🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тежък удар за Adani Group след обвинения в измама от Hindenburg

Вторичното предлагане на акции на конгломерата от Индия е под съмнение

Според Hindenburg различни компании от Adani Enterprises използват офшорни данъчни убежища
Според Hindenburg различни компании от Adani Enterprises използват офшорни данъчни убежища
Според Hindenburg различни компании от Adani Enterprises използват офшорни данъчни убежища    ©  Reuters
Според Hindenburg различни компании от Adani Enterprises използват офшорни данъчни убежища    ©  Reuters

Хедж фондът Hindenburg Research обвини в измами компаниите на индийския бизнесмен Гаутам Адани, обединени в Adani Group. Американският фонд представи доклад, според който групата неправомерно използва офшорни данъчни убежища и предупреди, че има опасения за високия й дълг. Освен това обяви, че държи къси позиции в индийския конгломерат (залага, че акциите ще поевтинеят). Докладът ще бъде разгледан и от индийския пазарен регулатор, като той обяви и засилен контрол и разглеждане на сделките на групата.

Изследователският доклад поставя под съмнение как Adani Group е използвала офшорни субекти в офшорни данъчни убежища като Мавриций и Карибските острови, като освен това добавя, че някои офшорни фондове и фиктивни компании, свързани с Adani Group, "тайно" притежават акции във фирми, регистрирани на името на Адани. Според американския фонд ключовите компании в Adani Group имат "значителни дългове", което е поставило цялата група на "несигурна финансова основа". Hindenburg Research също така твърди, че акциите в седем регистрирани компании в конгломерата имат 85% спад на фундаментална основа поради това, което нарича "оценки, високи колкото небето".

В доклада се казва, че пет от седемте ключови регистрирани компании в Adani са отчели текущи съотношения - мярка за ликвидни активи минус краткосрочните пасиви - под 1. Това предполага "повишен краткосрочен ликвиден риск", смята фондът.

Общият брутен дълг на Adani Group през финансовата година, приключила на 31 март 2022 г., нарасна с 40% до 27 млрд. долара. Данните на Refinitiv показват, че дългът на седемте ключови регистрирани компании на конгломерата надвишава собствения капитал, като дългът на Adani Green Energy надминава собствения капитал с повече от 2000%.

Друг повод за притеснение според основания с цел намиране на "катастрофи, направени от хората" в различни компании фонд, е фактът, че голяма част от собствения капитал, държан от ключови акционери в регистрирани компании на Adani Group, е заложен за заеми. "Заложените дялове в капитала са по своята същност нестабилен източник на обезпечение за кредитиране", смятат от Hindenburg.

Хедж фондът заяви, че докладът е изготвен на базата на двегодишно разследване. То е включвало разговори с десетки лица, включително бивши ръководители на Adani Group, както и преглед на документи.

Перфектен тайминг

Обвиненията на Hindenburg идват в момент, когато Adani Group се подготвя за започване на рекордно вторично предлагане в размер на 2.45 млрд. долара. Целта е да се привлекат нови чуждестранни инвеститори, което да помогне за реализирането на нови проекти извън страната.

Докладът оказа влияние и върху стойността на акциите на Adani Group и различните подкомпании, като седем от тях отчетоха спад на пазарната си стойност от общо 48 млрд. долара. Развитието доведе до спад с 18% на акциите на Adani Enterprises, водещата компания на групата. Така се достигнаха котировки много под цената на вторичното предлагане и това принуди компанията да предложи отстъпка от около 17%. Наддаването започна в петък, като емисията беше записана с по-малко от 1%, което поражда опасения относно продължаването й.

"Разпродажбите са сериозно екстремни... явно повлияха на цялостното настроение на инвеститорите на пазара", каза пред Reuters Саураб Джайн, асистент вицепрезидент по изследванията в SMC Global Securities. Разпродажбите доведоха до общи загуби в пазарната капитализация от излизането на доклада в сряда до над 50 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар