Revoluция за половин милион българи

Британската финтех компания Revolut обяви, че има почти 500 хил. потребители в страната

Revolut е една от най-популярните платформи за алтернативни разплащания в България
Revolut е една от най-популярните платформи за алтернативни разплащания в България
Revolut е една от най-популярните платформи за алтернативни разплащания в България    ©  Shutterstock
Revolut е една от най-популярните платформи за алтернативни разплащания в България    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Британската финтех компания Revolut обяви, че има почти 500 хил. потребители в страната.
  • Покрай ковид кризата и възстановяването от нея транзакциите през платформата силно нарастват.
  • До момента българите са поръчали над 870 хиляди физически и виртуални Revolut карти, с които са направили над 19 милиона разплащания.

Ако попитате някого в България с какво свързва финансовите технологии и алтернативата на банкови услуги, е твърде вероятно да ви отговори с думата револют (от Revolut). И това няма да е изненада - през последните няколко години британската компания стана нарицателно за лесен трансфер на пари между приятели, а обещания от типа "ще ти револютна пари" често може да се чуят в случайни разговори. Сега актуални данни към края на септември, които от Revolut предоставиха на "Капитал", хвърлят повече светлина върху бизнеса на финтех платформата в България и региона на Централна и Източна Европа, който е ключов за нейния бизнес. Те дават и посока за потребителските навици на хората, които използват алтернативни финансови услуги.

Според данните на Revolut активните й клиенти (физически лица) в страната са почти 500 хиляди, което спрямо последните официални числа от преди пандемията е над двойно нарастване. Силно нарастват плащанията и издадените карти - виртуалните и физическите достигат 870 хил., като един потребител може да има повече от една.

По клиентска база това я прави близка до средноголяма банка в България, като, разбира се, е трудно да се каже, че нейните потребители са загърбили тотално традиционните банкови услуги - най-малкото Revolut не предлага класически услуги като депозити, кредитни карти и заеми, както и все още няма български IBAN. Последното ограничава плащане на битови сметки и нареждания към бюджета. (Корекция: Сайтове за плащания на битови сметки, като Upay и ePay, приемат плащания с карта на компанията.)

През последните години Revolut обаче се развива като финансов супер app, който извън разплащанията предлага търговия на финансовите пазари - акции, крипто, злато, пътни застраховки, форма на спестовни услуги (Vault), резервации на пътувания и други. Това са все сегменти, които пораснаха покрай пандемията - развитие на безконтактните плащания, насочване на много хора към финансовите пазари, а икономическото възстановяване доведе до бум на пътуванията след година и повече на тежки или частични локдауни.

Това заедно с лесната, бърза и евтина употреба (въпреки че през последните години имаше въвеждане или повишение на такси) на Revolut успява да привлече предимно младежка аудитория, но и бизнес клиенти. За първите девет месеца на годината българските потребители например са направили около 19.5 млн. транзакции, като най-много са плащали в Lidl и Wizz Air.

Revolut в България в числа

Revolut e създадена през 2015 г. във Великобритания, като има банков лиценз от Литва (парите в платформата са гарантирани до 100 хил. евро) и в края на септември тази година потребителите й вече са над 20 млн., а в България те достигат половин милион. Алексей Косчеев, ръководител растеж за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Revolut, коментира пред "Капитал", че по този показател страната е четвърта по брой клиенти в региона, който има общо 6.7 млн. потребители и е ключов за платформата.

Най-много сред българските клиенти са в София (около 190 хил. души), която се нарежда четвърта в подреждането на градовете в региона. Пред нея са Букурещ, Будапеща и Варшава. Следващите български градове, в които Revolut има най-много потребители, са Варна, Пловдив, Бургас и Русе.

От компанията не разкриха какъв е броят на платените им потребители, но посочиха, че 53% от тях използват Premium плана, който за българския пазар струва 13.99 лв., а над 18% са на струващия 25.99 лв. Metal. Според Косчеев за първите девет месеца на годината платените потребители са нараснали със 70%.

"По отношение на бизнес плановете в региона се фокусираме върху малкия и средния бизнес, основно в три стълба - плащания и продажби, опростяване на управлението на разходите и обмяна на валута." През лятото компанията пусна в България четец за банкови карти, който може да бъде използван като ПОС терминал (Revolut Reader), и възможността да добавят на сайтовете си функция за онлайн плащане на стоки и услуги (Revolut Pay). Косчеев казва, че типичният бизнес потребител на платформата има между 5 и 50 служители.

Ръст на карти и плащания

Към 30 септември тази година издадените за българските потребители физически и виртуални карти са 870 хил., което е повече от двойно спрямо същия период на миналата година. Броят на направените с тях транзакции също расте (118%) и достига 19.5 млн. От компанията не пожелаха да коментират общата сума на направените плащания, но посочиха, че 20% от тях са направени в хранителни магазини, като общата им стойност е около 113 млн. лв., увеличение с 2% спрямо същия период на 2021 г. Покупката на дрехи, обувки, стоки за дома и други оформят категорията разплащания с най-висока стойност - 153 млн. лв., което е растеж с 4% спрямо първите девет месеца на предходната година.

