НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Nestle отваря нова фабрика в Украйна

По този начин компанията ще има персонал от над 7 хил. души в страната

Инвестицията на швейцарския хранителен гигант Nestle надхвърля 40 млн. евро.
Инвестицията на швейцарския хранителен гигант Nestle надхвърля 40 млн. евро.
Инвестицията на швейцарския хранителен гигант Nestle надхвърля 40 млн. евро.    ©  Reuters
Инвестицията на швейцарския хранителен гигант Nestle надхвърля 40 млн. евро.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Преките чуждестранни инвестиции в страни, които са в разгара на война, са рядкост. Обикновено такива действия се случват в енергийния сектор, като нестабилността и несигурността намаляват нужния капитал, което прави възможността прекалено добра.

Изключение от тази тенденция е швейцарският хранителен гигант Nestle, като компанията обяви, че отваря нов завод в западната част на Украйна. Размерът на вложението надхвърля 40 млн. евро, като това е първото подобно решение от началото на войната насам.

Фабриката ще произвежда студени сосове, подправки, супи и инстантни храни. Те ще се предлагат както на местния, така и на международния пазар. Заводът ще се намира в Смолихов, Волинска област, което е относително далеч от бойното поле.

"Това е важен ход за Nestlé, който е предприет в много предизвикателно време за страната", каза в изявление Алесандро Занели, главен изпълнителен директор на Nestlé за пазара в Югоизточна Европа. "Целта ни е да създадем хранителен и кулинарен център, който осигурява нарастващи работни места и обслужва нуждите на украинците и всички европейски граждани с висококачествени продукти."

Това не е първата производствена локация на компанията в страната, като в момента тя разполага с 5800 души персонал. Новият завод ще отвори около 1500 нови работни места, като това ще даде позитивно отражение и върху местната икономика. След инвазията компанията заяви, че ще предостави на служителите си пари и спешна помощ на фона на конфликта. Освен това Nestle преустанови продажбата на руските си марки.

Руската инвазия разби икономиката на Украйна, като очакванията на Международния валутен фонд са тя да се свие с 35% тази година. През последните седмици прекъсванията на тока се разпространиха в цялата страна, тъй като Русия засили атаките срещу украински енергийна инфраструктура.

В сряда Русия извърши първия си масиран удар по Киев с дронове от около месец насам. Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че експлозии са разтърсили централния район Шевченковски и че две административни сгради са били повредени, но не спомена жертви. Тревогата за въздушна атака беше отменена три часа след началото й.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lyuben_ avatar :-?
    Любен
    • - 1

    Нестле/Монделез като рицар на бял кон?

    По-скоро Нестле е като лешояд търсещ мърша...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 1

    Дай боже повече такива лешояди. И не само в Украйна, но и в България.

    Нередност?
Нов коментар