Тих финтех бум

Въпреки икономическите сътресения и намалените капитали финансовите технологии се развиват и стават все по-голяма част от нашия живот

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Индустрията беше повлияна от затегнатото финансиране през миналата година
  • Финансирането в сектора е спаднало с 46% през 2022 до 75.2 млрд. долара, но в бъдеще се очкава ръст.
  • Финансовите технологии са и ще стават все екологични или свързани с определени каузи

Първо беше революцията, после дойде тихият бум. През последните години финансовите технологии някак си неусетно заеха място в ежедневието ни. Потребителите осъзнаха, че управлението на личните им финанси по лесен и прозрачен начин, който пести време и пари, е важно за тях. А финтех компаниите се надпреварваха да им го предлагат, търсейки постоянно нови, различни и иновативни модели. Бумът на икономиката и увеличеното потребление стимулират този тренд. По различни оценки се очаква обемът на финтех услуги да достигне над 7 трлн. долара глобално до 2030 г., а инвестициите в тях да се увеличават значително.

За България няма обобщена статистика какъв е обемът на ползваните финтех услуги, но за възходящата тенденция говорят данните на отделни компании, като финтех оборотите се оценяват на няколко милиарда (виж карето по-долу).

Спад, но все пак се чака ръст

Глобално финтех индустрията беше повлияна от затегнатото финансиране през миналата година и от спада на оценките на компаниите. Очакванията са инвестициите в бъдеще все пак да растат. Според доклад на Adroit market research от септември 2022 г. глобалният пазар на инвестиции във финтех индустрията ще достигне 699 млрд. долара през 2030 г. спрямо 110.6 млрд. долара през 2021 г., което прави среден годишен ръст от малко над 20%.

Секторът ще се възползва от нарастващото приемане на цифрови плащания, инвестиции в базирани на технологии решения, подкрепящи правителствени разпоредби и увеличено използване на IoT устройства (интернет на нещата), и, разбира се, изкуствения интелект. Трябва обаче да се внимава и с рисковете, като фалитът на SVB показа, че пътят напред не е безпрепятствен.

Нарастващите иновации като мобилни портфейли, дигитални пари и p2p кредитирането, приемането на електронните платформи в икономиките в комбинация с нарастващо използване на смартфони павираха пътя за нарастване на финтех транзакциите.

Секторът обаче се оказа в малко сложна ситуация през миналата година. Заради края в цикъла на нулевите лихви фондовите пазари се сринаха, а инвеститорите предпочетоха да затегнат кранчето на финансиране. Според доклада за глобалната финтех индустрия State of Fintech 2022 г. финансирането в сектора е спаднало с 46% през 2022 спрямо 2021 г. до 75.2 млрд. долара.

Остава обаче с 52% над нивото от 2020 г. Все пак най-сериозният спад е в последното тримесечие на миналата година - до 10.7 млрд. долара, което е най-ниското тримесечно ниво от 2018 г. Сделките са се понижили с 8%, като единствено в Африка е отчетено повишение, където в държави като Нигерия електронните разплащания и финансовите услуги изживяват бум.

Краят на евтините пари и сривът на борсите донесоха и понижение в оценките на публичните финтех компании, някои се принудиха да съкращават разходи и персонал. Като борсовата платформа Robinhood, в създаването на която има и българска следа - Влад Тенев. Това се отразява обаче и на непубличните компании, където инвеститорите вече изискват влизане при по-нормални съотношения.

Потоците се забавят, но не и развитието на нови модели

По данни на The Economist само в САЩ рисковите капиталисти имат неинвестирани капитали около 300 млрд. долара, като в бъдеще може да се очаква, че една част ще отиде във финансовите модели. Въпреки това индустрията, която излиза от технологичния спад и навлиза в ера на по-скъпи пари, изглежда различно от онази, в която влезе. В много отношения рисковият капитал се връща към пътищата от миналите десетилетия, пише британското издание. За щастие засега тези тенденции не засягат България, където все още има изобилие от финансиране. Рисковите капиталисти може да се променят и да ограничават засега паричните потоци, но моделите във финансовите технологии не спират да се развиват и променят.

Има няколко тренда, които се очаква да се налагат през тази и следващите години, а доста от тях са оцветени в зелено. Технологиите ще стават все повече с грижа за околната среда и с определени каузи, изкуственият интелект ще навлиза все повече, управлението на богатството ще става все по-лесно, а офертите ще са все по-персонализирани, когато говорим за кредити, за депозити и всякакви други финансови услуги.

Освен това извън традиционните сектори като финанси и застраховане, които първи припознаха технологиите за разплащане, сега към тях се присъединяват и други индустрии. Като телекомите например, които искат да предложат по-цялостна гама от услуги на своите клиенти - нещо, което се случва и с A1 и VIvacom, които имат свои дигитални портфейли.

