си на Балканите

Приходите на българското дружество "БГ-Юротрейд" са 5.8 млн. лв. при печалба от 2.9 млн. лв.

Shimano inc. е най-големият производител на велосипеди в света
Shimano inc. е най-големият производител на велосипеди в света
Shimano inc. е най-големият производител на велосипеди в света    ©  Shutterstock
Shimano inc. е най-големият производител на велосипеди в света    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Shimano inc. ще консолидира присъствието си на балканския пазар, като придобие 51% от дистрибутора си Eurotrade Group в Румъния, България, Гърция, както и 26% в Сърбия. Това стана ясно от съобщение за концентрация в Комисията за защита на конукренцията.

Българският клон на Eurotrade Group "БГ-Юротрейд" ООД е основан през 2013 г., като през годините оборотът на компанията стабилно расте. За изминалата 2021 г. приходите са 5.8 млн. лв. при печалба от 2.9 млн. лв.

"Завършването на сделката и действителното стартиране на съвместната фирма се очаква да стане през първото тримесечие на 2023 г. и зависи от изпълнението на множество условия, включително разрешение от органите за защита на конкуренцията в България. Повече подробности ще бъдат споделени през първото тримесечие на 2023 г." коментира Цветан Миланов, директор маркетинг и продажби на "БГ-Юротрейд".

Главната търговска дейност на "БГ-Юротрейд" е дистрибуцията на части и изделия от марката Shimano, както и на други велосипедни марки.

Eurotrade Group е ексклузивен дистрибутор обслужващ над 1600 магазина, предлагащи продукти на марката Shimano за Югоизточна Европа от 2002 г., и има дистрибуторски центрове в региона. Компанията няма собствени обекти, а се занимава с търговия на едро и в специализирани спортни и велосипедни магазини.

Страната на изгряващата спица

Ковид пандемията се отразява изключително позитивно на резултатите на японския гигант, който през миналата година отчита скок на продажбите от 49%. Въпреки това от Shimano забелязват спад на търсенето към края на 2021 г. в някои пазари, с изключение на европейския. На Стария континент продължава да има високо търсене, което представя проблем при доставките на завършени велосипеди. Това засилено търсене е вероятно довело и до желанието на японския гигант да вземе по-управленска роля в дистрибуцията на своrте продукти в региона. За 2021 г. компанията отчита приходи от 3.9 млрд. евро и печалба от 809 млн. евро.

Shimano е основана през 1921 г. в Осака от Шозабуро Шимано. Централата остава в японския град и до днес. Съществуват общо 7 главни дъщерни дружества, директна собственост на Shimano.

Пазарната капитализация е 15.95 млрд. долар, което прави компанията и най-големият производител на велосипеди в света.

Все още няма коментари
Нов коментар