Десетте акции на 2023 г.

След борсовите спадове анализаторите са предпазливи оптимисти с прогноза за едва 6.2% покачване на SOFIX

Основаната и управлявана от Димитър Димитров "Алтерко" през 2021 г. стана първата българска компания, листвана на борсата във Франкфурт
Основаната и управлявана от Димитър Димитров "Алтерко" през 2021 г. стана първата българска компания, листвана на борсата във Франкфурт
Основаната и управлявана от Димитър Димитров "Алтерко" през 2021 г. стана първата българска компания, листвана на борсата във Франкфурт    ©  Martin Joppen
Основаната и управлявана от Димитър Димитров "Алтерко" през 2021 г. стана първата българска компания, листвана на борсата във Франкфурт    ©  Martin Joppen
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Технологичната "Алтерко" се изкачи до топ фаворит на брокерите и портфолио мениджърите за следващите дванадесет месеца
  • След като SOFIX регистрира 5.4% спад за 2022 г., сега прогнозата е за лек ръст и връщане до нивата на индекса от края на 2021 г.
  • Очакванията са възстановяването да е неравномерно и по-скоро да се случи през втората половина на 2023 г.

Едва ли има нужда да обясняваме защо 2022 г. беше предизвикателна за финансовите пазари. Още през февруари с нахлуването на руските войски в Украйна всички прогнози и очаквания се объркаха напълно. Затова и не е много учудващо, че предвижданите от брокери и портфолио мениджъри над 16% ръст на индекса на Българската фондова борса SOFIX не се състояха.

Всъщност все пак трябва да се отчете, че въпреки близостта на България до военния конфликт и зависимостта на страната от руските енергоизточници измерителят беше сред най-слабо понижаващите се в света - с едва 5.4%. Сега в новото, 18-о поред, издание на класацията на "Капитал" за най-перспективните инвестиции на българския капиталов пазар анализаторите са далеч по-предпазливи. Осреднено, прогнозата на осемте участвали експерти е за едва 6.19% ръст на SOFIX, като три от мненията са за запазване на настоящите нива в края на 2023 г. около 600 пункта и едно - за спад до около 550 пункта.

Като цяло очакванията са българският пазар да корелира с глобалните движения, а голямата въпросителна е колко дълбока и продължителна ще е очакваната рецесия. "БФБ няма да е изключение от световните тенденции, като SOFIX вероятно ще приключи без изменение за годината", споделя Красимир Йорданов, портфолио мениджър в "Скай управление на активи".

По-оптимистичен прочит има трейдърът от "Експат асет мениджмънт" Диляна Тодорова: "SOFIX завършва годината на червена територия, но ако очакванията за рецесия не се сбъднат и в международен план, има всички предпоставки българският пазар на акции да реализира рали предвид много добрите фундаменти на компаниите, които се търгуват на борсата в София, както и вече утвърдените международни дебюти и паспортизации на успешни компании."

Двете страни на годината

"Комбинацията от забавяща се икономика с по-висок основен лихвен процент от страна на ЕЦБ и Федералния резерв най-вероятно ще доведе до спадове на пазарите и съответно - в стойността на индекса в началото на годината и възстановяване през втората половина на 2023 г.", прогнозира главният пазарен анализатор на "Делтасток" Ивайло Чаушев.

Това разделение по полугодия е залегнало и в очакванията на повечето други анкетирани. Не липсват и такива обаче, които очакват представянето на българския пазар да продължи да е по-добро от това на глобалните. Донякъде парадоксално според управителя на ПФБК Веселин Радойчев едни от най-големите дефекти на българския пазар - ниската ликвидност и сравнително малкото чуждестранни участници на БФБ, се оказват негов плюс, тъй като "ограничават голямата волатилност, характерна за по-ликвидните пазари, което е и предпоставка за по-малък спад на местните индекси".

"Очаквам българският пазар да премине по-леко от развитите през очертаващата се турбулентност. Липсата на чуждестранни инвеститори, добрите резултати на компаниите и сравнително ниските пазарни оценки, на които се търгуват, са основания да не видим сериозни разпродажби", смята Георги Георгиев от "Карол капитал мениджмънт", според когото големите и доказани акции на БФБ ще се представят по-стабилно спрямо новите имена.

Рецептата на инвестиционния консултант от "Елана" Цветослав Цачев, който иначе залага на спад на пазара, са "акциите с нецикличен бизнес, ниска волатилност на цената на акцията и добра дивидентна доходност", които ще се представят по-добре от растящите сектори.

Първи технологичен лидер

Класацията за 2023 г. произведе и нов фаворит на брокерите - "Алтерко". Производителят на IoT продукти за автоматизация на дома, смарт часовници и други миналата година беше подгласник, макар да събра същия брой точки като лидера, но с по-малко споменавания. Сега обаче компанията успя да измести седемкратния номер едно в подреждането през годините - "Софарма", и се превърна в първата технологична компания, оглавяваща предпочитанията на пазарните участници.

