🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Гаутам Адани

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Индийският конгломерат Adani Group изтри близо 70 млрд. долара от пазарната си капитализация само за няколко дни, след като хедж фондът Hindenburg Research публикува доклад, в който обвини в измами компаниите на индийския милиардер Гаутам Адани. Американският фонд представи информация, според която групата неправомерно използва офшорни данъчни убежища и предупреди, че има опасения за високия й дълг. Освен това обяви, че държи къси позиции в индийския конгломерат (залага, че акциите ще поевтинеят). Докладът ще бъде разгледан и от индийския пазарен регулатор, като той обяви, че ще засили контрола и сделките на групата. Според американския фонд ключовите компании в Adani Group имат "значителни дългове", което е поставило цялата група на "несигурна финансова основа". Индийската група разпространи позиция в 400 страници, но без да дава отговори на конкретните обвинения.

В резултат на сътресенията с акциите на конгломерата личното богатство на Адани, който беше един от най-богатите азиатски бизнесмени, се стопи с 34 млрд. долара само за три търговски сесии на борсата и се понижи до 84.4 млрд. долара.

Все още няма коментари
Нов коментар