Кризата на индийската олигархия

Досега премиерът Моди превъзмогваше корупционните скандали благодарение на своя забележителен контрол върху медиите, но падението на приятеля му Адани дискредитира ключов стълб на икономическата му философия

За по-малко от десетилетие състоянието на близкия до индийския премиер магнат Гаутам Адани нарасна от 7 млрд. до 120 млрд. долара, което го превърна в третия най-богат човек в света.
За по-малко от десетилетие състоянието на близкия до индийския премиер магнат Гаутам Адани нарасна от 7 млрд. до 120 млрд. долара, което го превърна в третия най-богат човек в света.
За по-малко от десетилетие състоянието на близкия до индийския премиер магнат Гаутам Адани нарасна от 7 млрд. до 120 млрд. долара, което го превърна в третия най-богат човек в света.    ©  Reuters
За по-малко от десетилетие състоянието на близкия до индийския премиер магнат Гаутам Адани нарасна от 7 млрд. до 120 млрд. долара, което го превърна в третия най-богат човек в света.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джаяти Гош, професор по икономика в University of Massachusetts Amherst и член на Консултативния съвет за ефективен мултилатерализъм на генералния секретар на ООН, в анализ за Project Syndicate

През изминалите две десетилетия близките връзки на индийския мултимилиардер Гаутам Адани с премиера Нарендра Моди спомогнаха за превръщането на бизнесмена от Гуджарат в най-богатия човек в Азия. Възходът на Адани, който в известна степен засенчва този на неговия политически ментор, също така го издигна в емблема на растежа в Индия, докато обвинения за измама и манипулации поставиха бизнес империята му на колене. Неговият конгломерат изгуби пазарна стойност от 110 млрд. долара за няколко дни, а Адани се превърна в предупреждение за прекаленото влияние на олигарсите в Индия на Моди.

Партньорството между Адани и Моди датира от 2002 г., когато Моди - тогавашен главен министър на Гуджарат, е изправен пред критика, че не е успял да се справи с антимюсюлманските тълпи, убили над 1000 души в щата. Заради това на Моди е забранено да влиза в САЩ и до голяма степен е изоставен от индийските бизнес лидери. Адани, който продължава с подкрепата си за Моди и неговата партия "Бхаратия джаната", е щедро възнаграден за лоялността си. През следващото десетилетиеAdani Group се разраства с голяма скорост, печелейки многобройни договори от местните власти, и обхваща вноса и износа на храни, въгледобива, инфраструктурата и проучванията за петрол и газ.

През годините тази връзка става все по-символична. Когато Моди е избран за премиер през 2014 г., той отлита за столицата с частния самолет на Адани. Близостта на бизнесмена с Моди помага на компаниите му да спечелят изгодни договори, както и заеми в обществения и частния сектор за вътрешни и чуждестранни начинания, някои от които дълбоко противоречиви. Често правителството отхлабва регулации или променя правилата по начин, облагодетелстващ бизнеса на Адани.

Бързият растеж на Adani Group превърна компанията в пример за правителствените усилия за капиталови инвестиции, развиване на цифровата индустрия и прехода към нетна нула в емисиите. За по-малко от десетилетие богатството на Адани нарасна от 7 млрд. долара до 120 млрд. долара, което го превърна в третия най-заможен човек в света (докато активите на групата не започнаха да спадат в края на януари, свивайки нетното му богатство наполовина).

За известно време изглеждаше, че Адани не може да сгреши. Въпреки опасенията за ръста на неговата империя, захранван от дългове, и за нереалистичната оценка на акциите му, неговата икономическа, политическа и медийна сила, както и схващането, че успехът на Adani Group показва икономическия растеж на Индия, го направиха неустрашим.

Тази илюзия бе разбита на 24 януари, когато базираният в Ню Йорк инвеститор Hindenburg Research публикува унищожителен доклад, обвиняващ групата, че е "извършила най-голямата измама в корпоративната история". След двегодишно разследване отHindenburg обвиняват конгломерата, че е замесен в "манипулиране на акции и счетоводни измами в продължение на десетилетия".

Макар Adani Group да представя доклада на Hindenburg като "премислена атака" срещу независимостта, институциите и растежа на Индия, отговорът на пазара бе бърз и летален. В началото на февруари от Moody's понижиха прогнозите за рейтинга на няколко компании от Adani Group. Изпитанията продължиха дори когато групата обяви няколко възстановяващи доверието мерки, изплащайки предсрочно дългове за 1.1 млрд. долара и намалявайки целите си растеж на приходите наполовина.

Моди запази мълчание дори когато опозицията в страната го обвини в покровителство на бизнесмена. Правителството твърди, че силните регулаторни служби в страната ще се справят със скандала, въпреки че техните действия досега бяха недостатъчни.

Отговорът на пазара бе бърз и летален.

Независимо дали Adani Group ще се възстанови, сегашните й неприятности трябва да се разглеждат като предупреждение за прекаленото разчитане на Индия на няколко национални шампиона, които да задвижват икономическото развитие. Тази стратегия не успя да донесе онзи подем на широка база, което остави страната с разочароващ ръст в заетостта, спадащо потребление, намаляващи инвестиции и унищожаване на околната среда. Вместо да разчита на индустриални конгломерати, правителството трябва да използва момента като възможност за смяна на курса. Насърчаването на малките и средните компании и разширяването на социалните услуги ще стимулират създаването на работни места и ще подобрят икономическата устойчивост.

Макар че популярността на Моди изглежда незасегната от скандала, все още е прекалено рано да се преценят политическите ефекти. Премиерът и"Бхаратия джаната" бяха изправени пред няколко корупционни скандала през годините и успяха да превъзмогнат всичките благодарение на своя забележителен контрол върху медиите. Но падението на Адани може да е различно, защото дискредитира ключов стълб на икономическата философия на Моди. Предоставянето на безкрайни финансови ползи и регулаторни преференции на един-единствен олигарх се оказва, че не е надеждна стратегия за развитие.

Все още няма коментари
Нов коментар