Klear е най-иновативната компания в конкурса на Френската камара

Награди получиха също "Понтика солюшънс", Foodobox, Spark и Launchee

Съоснователят на Klear Лоик льо Пишу (вдясно) получи наградата от министъра на иновациите Даниел Лорер
Съоснователят на Klear Лоик льо Пишу (вдясно) получи наградата от министъра на иновациите Даниел Лорер
Съоснователят на Klear Лоик льо Пишу (вдясно) получи наградата от министъра на иновациите Даниел Лорер    ©  ФБТИК
Съоснователят на Klear Лоик льо Пишу (вдясно) получи наградата от министъра на иновациите Даниел Лорер    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Платформата Klear, която свързва хората, които търсят пари, с онези, които искат да ги финансират (т.нар. peer-to-peer кредитиране), получи наградата за иновация в конкурса на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК). В останалите категории бяха отличени основателите на "Понтика солюшънс" и Foodobox съответно за бизнесмен и бизнесдама, "Спарк" за корпоративна социална отговорност и Launchee с наградата на журито. В третото издание на конкурса, който този път беше отворен и за компании, които не са членове на ФБТИК, се състезаваха над 60 кандидати. Ключово изискване към участниците остава да са изпълнили проектите си в България.

Платформата победител

Klear е първата българска платформа за peer-to-peer кредитиране и инвестиране. Тя се явява посредник между хората, които имат нужда от финансиране, и тези, които търсят къде да инвестират парите си. Като се елиминира нуждата от банка, се постигнат по-добри лихвени условия за кредитополучателите и по-добра доходност за инвеститорите. "В основата на Klear стои идеята за един по-справедлив и по-отговорен финансов свят", казва съоснователят Лоик льо Пишу. Заедно с Лукаш Лукашевски той създава Klear през 2015 г., а от 2016 г. компанията работи в България чрез местното "Клиър лендинг". Основателите са основните акционери, от три години дял има и Varengold Bank, а през 2021 г. фондът за рисков капитал NV3 инвестира над 1.5 млн. лв. в Klear.

Още награди

В категорията "Бизнесмен" бяха отличени Иван Георгиев и Евгени Борисов, съоснователи на "Понтика солюшънс" - много динамично развиваща се BPO и ITO компания. Създадена като стартъп през 2015 г., "Понтика солюшънс" вече има над 700 души персонал и амбиция да достигне 1000 служители до края на годината. Компанията има офиси във Варна, София и Бургас, както и във Варшава, Полша.

Наградата за "Бизнесдама" отиде при Джейн Димитрова от Foodobox - мобилно приложение, което се бори срещу разхищението на храна. Целта му е да свързва компании от хорека сектора с крайни потребители, които могат да купуват излишната храна с голямо намаление.

Услугата за споделена мобилност Spark на "Райд шеър България" спечели в категорията "Корпоративна социална отговорност", където конкуренцията беше най-голяма. Системата за споделени електрически автомобили вече има автопарк от над 550 превозни средства в София и Пловдив.

Специалната награда на журито беше определена след оценяване на проектите, класирани на второ място във всяка от категориите. Тя отиде при Launchee - хибридно пространство за събития, създадено скоро след началото на пандемията и оборудвано със собствена платформа за стрийминг - Twillix.

Все още няма коментари
Нов коментар