Платформата за обучение Vedamo спечели наградата за иновация на Френската камара

В останалите категории отличени бяха LAM’On и Temida, "Шарена задруга" е специалният избор на журито

Победителите в четвъртото издание на конкурса на ФБТИК бяха обявени на церемония в четвъртък вечерта
Победителите в четвъртото издание на конкурса на ФБТИК бяха обявени на церемония в четвъртък вечерта
Победителите в четвъртото издание на конкурса на ФБТИК бяха обявени на церемония в четвъртък вечерта    ©  ФБТИК
Победителите в четвъртото издание на конкурса на ФБТИК бяха обявени на церемония в четвъртък вечерта    ©  ФБТИК
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Платформата за онлайн обучение Vedamo спечели наградата за иновативен проект на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) за 2023 г. В четвъртото издание на конкурса за отличието се състезаваха общо 22 проекта, а победителят стана известен на церемония в четвъртък вечерта.

За стартъп на годината беше определена LAM'On, която произвежда биоразградими опаковъчни фолиа, а наградата за корпоративна социална отговорност (КСО) отиде при Temida - неправителствена организация, която цели да информира хората за риска от кредитите. Проектът за създаване на център за занаяти и кулинария "Шарена задруга" беше отличен със специалната награда на журито след номинации от всяка категория, а изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева стана бизнес личност на 2023 г.

Конкурсът

За първи път конкурсът на ФБТИК се организира през 2018 г. и след кратка пауза покрай ковид пандемията беше подновен през 2022 г. Той е отворен за всякакви компании, като единственото условие е проектът да е изпълнен в България. Общо 49 проекта се състезаваха в трите основни категории през тази година - за иновация, за стартъп и за КСО, като за всяка от тях имаше отделно жури. Освен това бяха връчени и две специални награди - за проект и за бизнес личност.

Иновативен проект

Победителят Vedamo е разработил платформа, която е създадена специално за образователни цели, като дава възможност за обучение на живо за онлайн, хибридни и смесени класове. Различното от други платформи за онлайн комуникация е, че Vedamo предлага цял набор от функции, които са специфични за нуждите на учителите и учениците. Продуктът се използва от хиляди клиенти по света, а половината от тях са в САЩ.

До финала на конкурса в тази категория достигнаха още 3 проекта:

  • All for 17 представлява платформа и приложение, които позволяват да се измерват действията за корпоративна социална отговорност и целите за устойчиво развитие на физически лица и организации.
  • Industria Tech е платформа за интелигентни договори, която автоматизира правните споразумения, като улеснява навременните плащания, намалява административната работа и оптимизира процесите.
  • Re:benefit е платформа за управление на придобивките, която от една страна улеснява работодателите, а от друга, предоставя на служителите свободата да управляват сами своя бюджет за придобивки според реалните им нужди и предпочитания.

Стартъп победител

Отличеният като стартъп на годината LAM'On произвежда ламиниращи фолиа на биооснова и биоразградими опаковъчни фолиа. Иновацията се крие в защитената рецепта и производствения метод, който позволява използване на индустриалните стандартни полимерни екструдери по нов начин.

В краткия списък от общо 17 кандидати в тази категория влязоха още 4 проекта:

  • Capto е основана през 2021 г. като компания за услуги в сферата на роботизираната автоматизация на процеси, като помага да се автоматизират скучни задачи, които изсмукват човешкия талант.
  • HabitAdd е българска фирма, занимаваща се с инженерингови, консултантски и производствени услуги в сферата на адитивните производствени технологии (3D принтиране).
  • Shemha Health е платформа, която предоставя мултидисциплинарни и персонализирани клинични съвети на пациенти с онкологични заболявания и техните близки, зад която стоят лекари с доказан опит.
  • Voca Academy разработва програми за личностна и кариерна трансформация.

КСО проект

Зад победителя Temida стоят бивши банкери и психолози, които решават да основат неправителствена организация, предоставяща безплатните финансови консултации и съвети за дълговете на физически лица. Целта на инициативата е да информира хората за рисковете от кредитите, както и да предотвратява свръхзадлъжнялост на физическите лица.

От подадените общо 10 проекта в тази категория журито селектира още 3:

  • Marie Brizard Wine & Spirits Bulgaria с инициативата за благотворителен гроздобер, която започва през 2017 г. Досега са събрани над 70 хил. лв., които са дарени за различни каузи - болнично оборудване, подобряване на градската среда и на живота на деца и младежи в неравностойно положение.
  • Proxiad, която от 10 години организира събитието с нестопанска цел PlovDev - най-голямата IT конференция в Пловдив за специалисти с интерес към иновациите и технологиите. През 2022 г. събитието привлече над 400 участници, а с подкрепата на спонсори и постъпленията от благотворителни входни билети конференцията събра над 10 000 лв. в помощ на програма Model Schools на Фондация "Заедно в час".
  • "Шарена задруга" - номинирана от категорията за КСО, инициативата спечели специалната награда на журито. Проектът създава международен център за занаяти и кулинария в село Голяма Желязна, като възстановява старото училище и създава възможности за развитие на региона. В момента текат ремонтни дейности, а плановете са центърът да отвори през септември 2025 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар