Хеджирането на валутния риск става все по-търсена услуга в България

Финтех компанията Ibanfirst планира да застрахова транзакции за 1 млрд. евро до края на следващата година

Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Деан Тодоров, директор на компанията за Ibanfirst, очаква ръста на транзакциите
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията за застраховане на валутния риск Ibanfirst планира да удвои направените транзакции в България до 1 млрд. евро догодина. Очакванията за тази година са за 500 млн. евро, съобщи в интервю за "Капитал" Деан Тодоров, изпълнителен директор на компанията за страната. Ibanfirst е финтех компания, която представлява платформа за търговия и хеджиране на валутни операции, като работи с най-големите международни банки. Това й позволява да генерира възможно най-добри спредове на валутни двойки. Подобна услуга предлагат и банките.

Според Тодоров все повече компании търсят услуги по застраховки и управление на валутните си операции, като една от причините за това е нарастващата волатилност на пазарите. При застраховане на бъдещо валутно плащане компанията фиксира курса си днес и така може да е спокойна, че в деня на плащане след определен период няма да бъде неприятно изненадана с по-висок курс.

"Все повече компании са в търговски взаимоотношения с държави с по-екзотични валути. САЩ остават една от държавите, с която българските компании търгуват най-често, и е предпочитана от технологичните компании, чийто брой нараства постоянно. Доларът е една от най-купуваните и продаваните валути у нас, а скоро ще можем да предоставим на българските клиенти и възможността за откриване на локални сметки в щатски долари в САЩ през нашата платформата. Това ще улесни до голяма степен получаването и изпращането на средства от и към САЩ за тях", каза още Тодоров.

Според него миналата година се е оказала изключително предизвикателна за българските компании с международна търговия. В периода на валутната нестабилност, причинена от геополитическата криза, финансовите услуги, свързани с хеджиране на валутен риск, са били сред най-търсените.

"В периода между покупката или продажбата на даден продукт или услуга и заплащането им понякога минават месеци. Възможно е както благоприятното поевтиняване на валутата за покупка, така и динамичното покачване на нейната стойност, което няма как да има благоприятен ефект върху маржовете на печалба на компаниите", допълва Деан Тодоров и посочва, че през 2022 г. финансовите услуги, свързани с хеджиране, са около 70% от общите приходи на компанията за българския пазар, което показва и засиленото им търсене.

Услуги по хеджиране на валутния риск търсят компании от различни сектори в страната, но най-вече в областта на земеделието, IT, търговията на едро и дребно, където има валутни потоци на стойност десетки милиони долара, но и малки и средни предприятия с обеми над 500 хил. долара на годишна база. "Това е минималният обем на валутни трансакции различни от евро, който компаниите трябва да имат, за да получат добавена стойност от нашите услуги. При по-малки обеми валутните разлики не са толкова значителни и управлението на валутния риск не е приоритет за компаниите", уточнява Тодоров.

За миналата година Ibanfirst e обработила международни плащания на обща стойност 250 млн. евро за български компании с основни външнотърговски партньори от ЕС, Китай, Турция и САЩ. Компанията е част от едноименната група, която е регулирана като платежен оператор в Белгия, което й дава право да оперира в целия ЕС. Компанията има офиси в 10 държави и 350 служители. На българския пазар влезе през 2021 г., като миналата 2022 е първата й цяла счетоводна година. Освен ръст на оборота мениджмънтът планира и увеличение на персонала.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Сега държавната власт не употребява необходима защита на покупателната способност на официалната валута. Сгрешеният метод за публични финанси е със силно влияние за намаление на покупателната способност на парите. Лошият финансов метод причинява щети.
    Нямането на необходима защита на покупателната способност на официалната валута е истински най-опасен враг на националната икономика. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ за сегашното намаление на покупателната способност на официалната валута (сегашната инфлация). Всички сме жертви на държавния финансов дефект.
    Насоката за увеличение на цени на стоки и услуги е последица от намалената покупателна способност на официалната валута.
    Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети.
    Финансовите институции, включително централната банка са жертви на държавната финансова неправилност.
    Заради държавната грешка има срив на финансова институция преди друг провал на финансова институция. След това е с нов банкрут на финансова институция и т. н.
    Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива финансова система.
    Защо се запазва държавната финансова грешка?

    Нередност?
Нов коментар