Намалява интересът на инвеститорите към европейските стартъпи

След няколко години на огромни вложения инфлацията и войната в Украйна оказват своето влияние

Интересът на инвеститорите намаля през втората половина на годината, когато са били завършени едва 37 рунда на финансиране, които са над 100 млн. долара.
Интересът на инвеститорите намаля през втората половина на годината, когато са били завършени едва 37 рунда на финансиране, които са над 100 млн. долара.
Интересът на инвеститорите намаля през втората половина на годината, когато са били завършени едва 37 рунда на финансиране, които са над 100 млн. долара.    ©  Reuters
Интересът на инвеститорите намаля през втората половина на годината, когато са били завършени едва 37 рунда на финансиране, които са над 100 млн. долара.    ©  Reuters

Интересът на инвеститорите към европейските стартъпи и големи компании намалява сериозно след няколко години на огромни вложения. Технологичните компании, които са базирани на Стария континент, вече изгубиха над 400 млрд. долара от пазарните си оценки, което прави позицията им допълнително затруднена, съобщава Financial Times.

Стартиращите компании на континента максимално се възползваха от финансовата суматоха през 2021 г., което доведе до създаването на повече от 100 еднорога - технологични стартиращи компании, оценени на повече от 1 млрд. долара.

Тази година обаче еднорозите са намалели до 31, сочат данни от доклад на базираната в Лондон фирма за рисков капитал Atomico. Това е най-ниското ниво от 2017 г. насам, като се изключи пандемията от коронавирус през 2020 г. Компанията също така е установила, че повече от 14 хил. европейски служители в технологични фирми са били съкратени.

Тенденцията е отражение на предпазливостта на инвеститорите към високата инфлация, нарастващите лихвени проценти и войната в Украйна. Кризата във финансирането представлява първият истински тест за европейската технологична сцена, откакто ново поколение местни компании, водени от Spotify, Revolut и King, постигнаха международен успех. Нашето виждане е, че предизвикателната среда ще продължи да е налице и през 2023 г., казва Том Уемайер, партньор и ръководител на изследванията в Atomico. "Няма връщане назад, поне за много дълго време, към условията, които видяхме в края на 2021 г.", добавя той пред изданието.

Европейската технологична индустрия е изтрила 400 млрд. долара от пазарната си стойност през 2022 г.

Според експерти това изглежда като логично развитие на пазара, след като от 2015 г. насам нивото на инвестиции и интересът се покачваше главоломно всяка година. Европейските технологични компании са набрали 85 млрд. долара тази година, като това е над нивата от 2019 и 2020 г. Въпреки това интересът на инвеститорите намаля през втората половина на годината, когато са били завършени едва 37 рунда на финансиране, които са над 100 млн. долара.

Дори ветераните от рисковия капитал се борят да разберат точния момент за стартиращото финансиране на фона на макроикономически и геополитически сътресения. "В тази игра съм от 20 години и в момента е изключително трудно да се четат чаените листа", каза Ник Бризбърн, управляващ партньор в базираната в Лондон Forward Partners, която има портфолио от 95 млн. паунда от технологични компании в ранен етап. "Чувствам истинска липса на увереност, че ако вложа пари сега, тази компания ще може да събере пари отново през следващите 12-18 месеца", добавя той.

Според инвеститорите проблемът е доверието, а не капиталът. Atomico изчислява, че в Европа все още има наличен капитал на стойност около 80 млрд. долара: финансиране на рисков капитал, което е набрано в годините на бума и все още не е използвано от инвеститорите. Предпазливите инвеститори биха могли да издържат години с подобни средства. На скорошно събитие в Лондон, организирано от Accel за стартиращи финтех фирми и инвеститори, Ерик Бойл, партньор в техническите консултанти Qatalyst Partners, казва, че очаква спадът в дейността по сделките да продължи известно време, особено след като публичните пазари ефективно са затворени за нови листвания. След 86 първични публични предлагания на стойност над 1 млрд. долара в САЩ и Европа миналата година тази година имаше само три.

"Няколко души вече ни попитаха кога прозорецът за IPO се отваря отново", каза Бойл. "Дори не мислим за това. Отговорът е - не е скоро", смята той. Освен ако не се нуждаят спешно от капитал, повечето стартиращи фирми избягват финансови дейности, особено след толкова много набрани средства миналата година. За стартиращ финтех бизнес набирането сега може да означава приемане на оценка, кратна на до 10 пъти приходите им за следващите 12 месеца, докато инвеститорите плащаха 40-50 пъти миналата година, изчислява Бойл.