Войната в Украйна стимулира оръжейната индустрия в Източна Европа

Полша и Чехия са едни от страните, осигурили най-голяма директна военна помощ за Киев

Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от съветско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се произвеждат от западни компании
Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от съветско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се произвеждат от западни компании
Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от съветско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се произвеждат от западни компании    ©  Reuters
Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от съветско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се произвеждат от западни компании    ©  Reuters

Оръжейната промишленост на страните от Източна Европа произвежда въоръжение с темпове, подобни на тези от студената война, докато страните от региона полагат усилия да подпомогнат Украйна. Според Института за световна икономика в Кил между 24 февруари и 3 октомври САЩ и Обединеното кралство са страните, отпуснали най-голяма директна военна помощ на Украйна, Полша е на трето, а Чехия - на девето място. Според длъжностни лица и анализатори, разговаряли с Reuters, конфликтът предоставя и нови възможности за развитие за оръжейната индустрия в региона.

"Като се имат предвид реалностите на продължаващата война в Украйна и видимата нагласа на много държави за увеличаване на разходите в областта на отбранителните бюджети, съществува реален шанс за навлизане на нови пазари и увеличаване на приходите от износ през следващите години", предвижда Себастиан Хвалек, изпълнителен директор на полската PGZ, която контролира повече от 50 компании, произвеждащи оръжия и боеприпаси.

PGZ планира да инвестира до 8 млрд. злоти (1.7 млрд. евро) през следващото десетилетие, което е над два пъти повече от предвоенната цел, казва Хвалек, включително за нови заводи, разположени по-далеч от границата с Беларус от съображения за сигурност. Други компании също увеличават производствения си капацитет и се надпреварват да наемат работници, заявяват пред агенцията от военни предприятия и правителствени служители от Полша, Словакия и Чехия.

Хвалек добави, че през 2023 г. PGZ ще произведе 1000 преносими системи за противовъздушна отбрана Piorun в сравнение с 600 през 2022 г. и 300 - 350 през предходните години. Компанията, която по думите му е доставила на Украйна артилерийски и минохвъргачни системи, гаубици, бронежилетки, леко въоръжение и боеприпаси, вероятно ще надхвърли заложените преди войната приходи за 2022 г. в размер на 6.74 млрд. злоти.

Освен западно оръжие доставките за Украйна включват и въоръжение от съветско време, като 152-милиметрови снаряди и 122-милиметрови ракети, които не се произвеждат от западни компании, твърдят служители. Те заявиха, че Украйна е придобила оръжия и оборудване чрез дарения от правителства и преки търговски договори между Киев и производителите. Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и разширяването на НАТО в региона подтикнаха компаниите да се модернизират, но "те все още могат бързо да произвеждат боеприпаси, които са подходящи за съветските системи", каза Сиемон Веземан, изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Увеличаване на производството

Украйна е получила въоръжение на стойност от близо 50 млрд. крони (2 млрд. евро) от чешки компании, като около 95% от тях са търговски доставки, заяви пред Reuters заместник-министърът на отбраната на страната Томаш Копечни. Според него чешкият износ на оръжия през тази година ще бъде най-голям от 1989 г. насам, като много компании в сектора ще увеличат работните места и капацитета си.

Дейвид Хак, изпълнителен директор на чешката STV Group, представи пред Reuters плановете си да добави нови производствени линии за малокалибрени боеприпаси и заяви, че обмисля да разшири капацитета за производство на големокалибрени боеприпаси. В условията на свит пазар на труда компанията се опитва да привлече работници от забавящата се автомобилна индустрия, каза той.

Благодарение на по-високите разходи за отбрана Czechoslovak Group почти е удвоила приходите си за първото полугодие спрямо предходната година до 13.8 млрд. крони (567 млн. евро). Компанията увеличава производството на амуниции от 155-милиметровия калибър на НАТО и 152-милиметровия съветски калибър и обновява съветски бойни машини на пехотата и танкове Т-72, заяви говорителят Андрей Чиртек.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    А нашьте тайно го продават на Полша от където веднага го експидират към Киев , естествено с надценка ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#1] от "SS":

    Проблемът не е в надценката, а в моралните принципи.

    Това е кървав занаят и всички, включени в него - от CEO-то до хигиенистката в цеха - прекрасно знаят, че произвеждат смърт, за да печелят.
    Както и всеки, който се занимава с пропаганда, е с ясното съзнание, че лъже, за да печели.

    Несериозно е да се твърди, че производството на смърт е просто бизнис. Едно е да печеш хляб, друго е да струговаш снаряд, нали?
    Без значение дали с него ще се убиват руснаци, сирийци, иранци, либийци, хуси, пакистанци, сърби, кюрди. С него ще се убиват човешки същества! Той единствено и само за това става - да убива!

    И не завиждам на рухналата психика на тия, които с кървавите пари за своя труд хранят децата си!

    Да, ако те не произведат смърт, американците ще платят на друг да я произведе. Но това не е оправдание, за да съдействаш за убийство!

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Прав си. Само че понякога, всъщност доста често, оръжията имат възпиращ ефект по отношение на смъртта. Прави си сметка какво щеше да направи Путин с останалия свят, ако не бяха оръжията. Дребните комлексари трябва да бъдат навряни в миша дупка, иначе си разиграват коня и тормозят всички останали.

    Нередност?
Нов коментар