"Виждаме как финтех навлиза в света на комуникациите. Започвайки от традиционни компании като телекомите и достигайки до приложенията за чат, съхранението и управлението на парите ни заема все по-значителна част от общуването ни на ежедневна база", казва в интервю Момчил Еленков, директор "Финтех глобални партньорства" в Rakuten Viber. Компанията вече пусна своята платежна услуга Viber Pay в Гърция и Германия, като се очаква развитието й и в други пазари.

Друга явна тенденция е фокусирането на финтех компаниите върху приходите. И действително, ако през последните години основната цел на платформите беше да набират клиентска база и инвестиции, днес вече целта е повече приходи и излизане на печалба - като Revolut, който отчете първата си такава от създаването си. Макар и одиторът да я завери с особено мнение. Освен това с падането на оценките и рисковете, които разкри фалитът на SVB, фокусът ще е към по-добре структурирани и оптимизирани компании.

"Все повече финтех компании открито промениха фокуса си от придобиване на потребители към монетизация. Този завой не е случаен и отразява движението на технологичния сектор като цяло. Разбира се, ключът към успеха тук ще бъде добавената стойност за клиента на платената услуга", казва още Еленков.

Все по-еко и зелени

Една тенденция, която вече започна да се очертава, е, че финансовите технологии стават все екологични или свързани с определени каузи - плащаш и част от таксите, ако ги има, отиват за дарение, подкрепа на даден проект, решение на проблем или друго. Големите банки винаги са се проваляли, когато става дума за околна среда - едно проучване на Reclaim Finance от миналата година показа, че JPMorgan Chase, Citi, Wells Fargo и Bank of America са допринесли за една четвърт от финансирането на добива на изкопаеми горива през последните шест години. Затова и например в САЩ има чаленджър банки, които предлагат кешбек при покупка на екологични стоки и услуги, британската Novus, която има и български корени, също предлага плащания с отчисления за зелени проекти.

AI вече е тук

Еуфорията около ChatGPT изкара на дневен ред в заглавията на медиите почти неограничените възможности на изкуствения интелект. В сферата на финансовите технологии обаче той отдавна е навлязъл и вече променя начина, по който банките и потребителите подхождат към финансите.

Доклад на Световния икономически форум от 2020 г., цитиран от Yahoo Finance, показа, че 90% от финтех фирмите и 80% от традиционните банки са внедрили AI технология по някакъв начин в своите операции. По-конкретно - 56% от всички фирми вече използват AI за управление на риска, докато 39% заявяват, че са в процес на внедряване или планират да внедрят AI за управление на риска.

JPMorgan Chase беше един от пионерите в интегрирането на AI в защитата на финансите. Банката създаде OmniAI - платформа, посветена на разработването на AI технология, за да направи банкирането по-безопасно и по-ефективно. Един от начините, по които AI прави това, е чрез ранно откриване на измами с плащания и пране на пари. Именно изкуственият интелект може да помогне и за по-голяма сигурност при дигиталните финанси, поле, в което има още да се работи.

Стимулът на Фед

Силен тласък за развитие на финтех иновациите може да дойде от САЩ. Федералният резерв вече обяви, че през юли ще пусне дългоочакваната си система за светкавични разплащания FedNow. Тя ще позволи плащания между потребители, търговци и банки. По данни на централната банка банки от всякакъв калибър ще се включат, като продължават преговорите и с други институции. Първите банки, които ще се включат в тестовете, ще го направят още от април. В този сегмент Фед е малко назад спрямо ЕС и еврозоната - от няколко години в съюза функционира системата Tips за светкавични преводи в евро, но засега включването на критична маса от банки изглежда недостатъчно. За България положителното е, че това се случва през системата Blink на БОРИКА, която е за бързи денонощни преводи в левове. Би било интересно дали в един момент системите Tips и FedNow биха могли да работят съвместно, с което да се заобиколи и тежката процедура през Swift. Нещо, което засега изглежда по-скоро като пожелание.

Обороти за милиардив България

Платформата за разплащания Paysera обяви, че изходящите й транзакции през миналата година са били 230 хиляди за 1.162 млрд. лв., като в обем растат с 33% на годишна база. Revolut пък обяви през миналата година, че вече има 500 хил. потребители в страната, a виртуалните и физическите й карти са 870 хиляди към деветмесечието. От британската финтех платформа не дадоха общия обем на плащанията, но посочиха, че за 9-те месеца на 2022 г. те са направили 19.5 млн. транзакции. Платформата за финансови услуги и управление на валутния риск iBanFirst обяви, че е реализирала оборот от България за 250 млн. евро през 2022 г., която е първа година за дейността му тук, а прогнозите му са да удвои тази сума през тази. Макар и да са само от няколко компании, числата дават ориентир за мащаба. Банките също отчитат нарастващ брой на клиентите на мобилните си портфейли, като и там потребителите са над милион.
Все още няма коментари
Нов коментар