🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Високата инфлация и нарастващите лихви свиха глобалните сделки с една трета

Геополитическото напрежение също е довело до намалената активност през миналата година

Дори при макроикономическите затруднения през миналата година имаше 39 сделки на стойност над 10 млрд. долара.
Дори при макроикономическите затруднения през миналата година имаше 39 сделки на стойност над 10 млрд. долара.
Дори при макроикономическите затруднения през миналата година имаше 39 сделки на стойност над 10 млрд. долара.    ©  pexels.com
Дори при макроикономическите затруднения през миналата година имаше 39 сделки на стойност над 10 млрд. долара.    ©  pexels.com
Темата накратко
  • Понижението на обема на сделките с 38% е най-голямото от 2001 г.
  • Най-голямо е понижението в САЩ и Европа - с 39%.
  • Експерти очакват бавен старт на новата година.

След като броят и обемът на сключването на сделки достигна рекордни нива през 2021 г., през миналата се наблюдава сериозен спад. Упорито високата инфлация, растящите разходи за заеми и геополитическата несигурност възпрепятстваха сключването на сделки през 2022 г., което доведе до спад на глобалната активност на сливанията и придобиванията (M&A) с почти една трета в сравнение с рекорда от година по-рано, пише Bloomberg.

Общият обем на сделките, сключени в световен мащаб през 2022 г., е намалял с 38% спрямо 2021 г., което е най-големият спад от 2001 г. Общата стойност на M&A е спаднала до 3.66 трлн. долара до 20 декември, сочат данни на Dealogic. Този показател достигна исторически връх от 5.9 трлн. долара през 2021 г.

Сделките през миналата година са намалели с 39% в САЩ и Европа. В Азиатско-тихоокеанския регион спадът е с 33%. Все пак активността продължава да е на високо ниво по исторически стандарти, като показателите за годината надвишават тези от 2016 и 2017 г.

Най-сериозно е било понижението през втората половина на годината, съобщава Financial Times. Сливания и придобивания на стойност 1.4 трлн. долара бяха обявени през шестте месеца до декември, според доставчика на данни Refinitiv. Това е спад от сливанията за 2.2 трлн., договорени през първата половина на 2022 г. Това е и най-голямата промяна от един шестмесечен период до следващия, от началото на воденето на статистика през 1980 г.

Броят на мегасделките на стойност над 10 млрд. долара намаля рязко с напредването на годината, като 25 от тях бяха подписани през първата половина, но само 11 през втората.

"Имахме двойните негативи - на геополитическото напрежение и инфлацията, в резултат на които нарастващите лихвени проценти надигнаха грозните си глави, и двете заедно имаха наистина неблагоприятно въздействие върху пазара", каза пред Reuters Тим ЛаЛонде, главен оперативен директор на глобалното инвестиционно банкиране в Evercore.

Миналата година започна с висока активност, върхът на която беше решението на Microsoft да закупи създателя на видеоигри Activision Blizzard Inc за 69 млрд. долара през януари. Тове е най-голямата сделка от 2019 г. насам. За момент невероятното представяне от 2021 г. изглеждаше, че ще продължи.

Настроенията обаче бързо започнаха да се променят. През февруари Русия нахлу в Украйна, а следващия месец Федералният резерв на САЩ се впусна в най-агресивното си повишаване на лихвените проценти от десетилетия, като доведе лихвения процент до най-високото ниво от 2007 г., пише Bloomberg.

"Имаше толкова много неща: инфлация, реакцията на централната банка на това с повишаването на лихвените проценти, геополитически проблеми, проблеми с веригата за доставки и невероятна волатилност на фондовия пазар", каза пред Bloomberg Деймиън Зубек, съръководител на US M&A в Freshfields Bruckhaus Deringer.

Банките, които се съгласиха да финансират десетки мегаизкупувания от фирми за частен капитал при по-благоприятните условия, продължават да имат да получават пари при условията, които са сключили, когато са се съгласили да подпишат сделките. Това логично ограничава способността им да финансират нови транзакции.

Стремежът на Илън Мъск към Twitter също внесе доза несигурност в сектора, защото той обвърза съветници и кредитори за месеци, докато милиардерът се провали в плановете си да направи мрежата на социалните медии частна. Неговото изкупуване за 44 млрд. долара, което в крайна сметка приключи през октомври, остави група, ръководена от Morgan Stanley, обременена с около 13 млрд. долара дългово финансиране.

Но има и поводи за известен оптимизъм

"Въпреки макро- и геополитическата среда, добре капитализираните стратегически компании все още ще сключват сделки, които са важни за тяхната дългосрочна бизнес стратегия", каза за Reuters Иван Фарман, съръководител на глобалните сливания и придобивания в Bank of America.

Дори при макроикономическите затруднения през миналата година имаше 39 сделки на стойност над 10 млрд. долара. "Сливанията и придобиванията са най-добрата къща в доста труден квартал в инвестиционното банкиране в момента", каза пред агенцията Марк Шафир, съръководител на глобалните сливания и придобивания в Citigroup, която консултира три от най-големите транзакции за годината, включително придобиването на VMWare от Broadcom за 61 млрд. долара.

Иймън Брабазон, съръководител на отдела за сливания и придобивания за EMEA в Bank of America, прогнозира "слабо" първо тримесечие, но каза, че "обемите на сделките ще започнат да нарастват през второто тримесечие".

Все още няма коментари
Нов коментар