🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TotalEnergies има експозиция от 3.1 млрд. долара в компании на Адани

В тази сума не е включен съвместен проект за зелен водород, който е оценен на 4 млрд. долара

Индийският конгломерат е донесъл едва 0.1% от очакваната обща печалба на TotalEnergies - 40 млн. долара
Индийският конгломерат е донесъл едва 0.1% от очакваната обща печалба на TotalEnergies - 40 млн. долара
Индийският конгломерат е донесъл едва 0.1% от очакваната обща печалба на TotalEnergies - 40 млн. долара    ©  Reuters
Индийският конгломерат е донесъл едва 0.1% от очакваната обща печалба на TotalEnergies - 40 млн. долара    ©  Reuters
Темата накратко
  • Компаниите на Гаутам Адани загубиха около 100 млрд. долара от пазарната си капитализация.
  • Изложението на френската енергийна компания е минимално, но в него не се включва общ водороден проект за 4 млрд. долара.
  • TotalEnergies приветства решението за провеждането на независим одит.

Френската енергийна компания TotalEnergies обяви, че общата й експозиция в компании на индийския магнат Гаутам Адани е 3.1 млрд. долара. В тази сума обаче не е включен проектът за зелен водород, който предприятието развива с конгломерата. TotalEnergies има 25% дял в новооснованата компания Adani New Industries Limited, който е оценен на около 4 млрд. долара. Причината за изключването му от общата сметка е, че в края на 2022 г. сделката все още не беше завършена.

Говорител на френската компания заяви, че тя има 37.4% в Adani Total Gas (ATGL) и 19.75% в Adani Green Energy (AGEL). Придобиването на акции се е случило в съответствие с индийските закони, както и с вътрешните правила на TotalEnergies, а компанията също така е извършила сериозна проверка "в съответствие с най-добрите практики", преди да инвестира, заяви говорителят пред Reuters. Партньорството на TotalEnergies с Adani Group започна през 2018 г. и експозицията на френската група е ограничена до 2.4% от използвания й капитал, се казва в съобщението.

"Инвестициите на TotalEnergies в предприятията на Adani бяха предприети в пълно съответствие с приложимите - а именно индийските - закони и със собствените процеси на вътрешно управление на TotalEnergies", казват от Total. От френската група добавят пред Financial Times, че "приветстват съобщението на Адани да упълномощи една от "големите четири" счетоводни фирми да извърши общ одит".

Осуалд Клинт, анализатор в Alliance Bernstein, изчислява, че инвестициите на Adani общо са спечелили около 40 млн. долара за TotalEnergies миналата година. "Това представлява само 0.1% от 35.1 млрд. долара нетни приходи, които очакваме TotalEnergies (да публикуват) за 2022 г.", пише Клинт в инвестиционна бележка през миналата седмица.

Изявлението на френската група идва, след като в края на януари хедж фондът Hindenburg Research обвини Adani Enterprises в измама. Американският фонд представи доклад, в който поставя под съмнение как Adani Group е използвала офшорни субекти в офшорни данъчни убежища като Мавриций и Карибските острови. Освен това добавя, че някои офшорни фондове и фиктивни компании, свързани с Adani Group, "тайно" притежават акции във фирми, регистрирани на името на Адани. Hindenburg също така смята, че ключовите компании в Adani Group имат "значителни дългове", което е поставило цялата група на "несигурна финансова основа". Акциите в седем регистрирани компании в конгломерата имат 85% спад на фундаментална основа поради това, което според фонда са "оценки, високи колкото небето".

Докладът доведе до сериозно намаляване на стойността на акциите на свързаните компании, като тези на Adani Total Gas паднаха с близо 60%, или 30 млрд. долара от пазарната капитализация на компанията. Пазарната стойност на Adani Green Energy е спаднала с повече от 50%. Общото намаление на пазарната оценка на конгломерата достигна около 100 млрд. долара.

Това доведе и до отменянето на вторичното предлагане на акции, което Adani Group беше предвидила. То беше в размер на 2.45 млрд. долара, но интересът към него не беше достатъчен.

Докладът на Hindenburg е използван и от опозиционните партии в Индия, които отправят директни обвинения към министър-председателя Нарендра Мори. Те твърдят, че голяма част от успеха на компаниите на Адани се дължи на добрите му отношения с премиера.

Изследването на американският хедж фонд може да има влияние и върху доверието на инвеститорите към Индия, смята Мохит Ралхан, изпълнителен директор на компанията за управление на активи TIW Capital. Съществува и възможност, в която случаят с Adani Enterprises може да доведе и до регулационни промени в страната. Държавният регулатор вече обяви, че ще проведе свое разследване, а освен това ще подложи на допълнителен контрол сделките на конгломерата от последната година.

Все още няма коментари
Нов коментар