Revolut пусна система за онлайн плащания и в България

Услугата Pay е валидна за онлайн търговците, плащане през ПОС и е конкуренция за банките и услуги като PayPal

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Новата услуга е на принципа на Google Pay и Apple Pay и дава възможност за бързо разплащане с потвърждение от едно действие.
  • Бизнес клиентите на платформата във Великобритания, България и останалите страни от ЕИП могат да добавят на сайтовете си новия метод за разплащане.
  • Таксите за Revolut Pay са конкурентни на тези на водещите български банки за техните виртуални ПОС устройства.

Бизнес клиентите на Revolut във Великобритания и Европейското икономическо пространство (ЕИП), включително и България, вече могат да добавят към онлайн магазините си Revolut Pay - сигурна функция за онлайн плащане на стоки и услуги. Новият метод за онлайн разплащания позволява на потребителите да правят покупки само с един клик, без да добавят всеки път данните на банковите си карти.

Услугата е поредна стъпка на финтех гиганта с над 20 милиона потребители към създаването на собствена екосистема за разплащания, след като през юли обяви Revolut Reader - четец за банкови карти, който може да бъде използван като ПОС терминал. Така цялостният пакет е конкуренция на услуги за разплащания като PayPal, но и банките, като таксите са под тези на големите институции в България. Това може да я направи предпочитана за малки компании с онлайн бизнес или физически магазини, които често се оплакват от високите комисиони, които плащат за безналични плащания. В България Revolut има над 220 хил. индивидуални и бизнес клиенти.

Новата услуга много наподобява Google и Apple Pay като функционалности. Тя дава възможност на Revolut потребителите да плащат на сайтове с добавена новата функционалност като метод за плащане директно от баланса на акаунтите си. Плащането се потвърждава с функциите Face ID или пръстов отпечатък на устройството, което използват. Благодарение на това средствата на потребителите ще са по-защитени, като ще ги предпази от измами, посочват от компанията.

Другата опция за разплащане на ползвателите на услугите на финтех компанията, както и за потребители, които нямат акаунт в Revolut, е възможността да използват и някоя от останалите си банкови карти, след като първоначално ги добавят в Revolut Pay. При последващото им използване няма да има необходимост от повторното въвеждане на данните им.

От Revolut смятат, че с новия метод за плащане ще се разреши един от основните проблеми, поради които онлайн магазините губят 80% от потенциалните си поръчки. Потребителите изпитват затруднения с начините на плащане поради въвеждане всеки път на данни на картите си, грешки или изтичане на времето за завършване на плащането. Поради това се отказват и напускат сайтовете за покупка, преди да направят поръчка.

Бизнес клиентите на базираната във Великобритания финтех компания, които са добавили Revolut Pay на сайтовете си, могат да приемат плащания в повече от 20 различни валути.

В прессъобщение от 12 септември от компанията посочват, че таксите за използването на новата услуга ще са "ниски" и че няма да има месечни или скрити такива. За "Капитал" Зубин Рей не се ангажира с конкретни числа, а само коментира: "Внимателно анализирахме конкурентната среда, като се фокусирахме върху глобалните решения, а не върху конкретни банки на различни пазари." И добавя, че "Revolut Pay идва със суперконкурентни цени спрямо нашите конкуренти, отразяващи изключително ниски такси за транзакции и супербързи скорости на транзакции".

"В момента търговците в Обединеното кралство и страните от ЕИП могат да използват Revolut Pay и нашата цел е най-добрите 1000 платформи за електронна търговия в Европа един ден да имат опцията за плащат с Revolut Pay", каза още Зубин Рей за "Капитал".

Какви са таксите

При проверка на сайта за бизнес клиенти на Revolut се вижда, че таксата за разплащане през Revolut Pay ще е 1% от стойността на покупката плюс 0.20 паунда, които се плащат от търговеца. За потребителя няма такса. Кoнкретните такси обаче стават ясни след запитване от компания, която има бизнес акаунт в Revolut.

За сравнение - най-голямата банка по активи в страната, Уникредит Булбанк, предлага за своите корпоративни клиенти подобна услуга за виртуален ПОС с такса в размер на 1.20% до 2.00% (според вида на използваната карта) от стойността на транзакцията, но и годишна такса от 200 лв. с ДДС. Има обаче и 6-месечен промо период с такса 0.9%. Валутите, в които може да се приемат плащания, са левове, евро и щатски долари.

Втората банка по големина - ДСК, предлага виртуален ПОС без годишна или месечна такса за поддръжка, а комисионата за банката при плащане е "по договаряне" според сайта ѝ. 11 са валутите, в които могат да се приемат плащания от клиентите на онлайн магазина на търговеца, който използва услугата на ДСК.

При плащане на физически ПОС обаче нещата стават малко по-скъпи. Банките не обявяват таксите си в тои сегмент, който е сериозен източник на приходи - те са по договаряне според оборота, отделно има такса поддръжка, разходи за SIM към оператор, интернет. При Revolut Reader се получава устройство за приемане на плащането, като таксата на транзакция е 0.8 + 0.02 паунда за британски карти и 2.6% + 0.2 паунда за международни, като това са такси за Великобритания.

В момента като най-конкурентна услуга се оформя MyPos, която предлага такси за физически ПОС от 1.45% за карти от България и Еропейското икономическо пространство до 2.85% за всякакви други. При онлайн плащания таксите започват от 1.30% + 0.2 лв.

Със своята скорост, удобство, сигурност и ниски цени, Revolut Pay дава на търговците конкурентно предимство в бързо разрастващ се пазар за електронна търговия.

Николай Сторонски
Николай Сторонски

основател и главен изпълнителен директор на Revolut

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dzonik avatar :-|
    Петър Стоилов
    • - 4
    • + 1

    Тия нещо ни вземат за глупаци. Клиент съм на Пощенска банка и дори техните тарифи са по-ниски. Супер удобно са го направили с приложение за телефона с което без да купувам никакви допълнителни устройства приемам плащания с карти на телефона си. Revolut искат пари и за устройство. За съжаление банките вдигнаха много таксите за теглене и хората искат да плащат с карти навсякъде.

    Нередност?
Нов коментар