🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Shimano влиза директно на Балканите, като обединява дистрибуторите си от различни държави

Заедно с по-централизирано разпространение на велосипедни части японската компания ще развива и търговска мрежа за своите риболовни изделия

Най-големият производител в света на велосипедни части ще се разпространява сам на Балканите
Най-големият производител в света на велосипедни части ще се разпространява сам на Балканите
Най-големият производител в света на велосипедни части ще се разпространява сам на Балканите    ©  Shutterstock
Най-големият производител в света на велосипедни части ще се разпространява сам на Балканите    ©  Shutterstock
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Японският гигант за велосипедни компопенти Shimano ще разшири значително дейността си на Балканите. Българската Комисия за защита на конкуренцията одобри искането дъщерното дружество на японската група Shimano Europe да придобие българската "БГ-Юротрейд" като част от сделка за обединяване под една шапка на досегашните си дистрибутори от Eurotrade Group в няколко държави.

Обединение

Отделните дъщерни компании на Eurotrade Group в Румъния, България, Сърбия, Гърция и Словения ще бъдат консолидирани под едно дружество майка, което предстои да бъде създадено - Shimano South-East Europe B.V., чийто първоначален почти едноличен собственик ще бъде гръцката Nikos Maniatopoulos S.А., която досега беше главен акционер в Eurotrade Group. След това Shimano чрез своята дъщерна нидерландска компания ще закупи акции в новото дружество до постигането на контролен дял от 51% и оттам нататък ще упражнява едноличен контрол над бъдещите операции.

Анализът на КЗК показва, че според доклад на Конфедерацията на европейската велосипедна индустрия ("CONEBI") Shimano държи 20-30% от пазара в страната за велосипедни компоненти през 2021 г. Според същия доклад на територията на Европа общите приходи от продажби на велосипеди и е-велосипеди е 19.7 млрд. евро, а за велочасти и аксесоари е 3.6 млрд. евро. От КЗК не очакват концетрацията да окаже негативен ефект върху пазарния сектор.

Много риби в морето

Чрез консолидацията Shimano ще спре разпространението на продуктите си в други вериги и ще започне да извършва дейността самостоятелно. "Shimano вече е прекратила споразуменията с различни дистрибутори в Европа и в групата са започнали активно да дистрибутират продуктите на компанията", се твърди в становището към решението на КЗК.

Визията на японската група е и да разшири и обогати своята продуктова гама за риболов и рибарски изделия, която е нараснала глобално като процент в печалбите през пандемията до 19%. Компанията няма няма изградени мрежи за дистрибуция на тези продукти в региона и търговията за риболовни принадлежности с марка Shimano се извършва изцяло от индивидуални търговски представители - процес, който от компанията считат за "неоптимален".

"БГ-Юротрейд" на този етап не разпространява риболовна екипировка и разпродава ексклузивно части за велосипеди на Shimano. Това се очаква да се промени в процеса на консолидация, а групата Shimano да добави рибарските си продукти на българския пазар. Служителите на българското дружество ще бъдат приобщени към корпоративната структура на японската група. На този етап представители на "БГ-Юротрейд" отказаха да коментират предстоящото навлизане на Shimano.

Българският клон на Eurotrade Group "БГ-Юротрейд" е основан през 2013 г., като през годините оборотът на компанията стабилно расте. За 2021 г. приходите са 5.8 млн. лв. при печалба от 2.9 млн. лв. Shimano отчита общ оборот от 3.9 млрд. евро и печалба от 809 млн. евро за 2021 г.. Пазарната капитализация на компанията е 15.95 млрд. долар, което я прави и лидер в сектора.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар