Стартъпите на 2022 г.

Десет международни млади компании, които растат светкавично бързо

Въпреки спада в инвестициите през 2022 г. няколко сектора продължават своя ръст
Въпреки спада в инвестициите през 2022 г. няколко сектора продължават своя ръст
Въпреки спада в инвестициите през 2022 г. няколко сектора продължават своя ръст
Въпреки спада в инвестициите през 2022 г. няколко сектора продължават своя ръст
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

По-малко пари, по-малко сделки и по-ниски оценки. Такива бяха преобладаващите тенденции в стартъп средите в цял свят през 2022 г. С нестабилния икономически климат инвестициите в млади компании спаднаха значително през изминалата година спрямо 2021 г. И все пак очакванията са инвестиционната зима да не продължи прекалено дълго, а и немалко са секторите, които наблюдават растеж въпреки забавянето.

Финансирането на технологични компании в здравния сектор достигна връх през 2021 г., когато стартъпите набраха над 29 млрд. долара в 729 сделки, според Rock Health, рисков фонд за технологично здравеопазване. Но фирмите за здравни технологии набират много по-малко тази година. До октомври финансирането за 2022 г. достигна 12.6 млрд. долара в 458 сделки.

Инвестиции в сектора за изкуствен интелект, един от най-бързоразвиващите се сегменти, също наблюдават спад. През 2022 г. парите, привлечени от стартиращи компании, използващи AI, са с 36% по-малко спрямо 2021 г. Подобна е ситуацията при софтуерните компании и дигиталната търговия, други иначе водещи сегменти.

Рисковото финансиране през третото тримесечие на 2022 г. достига 81 млрд. долара, спад с 90 млрд. долара (53%) спрямо предходната година, сочат данните на Crunchbase. Прогнозите за 2023 г. не са толкова песимистични - кризата ще доведе до по-качествени и конкурентни компании, по-предпазливи инвеститори и по-реалистични оценки. "Капитал" изготви списък с 10 международни компании, вариращи от сийд етап на развитие до серия С, които имат потенциал за растеж и предлагат иновативни решения в най-бързоразвиващите се сектори на пазара.



Bowery Farming

Сектор: Агритех

Страна: САЩ

Набран капитал: 646 млн. долара

В какви условия се отглеждат скъпите биосалати на веригата Whole Foods? Отговорът - в промишлените складове на Bowery Farming в Ню Джърси, Пенсилвания и Мериленд. Основана от предприемача Ървинг Фейн през 2015 г., младата компания отглежда и доставя маруля, листни зеленчуци и билки без пестициди в най-голямата вертикална селскостопанска дейност в САЩ. Bowery Farming използва собствена технология и техники за вертикално земеделие без пестициди с минимален отпечатък. Продуктите на компанията се доставят до Whole Foods Market, Amazon, Giant Food, Walmart, Albertson's Companies и Weis Markets, наред с още 850 търговци на дребно в Щатите. Технологията на Bowery Farming разчита на автоматизация, сензори, роботика, AI и собствена операционна система, BoweryOS, която прави снимки на културите и анализира данните в реално време. По данни на Crunchbase оценката на стартъпа е над 1 млрд. долара.

So Syncd

Сектор: Приложения за запознанства

Страна: Великобритания

Набран капитал: 1 млн. долара

Намирането на непознат за среща онлайн рядко прераства в дългосрочна връзка. Ако обаче някой ви каже, че може да намери подходящия за вас човек на база на характера ви за по-малко от 5 минути, бихте ли опитали? Приложението за запознанства So Syncd има една цел - да помогне на хората да намерят любовта по-бързо. Идеята се ражда в бар в лондонския квартал Сохо, където две сестри обсъждат колко зле завършват първите срещи на всички техни познати. Причината, според тях, е ясна - съвместимостта на личностите е ключът към една връзка, но приложенията за запознанства разчитат само на няколко снимки.

Основават So Syncd, първото приложение и уебсайт за запознанства, които намират двойки въз основа на техните личностни типове. Използвайки метода Myers Briggs Personality Types, потребителите на So Syncd намират подходящи партньори на база на тяхната съвместимост, вместо да плъзгат надясно нечии профилни снимки.

https://www.sosyncd.com



Tonal

Сектор: Здраве и уелнес

Страна: САЩ

Набран капитал: 450 млн. долара

След като се бори с високо тегло от детство, основателят на Tonal Али Оради открива решение, което работи. Чрез последователни силови тренировки в продължение на много месеци той успява да свали близо 40 кг. Но подобен интензивен график не е устойчив. Затова измисля решение, с което да спестява време. Чрез използването на електромагнити за създаване на електрическо съпротивление, той намира начин да замени цялото оборудване, което използва във фитнес зала с една-единствена дигитална машина за тежести. Интелигентните фитнес зали за домашни условия на Tonal се инсталират на стената и предлагат на потребителите ръководено от експерти обучение, което е съобразено с индивидуалните фитнес цели и нуждите на всеки от тях. Потребителите на Tonal имат достъп и до записани на живо фитнес класове от домашната си фитнес зала, които имитират усещането за групови тренировки в залата.

https://www.tonal.com

GoStudent

Сектор: Образование

Страна: Австрия

Набран капитал: 345.4 млн. долара

Все повече ученици и родители се обръщат към допълнителни преподавателни услуги, за да се справят с учебния материал в извънучебно време. GoStudent е платформа за онлайн обучение, която свързва учениците с квалифицирани преподаватели, за да им помогне да продължат ученето виртуално извън класната стая. Ученици в основно, средно и висше училище могат да използват платформата, за да намерят индивидуални уроци, допълнени с виртуална класна стая, възможност за споделяне на екрани и дори възможност за съвместно редактиране на документи.

Един учебен час в GoStudent е с продължителност от 50 минути, а цената му започва от 25 евро. Компанията е с оценка от 3 млрд. евро, което я прави най-високо оценената компания в образователния сектор в Европа. Основана е във Виена през 2016 г. от Феликс Освалд и Грегор Мюлер, а към момента обслужва клиенти в над 20 държави.

https://www.gostudent.org/en



Citymapper

Сектор: Геософтуер

Страна: Великобритания

Капитал: 59.5 млн. долара

Какво е иновативното в това да предлагаш конкурентна услуга на Google Maps или Apple Maps? Да можеш да надградиш техните решения и да предложиш по-завършен продукт. Citymapper, основан от бившия служител на Google Азмат Юсуф, разработва мобилно приложение за навигация, което освен пътувания с кола и пеша, дава на потребителя информация за алтернативи с влак, трамвай, фериботи и почти всички видове обществен транспорт, предлагани в даден град. Картата на Citymapper показва времетраенето на даден маршрут, както и цената му. Безплатното приложение е достъпно в AppStore и GooglePlay, а освен него компанията продава и разработката на навигационни приложения по същия модел на други бизнеси в бранша за мобилност.

https://citymapper.com/enterprise

Felmo

Сектор: Зооуслуги

Страна: Германия

Набран капитал: 17.8 млн. долара

По време на пандемията през 2020 г. милиони домакинства започнаха да отглеждат домашни любимци, с което зоосекторът и услугите за животни пораснаха главоломно. Решението на Felmo, немска стартираща технологична компания за домашни любимци, предоставя разнообразие от ветеринарни услуги в дома на клиента. Платформата предлага бързо, гъвкаво и достъпно планиране на часове за посещения, както и ветеринарно изживяване без стрес за самите животни.

Освен ветеринарни услуги по домовете Felmo разполага със селекция от продукти за кучета и котки и гарантирана доставка в рамките на 3 работни дни.

https://felmo.de



Airalo

Сектор: Телекомуникации

Страна: Сингапур

Набран капитал: 5.4 млн. долара

Проучването на възможности за роуминг пакети и карти при пътувания извън ЕС е досадно, времеемко и понякога излиза по-скъпо от очакваното. Основаният през 2019 г. стартъп Airalo предоставя по-гъвкава телефонна алтернатива, независимо в коя държава се намирате. Компанията предлага първия в света магазин за eSIM карти, който спестява главоболията от високи сметки за роуминг, давайки на клиентите си достъп до eSIM (цифрови SIM карти). С eSIM от Airalo потребителят може да инсталира пакет с цифрови данни от над 190 държави и да има достъп до локалната мрежа в секундата, в която кацне някъде. Приложението на Airalo е достъпно в AppStore и GooglePlay.

https://www.airalo.com

Colossal Biosciences

Сектор: Здравеопазване
Страна: САЩ

Набран капитал: 60 млн. долара

Базираната в Далас биотехнологична компания Colossal Biosciences затвори рунд в серия А на стойност 60 млн. долара през март 2022 г., едва година след основаването си. Защо? Защото се опитва да постигне невъзможното.

Научната компания се опитва не просто да лекува болести, а да предотврати изчезването на видове чрез de-extinction, или тяхното завръщане в екосистемата. Първата цел на Colossal Biosciences е да възстанови популацията на вълнистите мамути в тундрата.

https://colossal.com



Patch Plants

Сектор: Онлайн търговия

Страна: Великобритания

Набран капитал: 9.9 млн. долара

Онлайн магазинът за растения Patch таргетира хората, които най-много се нуждаят от такива - живеещите и работещите в града, които нямат много знание и умения в тази сфера. Компанията стартира дейност през 2016 г., като тогава е първият онлайн магазин, специализиращ изцяло в продажбата на растения. Оттогава отчита над 2 милиона продажби на повече от 500 хил. клиенти. Мисията на Patch е да внесе повече растения в града и да направи отглеждането им лесно за всеки. Всяко растение се доставя до посочен адрес с кратки инструкции за грижа, а в сайта клиентите могат да направят своя избор спрямо предпочитаното от тях ниво на трудност на отглеждане. Доставките идват директно от производители с най-висок рейтинг със значка за качество Royal FloraHolland A1, за да се гарантира високо качество на конкурентни цени. Към момента Patch отчита 5 успешно затворени инвестиционни рунда на обща стойност близо 10 млн. долара.

https://www.patchplants.com/gb/en/

Enso

Сектор: Киберсигурност

Страна: Израел

Набран капитал: 6 млн. долара

От доста време е ясно точно колко голям е разрушителният потенциал на една кибератака. Така все повече решения се ориентират към предлагането на услуги в сектора за киберсигурност, като водещ играч в него е Израел. Базираната в Тел Авив компания Enso разработва обединена ASPM (Управление на сигурността на приложенията) платформа за IT екипите в дадена организация, чрез която да идентифицират, проследяват и планират ефективно всички инструменти и активи за сигурност на приложенията на едно място.

Enso е основана през август 2020 г. от 3-ма бивши служители на Wix.com. Днес в компанията работят 25 души, след като през 2020 г. успешно затваря сийд рунд, в който привлича над 6 млн. долара за разрастване.

https://www.enso.security

Все още няма коментари
Нов коментар