🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Moody’s: Отлагането на еврото увеличава рисковете, но засега не е проблем за рейтинга

Забавяне отвъд 2025 г. ще означава по-фундаментални проблеми и може да влоши оценката за качеството на институциите, казват от кредитната агенция

Според рейтинговата агенция за България ще бъде предизвикателно да свали инфлацията, така че да отговори на критерия за ценова стабилност
Според рейтинговата агенция за България ще бъде предизвикателно да свали инфлацията, така че да отговори на критерия за ценова стабилност
Според рейтинговата агенция за България ще бъде предизвикателно да свали инфлацията, така че да отговори на критерия за ценова стабилност    ©  Reuters
Според рейтинговата агенция за България ще бъде предизвикателно да свали инфлацията, така че да отговори на критерия за ценова стабилност    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отказът на България от целевата дата за влизане в еврозоната 1 януари 2024 г. увеличава рисковете, че процесът ще се затлачи от политически и икономически пречки. Това пишат анализаторите на рейтинговата агенция Moody's в кратък анализ на решението за отлагане.

Според тях забавянето е било заложено в очакванията им и затова рейтингът Baa1 със стабилна перспектива на България, който последно беше потвърден през февруари, няма да пострада. "По-дългосрочно отлагане ще е доказателство за по-фундаментални политически и икономически пречки за завършването на процеса по приемането на еврото и вероятно ще е негативно за преценката ни за силата на институциите в България", пише още в анализа.

Политиката

Експертите на Moody's отчитат, че има консенсус сред основните политически партии за приемането на еврото, но според тях комбинацията от обявеното на 17 февруари отлагане и предизвикателната политическа в страната увеличават рисковете пред законодателната и административната подготовка. В анализа се припомня, че страната вече две години се управлява предимно от служебни кабинети, а също и че националистическата "Възраждане" събира подписи за референдум за отлагане на членството в еврозоната с 20 години, който би бил с неясен изход.

Темата не е развита надълго и не е обърнато внимание на конкретните спънки, противоречията около неприетите закони и т.н.

Икономиката

Другите притеснения на Moody's са по отношение на това дали България ще успее да отговори на числови изисквания. Конкретно се изтъква, че за страната ще е предизвикателно да приведе инфлацията си (14.1% за януари), така че да отговори на критерия за ценова стабилност. Според вписаните в Договора за ЕС условия инфлацията трябва да е в рамите на 1.5 процентни пункта над средното ниво за последните 12 месеца в трите най-добре представящи се страни в ЕС, което към момента е чувствително надхвърлено.

Тук, разбира се, е трудно да се предвиди развитието на инфлационните процеси в следващите месеци, а освен това и ценовият шок е предимно вносен. В последните месеци инфлацията в България леко се успокоява, докато в някои страни с по-ниски нива има ускоряване, така че е възможно и ножицата да се свие.

Moody's на този етап не слага акцент върху други възможни проблеми с числовите критерии. Теоретично за България има опасност да надхвърли и критерия за устойчиви публични финанси, ако реализира бюджетен дефицит над 3% за 2023 г. Също така и дългосрочният лихвен процент на сближаване може да се окаже проблемен - в момента нивото е ниско и стои без промяна от миналото лято на 1.85%, но това е основно поради липсата на търгуеми бенчмаркови десетгодишни левови книжа на пазара. Реално правителството се финансира при доста по-високи доходности.

"Предвид съществения прогрес на страната за приемането на единната валута основният ни сценарий остава, че приемането на еврото все пак ще се случи въпреки отлагането. Евентуалното приемане на еврото ще е позитивно за кредитния рейтинг на страната най-вече защото ще елиминира остатъчния валутен риск за деноминирания в евро правителствен дълг", обясняват още от Moody's.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Основният риск от приемането на еврото е описан косвено н статията. Ниските лихвени нива, на които страната ще може да се финансира. Представете си Бойко, Ахмед и Делян с достъп до финансите на ЕЦБ. При това кредитите, които те ще вземат, естествено няма да се връщат от тях, а от децата ни. Чудесно.

    Нередност?
Нов коментар