Западът ще осигури 1 млрд. евро на Украйна за зимата

Средствата ще бъдат насочени към енергийния сектор и подсигуряването на храна, вода и лекарства

Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си гарантира и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар.
Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си гарантира и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар.
Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си гарантира и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар.    ©  Reuters
Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си гарантира и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Средствата трябва да бъдат изплатени до април.
  • Важна цел е да се ремонтира енергийната мрежа и да се ограничат спиранията на тока.
  • Нараства интересът към украинския пазар, когато войната приключи.

Редица страни и компании гарантираха, че ще помогнат на Киев с 1 млрд. евро за зимните месеци. Това стана във вторник в Париж, където се проведе конференция под мотото "Солидарност с украинския народ". Всички средства ще бъдат насочени към задоволяване на най-неотложните нужди на Украйна. Най-спешните нужди са за ремонт на енергийната мрежа, за да се ограними спирането на тока, и осигуряване на доставките на вода, храна и лекарства.

От общата обещана сума 415 млн. евро са предназначени за енергия, 38 млн. евро за храна, 25 млн. за вода, 22 млн. за транспорт и 17 млн. за здравеопазване. Още 493 млн. все още предстои да бъдат разпределени, като се изчаква появата на подобна нужда. Изплащането на средствата трябва да се случи до април, заяви Катрин Колона, френски министър по европейските въпроси.

"Русия реши методично, систематично да атакува критична гражданска инфраструктура, да потопи украинския народ в студ и мрак... Успяхме, благодарение на конференцията в знак на солидарност с украинския народ... да съберем повече от един милиард евро помощ", каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Politico.

Франция обяви допълнителен пакет от помощ на стойност 76.5 млн. евро, с което помощта достигна почти 300 млн., пише Politico. Париж също така подписа финансови споразумения за 200 млн. евро с украинската държавна компании "Нафтогаз" за запасяване с газ за зимата, както и железопътната компания UZ. Тези две договорки са съвместни с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Франция също така отпуска заем от 37.6 млн. евро за ремонт на 150 км железопътни линии чрез Saarstahl, германска компания със заводи във Франция. Френската компания Matière и украинските пътни власти постигнаха съгласие за предоставяне на 25 готови конструкции за изграждане мостове, както и за семена на стойност 20 млн. евро от три френски агрокомпании.

Париж също така стартира уеб страница, "Парижкият механизъм", която ще се стреми да централизира и да отговори на нуждите на Украйна с конкретни мерки.

Посланието на френското правителство е, че "икономическите сили трябва и ще бъдат ключови играчи в устойчивостта и реконструкцията [на Украйна]", каза Макрон. Това е особено по-важно като се има предвид и че Украйна е в процес по приемане в Европейския съюз (ЕС).

Бъдещи възможности

Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си гарантира и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар. "Имаме много възможности пред нас, възможности, които няма да намерите никъде другаде по света", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски на конференцията чрез видеообръщение.

Украйна разполага с един от най-големите запаси на литий в света, който е от съществено значение за батериите и електрическата мобилност и към който ЕС има сериозен апетит. Наличието на богатство от суровини, голяма промишлена база и високообразована работна сила правят страната първокласен избор за инвестиция, след като войната приключи.

Френските власти настояват, че това не е игра с нулева сума. "Ние не сме в процес на повторно провеждане на конференция в Ялта [среща от 1945 г. за обсъждане на следвоенната реорганизация на Германия и Европа]. Идеята не е украинският пазар да се раздели повече или по-малко поравно между Европа и Съединените щати", каза пред Politico представител на френската власт, пожелал анонимност.

Но въпреки че може да не прилича на разделянето на Европа след Втората световна война, бизнес интересите вече търсят възможности за инвестиции. Повече от 500 френски фирми присъстваха на конференцията, включително известни имена като Lactalis, Enedis и Sanofi. "По време на войната и в подготовката за следвоенния период има много да се направи и много френски компании проявиха интерес", каза френският служител.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    Редно е да се уточни, че и тази щедра западна подкрепа не е безвъзмездна, а е пореден кредит, който се добавя към всичко калкулирано до момента.

    В края на м.г. Трансперънси интернешънъл обяви Украина за най-корумпираната европейска страна. После започна руската инвазия и за това престана да се говори. Но проблемът видимо си остава, щом джавелин-и се появяват в бунтовници в Судан и в Сирия, а по-леки оръжия дори в Швеция и Финландия.

    Искам да кажа, че някой в Киев продава и осребрява западната помощ...
    Дали помагащите да не се замислят по проблема? Или първо да победим, пък после?

    Нередност?
Нов коментар