🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа е намалила потреблението на газ с една четвърт през ноември

Континентът продължава опитите да намали зависимостта си от руската суровина

Въпреки намаленото използване на газ цената му в Европа се покачва през ноември.
Въпреки намаленото използване на газ цената му в Европа се покачва през ноември.
Въпреки намаленото използване на газ цената му в Европа се покачва през ноември.    ©  Reuters
Въпреки намаленото използване на газ цената му в Европа се покачва през ноември.    ©  Reuters

Европейският съюз е намалил потреблението си на природен газ с 24% през ноември, показва проучване на аналитичната компания ICIS, цитирано от Financial Times. Това е втори пореден месец на сравним спад на използването на суровината, което сочи, че Старият континент успява да намали зависимостта си от суровината и по-точно от доставките от Русия.

Важно пояснение е, че до момента есента в Европа е необичайно топла, като това предполага по-малка консумация на природен газ. Въпреки това последните две седмици температурите спадат според сезона и това води до по-голяма нужда от газ. По-малкото потребление е подпомогнало запълването на газовите хранилища на континента до 93%, показват данни на Gas Infrastructure Europe.

Най-сериозно намаляване на потреблението се усеща в Нидерландия, където компанията изчислява, че през миналия месец се е използвал 33% по-малко газ. След това са двете страни, които използват най-много от суровината - Германия и Италия, като спадът е съответно 23 и 21%. След това се нареждат Испания и Франция с намалено потребление около 20%.

"Индустрията пропорционално предприе най-големите намаления на потреблението на газ и това е изцяло резултат от ясното пазарно ценообразуване", каза Том Марзек-Мансър, водещ европейски газов анализатор в ICIS. Високата цена на газа е "демотивирала" употребата, добави той пред Financial Times.

През 2021 г. ЕС е внесъл 155 млрд. куб. метра природен газ от Русия, което представлява около 45% от вноса на газ в ЕС и близо 40% от общото потребление. Очакванията на експерти са, че скоро ще се наблюдава подобно явление и с руския петрол, като главната движеща сила за това е таванът на цените, който беше приет от ЕС и икономиките от Г-7.

Рекорден внос на LNG

Въпреки това анализаторите продължават да подкрепят идеята, че е нужно допълнително подсигуряване на търсенето. Това може да се случи с увеличени доставки на втечнен природен газ (LNG), както и с намирането на алтернативни източници, като Алжир например. В случай че това не се случи или пък потреблението не бъде намалено допълнително, ЕС е изправен пред дългосрочен недостиг на газ.

"Търсенето ще трябва да бъде по-ниско от нивата преди войната [Русия - Украйна], за да получим достатъчно запаси за следващата зима", каза Алекс Тъкет от консултантската компания CRU Group. "Въпросът е колко ще намалее търсенето и колко болезнено ще бъде то", добави той.

Въпреки намаленото използване на газ цената му в Европа се покачва през ноември, показва справка на нидерландската борсова платформа TFF. Актуалната му котировка е 150 евро за мегаватчас, което е и най-високото ниво от повече от месец насам. Макар и това да увеличава натиска върху бизнеса и домакинствата, ефектът е положителен от гледна точка на възможностите за доставчиците на LNG. По-високата цена в Европа прави местния пазар значително по-привлекателен за страните, които изнасят суровината, което дава приоритет на европейските купувачи. Данните на ICIS показват, че Европа и Великобритания са внесли 11.14 млн. тона втечнен природен газ през ноември, което е най-голямото количество в рамките на един месец. Прогнозата на компанията е, че доставките ще се увеличат до 12.2 млн. тона през декември.