🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Tesla отчете рекордни продажби за последното тримесечие, но не оправда очакванията

Общо за годината компанията е продала 1.3 млн. автомобила, или с 40% повече от 2021 г.

Мъск загатна, че компанията работи върху "превозно средство от следващо поколение", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y
Мъск загатна, че компанията работи върху "превозно средство от следващо поколение", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y
Мъск загатна, че компанията работи върху "превозно средство от следващо поколение", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y    ©  Reuters
Мъск загатна, че компанията работи върху "превозно средство от следващо поколение", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

С доставени над 405 хил. автомобила през последното тримесечие на 2022 г. Tesla отчете рекордни продажби на електрически превозни средства. Логистични проблеми и забавящо се търсене обаче оставят резултата под очакванията на инвеститорите.

На годишна база продадените автомобили през месеците от октомври до декември са с над 30% повече. Най-успешни са колите Model 3 с доставени над 388 хил. броя. Произведените през последното тримесечие автомобили обаче са 440 хил. броя и надхвърлят броя на продажбите, което е необичайно за компанията и е сигнал за свиващо се търсене. За това допринасят силната конкуренция от страна на утвърдени производители като Ford и General Motors, както и набиращи скорост стартъпи като Rivian и Lucid. Продажбите през последното тримесечие остават под прогнозираните от Уолстрийт 431 хил. броя по данни на Refinitiv, цитирани от Reuters. Броят на доставките е разочароващ и пазарите няма да са доволни, коментира анализаторът от Wedbush Securities Даниел Айвс.

Общо за годината Tesla е доставила малко над 1.3 млн. нови превозни средства на своите клиенти, което е с 40% повече спрямо година по-рано, но остава под амбициозната цел на компанията за 50% ръст. С напредване на годината изпълнителният директор Илън Мъск стана по-предпазлив в прогнозите си, докато прекъсвания заради ковид започнаха да спъват производството в Китай, а опасенията за рецесия и покачващите се лихви донесоха първи признаци на отслабващо търсене. За да даде тласък на продажбите, Tesla започна да предлага отстъпки в цената през последните две седмици на годината.

Насрещните ветрове продължават

Заводът на Tesla в Шанхай се очаква да продължи да работи на съкратен производствен график и през януари, а през изминалата година новите фабрики в Берлин и Тексас разшириха дейността си. През октомври Мъск загатна, че компанията работи върху "превозно средство от следващо поколение", което ще бъде по-евтино и по-малко от колите Model 3 и Model Y.

През 2022 г. акциите на Tesla загубиха 65% от стойността си на фона на общ спад на борсите и опасения на инвеститорите, че производителят няма да изпълни заложените цели. За спада допринесе и спорното придобиване на Twitter от Илън Мъск, което той частично финансира чрез акции на Tesla. Така годината се превърна в най-лошата за пазарното представяне на компанията от 2010 г., когато тя излезе на борсата.

Рязкото нарастване на случаите на ковид в Китай се очаква допълнително да натежи на търсенето в страната, която е най-големият пазар за автомобили в света. Местният производител BYD вече изпреварва компанията на Мъск по продажби на електрически превозни средства в страната по данни на The New York Times. Въпреки трудностите ръстът на продажбите на Tesla надминава този на основните ѝ конкуренти в процентно изражение, а компанията остава сред най-печелившите производители на автомобили в света.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    inspektora avatar :-P
    Dimitar Atanasov
    • + 1

    "доставени над 405 хил. автомобила през последното тримесечие на 2022 г."
    "Най-успешни са колите Model 3 с доставени над 388 млн. броя."
    Някой не проверява ли тези стати преди да ги пусне? Тези милиони за нищо ги нямате!

    Нередност?
Нов коментар