Търговците, при които българските потребители на Revolut са използвали картите си най-много, са Lidl, Wizz Air, SoPharmacy, Glovo, Amazon, Shell, Booking и през еPay.

Най-висок ръст (95%) се наблюдава в категорията пътуване благодарение на факта, че през 2021 г. българите все още не пътуваха така както преди пандемията от ковид-19, а сега почти няма ограничения. Сумите, които българите са похарчили за пътуване, са около 80 млн. лв., като един човек е похарчил средно по 1226 лв. за тази цел през първите девет месеца на тази година.

Интересно е, че компанията привлича толкова клиенти без разходи за класическа реклама, но използва и интензивен реферален маркетинг. Обикновено тя работи за привличане на клиенти по два канала. Единият е с награди за стари потребители, които привлекат нови - в момента за това се получават между 50 и 70 лв. на привлечен нов юзър, но в началото имаше бонуси и за новите клиенти, които бяха по-малки суми. Другият канал е чрез посланици (амбасадори), които неофициално популяризират услугите й в свои специализирани сайтове и блогове, постове и групи в социалните мрежи.

От Пловдив, през Слънчев бряг до Истанбул

Според резервациите чрез услугата Stays на Revolut българите са пътували най-много до Гърция и Турция, но и по българското Черноморие и до Пловдив. Очакванията за есента са за пътувания най-вече до Испания, Германия и Чехия. По конкретни дестинации на вътрешния пазар най-много плащат в Слънчев бряг, Пловдив и Варна, а в чужбина са Солун и Истанбул. През есента на 2022 г. очакванията са предпочитаните градове за пътуване да са испанският Барселона, Мюнхен в Германия и чешката столица Прага, но и Тасос, Агия Напа и Истанбул.

На 19 октомври от компанията обявиха, че добавят към Stays услугата Homes. Принципът е подобен на този при AirBnb и дава възможност да потребителите да резервират частни места за настаняване като апартаменти. Услугата дава възможност за получаването на до 4% cashback от стойността на резервацията и ще е на разположение на клиентите на Revolut във Великобритания и Европейската икономическа зона, включително България.

Q&A



Алексей Косчеев, ръководител растеж за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в Revolut



Какво правите за защита срещу кибератаки и изобщо за сигурността?

Като важен глобален играч във финтех индустрията правим значителни инвестиции в инструменти за наблюдение, анализиране и предотвратяване на измамите. Разполагаме със стабилни системи за откриване и предотвратяване на незаконни дейности и за забрана на достъп на всеки, за когото се установи, че нарушава правилата и условията за използване на суперприложението. Киберсигурността е област, в която Revolut никога няма да спре да прави иновации. Също така обаче се нуждаем от подкрепата и съдействието на клиентите и аз каня българските клиенти да се запознаят с функциите, които Revolut внедри, за да защити парите си.

Планирате ли да вкарате клиентска поддръжка на български език?

За момента предлагаме поддръжка на всички наши клиенти директно в приложението, под формата на чат на английски. Разбира се, стремим се да направим поддръжката колкото се може по-близка до клиента.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotze avatar :-|
    kotze
    • - 1
    • + 8

    " както и все още няма български IBAN. Последното ограничава плащане на битови сметки и нареждания към бюджета."
    Това не е вярно!Плащам си всички битови сметки и към НАП,като банков превод,такси няма.Хубавото е ,че може да се направи и периодично плащане(дневно,седмично,месечно) както е direct debit.

    Нередност?
  • 2
    tyc16215409341055258 avatar :-?
    Maria Simova
    • - 1

    Е добре, а от какво печелят тези?

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "Maria Simova":

    от такси. при превод към revolut плаща и изпращачът, и получателят.
    държа там 2-3 лв.

    Нередност?
  • 4
    western_ avatar :-|
    western_
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#3] от "borodino":

    Пълни глупости. При описания случай не се дължат такси

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#4] от "western_":

    Добре, прехвърли си пари от една своя сметка в revolut. Само че пиши честно какви са ти таксите по трасакцията.

    Нередност?
  • 6
    toni_bakalov avatar :-|
    Antonio

    Постоянно прехвърлям от Fibank и няма такса! Мои познати са в други банки и се е случвало да взима такса т.е. има значение от коя банка прехвърляш.

    До коментар [#5] от "borodino":

    Нередност?
  • 7
    gme1536911830578603 avatar :-|
    Божко Божков
    • + 1

    До коментар [#2] от "Maria Simova":

    Силно пробутват търгуване с акции и крипто, където в рамките на 2-3 години почнаха да вдигат таксите на всяка година. Преди няколко седмици пуснаха и поредното увеличение на таксите там. Другият им доход е от премиум плановете, които както пише в статията по-горе доста хора използват.

    Нередност?
Нов коментар