"Немечек" вече има офис и в Пловдив

Основаната през 1998 г. софтуерна компания възнамерява да наеме около 60 души до края на тази година

Офисът в Пловдив е с капацитет около 30 души и по думите на Георги Брашнаров той е по-скоро "социално-офисно пространство"
Офисът в Пловдив е с капацитет около 30 души и по думите на Георги Брашнаров той е по-скоро "социално-офисно пространство"
Офисът в Пловдив е с капацитет около 30 души и по думите на Георги Брашнаров той е по-скоро "социално-офисно пространство"    ©  Nemetschek Bulgaria
Офисът в Пловдив е с капацитет около 30 души и по думите на Георги Брашнаров той е по-скоро "социално-офисно пространство"    ©  Nemetschek Bulgaria
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Въпреки световната тенденция от последните месеци за свиване на разходите и освобождаване на персонал в технологичния свят базираната в България софтуерна компания "Немечек" вярва, че е на прав път с отварянето на нов офис в Пловдив. Плановете са служителите в него да достигнат 60 до края на годината. Увеличението на екипа е благодарение на успешното сътрудничество с международни партньори като DocuWare (с 20% дял в "Немечек" - бел. ред.), Bluеbeam, Vectorworks и WorkForce Software. В резултат на това през 2022 г. приходите на компанията са се увеличили с 22%, което запазва тренда от година по-рано, когато растежът също е около 20%, обявиха от компанията пред "Капитал". Според КАПИ през 2021 г. оборотът на "Немечек" е 28.5 млн. лв., което означава над 34 млн. за 2022 г.

Георги Брашнаров, управител и мажоритарен собственик (60%) в "Немечек", разказа за "Капитал", че отварянето на офис в Пловдив "е висяло във въздуха", тъй като от години дружеството е имало служители от града и региона. Софтуерната компания е наела около 300 кв.м в LimeTree Business Center, собственост и управляван от дружеството "Квалификация консулт" с управител Георги Тотев и едноличен собственик "Плутон-1" на Роза Тотева. Двамата са брат и майка на бившия пловдивски кмет Иван Тотев (ПП ГЕРБ).

Според Брашнаров наетото помещение в офис сградата е с капацитет 25-30 души, като по думите му новият офис "е оформен по-скоро като креативен кът, отколкото като поредица от бюра и компютри". Моделът на работа в компанията е хибриден, като всеки е свободен да работи от разстояние, а при необходимост или желание може да се посещава някой от офисите из страната. Най-големият е този в София, като освен новия изнесен офис в Пловдив компанията има такъв и във Варна. По същия модел в "Немечек" разглеждат възможностите за отваряне на центрове и в Бургас и Стара Загора.

Според данните на АПИС служителите на "Немечек" в страната са около 370, а според Брашнаров в момента около 15 от тях са в Пловдив и региона. Плановете на компанията са до края на 2023 г. да наеме към 60 нови служители в града. В подбора им "ще се търси баланс между доказани IT експерти и хора с по-малко опит, а фокусът ще бъде върху професионалисти с опит в Cloud и DevOps, както и Full Stack ориентирани специалисти", разкриват от софтуерната компания.

Брашнаров обяснява, че именно в момента, когато пазарът на труда в технологичния сектор е в спад, е правилният момент да се инвестира в нови служители. "Когато пазарът е в подем, наемането на нови и качествени хора не се случва лесно", обяснява мениджърът. Той е оптимист и смята, че през 2023 г. секторът ще се възстанови от забавянето. С откриването на правилните специалисти и обучаването им сега "Немечек" ще се подготви за очаквания от него възход на технологичния сектор.

Заедно с наемането на нови хора компанията инвестира и в собствена академия, през която тази година ще минат 20 IT специалисти, избрани сред 400 кандидати. Целта е в края на тримесечния обучителен период участниците да имат не само технологични умения, но и комплексна подготовка за пълноценен старт на кариерата си в IT сектора, което да им позволи директно да влязат в реална работна среда.

"Немечек" е създадена през 1998 г. като част от баварския софтуерен концерн Nemetschek Group, а дейността ѝ е насочена към предоставянето на високотехнологични иновативни решения в областта на разработката, маркетинга, продажбите и внедряването на софтуерни продукти. От 2002 г. Георги Брашнаров притежава 60% в компанията чрез дружеството си "Джи Би софт", а германската група запазва миноритарно участие от 20%. Тогава 20% от компанията придобива DocuWare, която през 2019 г. е купена от японската Ricoh.