Самата фармацевтична компания, въпреки че беше сред най засегнатите български дружества от конфликта в Украйна (тя има производство там, а сред основните й пазари са Русия и Беларус), остава номер 2. Но нейната група запазва силно присъствие в подреждането - дистрибуторът "Софарма трейдинг" е на трета позиция, а "Доверие обединен холдинг", в която "Софарма" е най-голям акционер, заема шесто място.

Извън това десетицата е попълнена по-скоро от традиционни участници с дългогодишна борсова история. Все пак много от по-новите попълнения, компаниите, дебютирали с IPO на основния пазар или на сегмента за растеж BEAM, остават в полезрението на пазара, но с по-малко точки.

Очакванията на изпълнителния директор на "Селект асет мениджмънт" Красимира Коджаманова са ефектът от оживлението там да продължи да носи позитиви. "Положителната вълна от успешните IPO процедури на няколко компании на BEAM пазара, както и очакванията за нови такива през 2023 г. допълнително ще стимулират пазарната активност", коментира тя.

Галина Зайцева и Атанас Видев от "София интернешънъл секюритиз" също виждат оптимизъм в завършека на 2022 г. с поредица от успешни листвания и очакванията нови интересни компании да дебютират на борсата. Според тях производственият сектор ще остане под натиска на високите енергийни цени, а в по-благоприятна позиция ще са сектори като фармация, бързооборотни стоки, финансов сектор и услуги. "Оптимисти сме за представянето на дружествата, като смятаме, че негативният ефект от военните действия през първата половина на тази година до някаква степен ще бъде компенсиран през следващата", обобщават експертите от СИС.

Методология



В анкетата се включиха 8 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година - колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място - 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 29 позиции, като обясниха защо са предпочели всяка от тях. В таблицата акциите са класирани първо по брой точки, а вторият критерий е колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

* В анкетата участваха представители на: "Делтасток", "Експат асет мениджмънт", "Елана трейдинг", "Карол капитал мениджмънт", "Първа финансова брокерска къща", "Селект асет мениджмънт", "Скай управление на активи" и "София интернешънъл секюритиз".

** Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества.

Мненията на анализаторите

.

1. "Алтерко"



Впечатляващите ръстове на продажбите и невероятните маржове са фактори за успеха тук. Мениджмънтът се справи отлично през годината и има предпоставки да го направи отново и през 2023 г.

Георги В. Георгиев, портфолио мениджър, "Карол капитал мениджмънт"

Финансовите резултати на компанията продължават да са по-добри от очакваното във всички продуктови категории, а печалбата продължава да расте със задоволителен темп въпреки голямото увеличение на разходите за персонал.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

Предпочитаната от спекуланти акция.

Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

2. "Софарма"

Резултатите впечатлиха, а компанията определено е подценена на тези нива. Секторът е подходящ за средата, в която се намираме, а търговото предложение и финалното одобрение в САЩ са катализатори за ръст тук.

Георги В. Георгиев, портфолио мениджър, "Карол капитал мениджмънт"

Добър мениджмънт и очаквания за растеж в антицикличен сектор.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

3. "Софарма трейдинг"

Като част от най-големия фармацевтичен холдинг в България компанията затвърди позицията си на най-големия дистрибутор на фармацевтични продукти в страната. Износът се е увеличил с 48%, приходите от продажби са се увеличили с 25%.

Диляна Тодорова, трейдър, "Експат асет мениджмънт"

Дружеството продължава да отчита положителни резултати. Компанията е на второ място сред дистрибуторите по пазарен дял с 21.73%, според данни на IMS за периода януари - септември 2022 г. Дружеството държи 29.29% от болничния пазар и 19.08% от аптечния, като водещата му позиция продължава да го категоризира сред атрактивните инвестиционни възможности и през 2023 г. за пазарните участници.

Красимира Коджаманова, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

4. "Агрия груп холд"

Очаквам "Агрия груп холдинг" да продължи да отчита силни годишни ръстове на приходите и печалбите, особено след придобиването на четири нови дружества. Към момента се наблюдава нормализиране на динамиката на борсовите цени на храните, но през 2023 г. се очаква те да останат високи, съответно стимулирайки финансовите резултати на компанията.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

"Агрия груп холдинг" е напът да запише рекордна 2022 г., възползвайки се от благоприятната пазарна конюнктура. Това би могло да бъде предпоставка за рекорден дивидент през 2023 г. В същото време придобиването на "Алмагест" има потенциал да доведе до синергии и да подобри допълнително резултатите на холдинга.

