Къде отидоха всички уволнени технологични служители

Заетостта в сектора е достигнала повратна точка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За да разберем промяната в тона, който настъпи в Силициевата долина през последните месеци, трябва да погледнем само изявлението на Марк Зукърбърг от февруари, че 2023 г. ще бъде "годината на ефикасността". Това далеч не е езикът, който ускорява пулса - освен ако не сте служител, който получава съобщението му. На 14 март Meta, технологичният гигант, ръководен от Зукърбърг, обяви, че ще уволни 10 хил. служители - в допълнение към 11-те хил., които компанията съкрати през миналия ноември.

Meta не е сама. На 20 март друг технологичен гигант - Amazon, заяви, че ще съкрати още 9 хил. корпоративни служители, след като вече освободи други 18 хил. Според доставчика на данни Crunchbase досега тази година американските технологични компании са обявили 118 хил. съкращения в допълнение към 140-те хил. работни места, съкратени миналата година. И може би предстоят още. На 24 март главният изпълнителен директор на Salesforce, компания за бизнес софтуер, намекна, че компанията скоро ще увеличи 8-те хил. съкращения, които обяви през януари.

Има още накъде

Инвеститорите се радват, че технологичните компании са преоткрили значението на намаляването на разходите. Силно технологичният индекс NASDAQ се повиши с 16% спрямо неотдавнашното си дъно в края на декември. Уволненията от началото на 2022 г. представляват едва 6% от работната сила на американската технологична индустрия. Понеже технологичните компании продължиха да наемат през цялата 2022 г., съкращенията едва сега започнаха да намаляват общата заетост в сектора. За сравнение - между пика на дот-ком бума в началото на хилядолетието и неговото дъно в края на 2003 г. общата работна сила в американския технологичен сектор намаля с 23%, или с 685 хил. работни места.

Въпреки това скорошните съкращения засегнаха много компании и бяха достатъчно дълбоки, за да предизвикат два въпроса. Първо, кой ще бъде съкратен? И второ, къде отиват съкратените работници?

Засега самите технологични специалисти са били пощадени, отбелязва Тим Хърбърт от браншовата организация Computing Technology Industry Association (CompTIA). Вместо това "брадвата" е паднала основно върху бизнес функциите като продажби и набиране на персонал. Техният дял в заетостта в технологичния сектор постоянно нарастваше през последните години, сигурен знак за прекомерно раздуване. Между разгара на пандемията през пролетта на 2020 г. и пика на заетостта в началото на 2023 г. технологичният сектор е увеличил броя на служителите си с около 1 млн. Самото набиране на служители изисква наемането на много специалисти по подбор на персонал; като правило за набиране един специалист по подбор може да наеме 25 нови служители на година. Много от тези служители сега може да се окажат излишни.

В полза за други сектори

Но специалистите не са неуязвими. Като част от съкращенията Meta ще преструктурира технологичните си функции през април. Освобождаването на талантливи технологични служители може да бъде от полза за други сектори, които се борят с цифрово обновление. В продължение на години непривлекателни индустрии като производство на промишлени стоки трудно се конкурираха с технологичната индустрия за таланти. В момента те се насочват бързо към тях. Американският производител на трактор John Deere привлича уволнени технологични специалист, за да му помогнат да произведе по-умни земеделски машини. Миналата година компанията откри офис в Остин, процъвтяващ технологичен хъб в Тексас. Автомобилните производители, които са все по-фокусирани върху софтуера, също са гладни за технологични таланти. Същото се отнася и за банките, здравните застрахователи и търговците.

Някои от уволнените технологични служители също така помагат да се създаде ново поколение стартъпи. През януари кандудатурите за Y Combinator, школа за стартъпи в Силициевата долина, са се увеличили пет пъти спрямо предходната година. Особено силно е въодушевлението в нашумялата област на подобни на ChatGPT "генеративни" изкуствени интелекти (AI), използващи сложни алгоритми и огромно количество данни, за да произведат всичко - от есета до произведения на изкуството (в действителност това е една от областите, в които големите технологични компании продължават ентусиазирано да наема служители).

Оптимистите се надяват, че тази технология, подобно на смартфоните преди това, ще отключи нова вълна на творческо унищожение, тъй като предприемачите ще измислят множество хитри приложения. С времето новите AI може да доведат до още по-малка нужда от, да речем, маркетолози. Но те биха могли, подобно на много други постижения преди тях, да създадат изцяло нови категории работни места - не на последно място в самата технологична индустрия.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baza avatar :-P
    Божидар Здравков

    процъвтяващ технологичен хъб в Тексас. Пуснете си коректора на правопис, моля

    Нередност?
Нов коментар