🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Три са категориите в конкурса на френската камара за иновации тази година

Кандидатстването е отворено за всякакви компании с проекти в България, документи се подават до края на февруари

Началото на конкурса беше поставено официално на 10 януари, победителите ще са ясни в края на март
Началото на конкурса беше поставено официално на 10 януари, победителите ще са ясни в края на март
Началото на конкурса беше поставено официално на 10 януари, победителите ще са ясни в края на март    ©  ФБТИК
Началото на конкурса беше поставено официално на 10 януари, победителите ще са ясни в края на март    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три са категориите тази година в конкурса за иновации, който Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) организира за четвърти път. Кандидатстването вече е официално отворено, като документи могат да се подават до края на февруари. В конкурса могат да участват компании от всякакви сектори, като единственото изискване е да са изпълнили проектите си в България.

Награди

През 2023 г. френската камара ще връчи три основни награди - за иновативен проект, за стартъп и за корпоративна социална отговорност (КСО). Освен това ще бъдат дадени и две специални награди на журито - за проект и за бизнесмен или бизнесдама на годината. "Бихме искали да дадем втори шанс на качествени проекти, които не са успели да спечелят в основните категории", обясни председателят на ФБТИК Стефан Делайе. За бизнес личност ще могат да бъдат номирини хора, които стоят зад иновативни проекти, дори и самите компании да не участват в конкурса.

Условия и срокове

Кандидатстването в конкурса е безплатно, а условията за участие са минимални. Компаниите трябва да са регистрирани в България, да са изпълнили проектите си в страната и да не са свързани с членовете на журито.

Проектите им ще бъдат оценявани от различни журита за различните категории. Председател на журито за иновативен проект е Радослав Кошков от Schneider Electric, оценката на стартъпите ще се ръководи от Ерик Дюма, а тази на КСО проектите от Мира Драганова, и двамата членове на управителния съвет на ФБТИК. Те ще имат малко повече от две седмици, да за разгледат кандидатурите, а победителите ще станат официално ясни на церемония на 30 март.

Конкурсът

Това е четвъртото издание на конкурса. Първите две бяха през 2018 и 2019 г., а след прекъсване покрай пандемията инициативата беше подновена през 2022 г. Миналата година участие взеха над 60 кандидати, които се състезаваха за награди в повече категории. Като най-иновативен беше отличен проектът на Klear - платформа за peer-to-peer кредитиране и инвестиране.


Иновациите са в основата на всеки бизнес

Стефан Делайе, председател на управителния съвет на ФБТИК

Според вас по-иновативни ли стават фирмите в периоди на криза и очаквате ли повече кандидати тази година?

- Да, определено. Мисля, че във времето, в което живеем, ако искате да създадете бизнес или ако имате компания и искате да я развиете, трябва да сте иновативни. Ако компаниите не правят иновации, те загиват. За мен иновациите са в основата на всеки бизнес. Дори и съществуващите компании трябва да се променят и преоткриват. Вземете хоум офиса - преди пандемията никой не вярваше, че може да се работи от вкъщи. Сега не е така и това е иновация.

Каква за вас е най-добрата иновация - какво трябва да комбинира и какъв баланс да търси?

- Разглеждам компаниите на две групи. За новите компании това трябва да е проект, за който друг не би се сетил. Но някой е измислил идеята и я е разработил по новаторски начин. Светът се промени много през последните години, измислени бяха например нови начини за транспорт и настаняване, които направиха пътуванията много по-достъпни. За мен това са иновативни идеи, разработени по умен начин. Що се оттнася до установените компании, за мен показателно е как са преминали през пандемията и последвалите трудностите, как са се адаптирали. Това е иновация.
Все още няма коментари
Нов коментар