Веселин Радойчев, управител, ПФБК

5. Българска фондова борса

Мениджмънтът на борсовия оператор продължава активно да работи по разкриването на нови пазарни сегменти, които биха предоставили допълнителни възможности за развитието на родната търговия. Плановете за евентуални първични публични предлагания на още непублични компании през 2023 г., ще диверсифицират палитрата от инвестиционни избори пред пазарните участници през годината.

Красимира Коджаманова, изп. директор, "Селект асет мениджмънт"

Борсата ще спечели при волатилен пазар в която и да е посока.

Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

6. "Доверие обединен холдинг"

Облакът и притесненията, че военните действия ще повлияят сериозно върху представянето на Молдовската банка, ще се разсеят следващата година според нас, холдингът ще се представя по-добре спрямо изминалата година.

Галина Зайцева, Атанас Видев, "София интернешънъл секюритиз"

Холдингът определено изглежда подценен и евентуално с намаляване на геополитическия риск инвеститорите би трябвало да оценят стойността му по-адекватно.

Георги В. Георгиев, портфолио мениджър, "Карол капитал мениджмънт"

7. "Неохим"

"Неохим" притежава нетна кешова позиция от около 30 лв./акция, докато европейските му конкуренти продължават да изпитват затруднения поради по-високите цени на природния газ. Това е предпоставка за рекорден дивидент през 2023 г. и запазване на рентабилността над средните исторически стойности.

Михаил Димитров, ПФБК

Позитивна конюктура в производството на торове

Цветослав Цачев, Инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"

8. "Монбат"

Финализирането на придобиването на германското дружество ще спомогне за отличното представяне на компанията през 2023 г.

Галина Зайцева, Атанас Видев, "София интернешънъл секюритиз"

Добър мениджмънт и прозрачност. Очаквания за възстановяване на продажбите.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, "Скай управление на активи"

Втора поредна година със силен ръст на консолидираните приходи от 27%, две успешни сделки за придобиване, които се очаква да увеличат пазарния дял в сектора с 8%. Фиксираните разходи са намалели с 19% поради по-висока ефикасност на използваните суровини и политиката за устойчивост.

Диляна Тодорова, трейдър, "Експат асет мениджмънт"

9. ЦКБ

Въпреки, че не се очаква ЕЦБ да покачи основния лихвен процент колкото Федералния резерв, то терминален лихвен процент от над 3% би увеличил печалбите на банката и съответно пазарната оценка на ЦКБ.

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор, "Делтасток"

По-високи маржове и ниска оценка.

Красимир Йорданов, портфолиомениджър, "Скай управление на активи"

10. "Адванс терафонд"

Компанията реализира силна година с удвоен брой сделки на продажби на земеделски парцели. Доброто управление на разходите и по-високите със 76% печалби стоят в основата на покачването на цената на акцията през 2022 г. Добрите прогнози и за следващата година са предпоставка ръстът да продължи в следващите 6-12 месеца.

Диляна Тодорова, трейдър, "Експат асет мениджмънт"

Добър дивидент и търсене на нискорискови активи от инвеститорите.

Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, "Елана трейдинг"
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vale avatar :-@
    vale

    Може би класацията би изглеждала по достоверно,ако Капитал бяха включили в специалисти от ДСК,ОББ и Капман които се занимават изкъсо с търговия на БФБ ,а не Делтасток,които преди доста време спряха да търгуват на родния фондов пазар.
    Делтасок преди 20-на години бяха финансова къща на небеизвестния морски ченчаджия - Йордан Цонев ,който впоследствие направи шеметна кариера в политиката.

    Нередност?
  • 2
    vale avatar :-(
    vale

    Има и позитиви при БФБ :
    1- появиха се нови дружества - макар и малки и доста рискови
    2.Оборота на чуждите акции стана почти колкото оборота на българските.
    3.Ниската ликвидност и липсата на чужди инвеститори - не позволи БФБ да регистрира такива спадове като на чуждите борси.
    Има и и минуси :
    1. пореден пенсионен фонд обръща гръб на БФБ - може би трябват законови разпоредби...
    2.Свалиха от търговия на БФБ поредните добри дружества ,в които пенсионните фондове влагаха активи -- бившите енерго дружества на ЧЕЗ.
    вярно новите собственици предполагат доста мътни схеми и задкулисни игри.
    3.КФН за пореден път показа .че защитава повече големите корпоративни интереси на групировките ,отколкото справедливостта и интерсите на многото малки акционери - неадекватните оценки при търговите на Еврохолд,свалянето от борсата на дружества като "Слънчев ден" АД,неглижирането на постоянните нарушения на някои дружества като Булгартабак,Гагарин и доста Адсици на големи групировки и бизнесмени...

    Нередност?
Нов коментар