🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Групата на "Мелексис" планира да расте и извън автомобилния сектор

Белгийският производител на чипове вижда потенциал в роботиката и дигиталните решения за здравеопазването

Само през миналата година в завода на "Мелексис" в София са тествани над 1 млрд. чипа
Само през миналата година в завода на "Мелексис" в София са тествани над 1 млрд. чипа
Само през миналата година в завода на "Мелексис" в София са тествани над 1 млрд. чипа    ©  Надежда Чипева
Само през миналата година в завода на "Мелексис" в София са тествани над 1 млрд. чипа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Собственикът на "Мелексис България" - белгийската група Melexis, планира да разшири производството си на чипове и извън автомобилния сектор, където в момента е концентриран около 90% от бизнеса. Това коментира главният изпълнителен директор Марк Бирон на среща с журналисти в София, където се намира най-голямото предприятие на групата. Продуктите за автомобилната индустрия ще останат основен фокус, но потенциал за развитие има също в роботиката и дигиталното здравеопазване, смятат от Melexis.

Тенденции при автомобилите

Автомобилният пазар продължава да расте, тъй като в колите се използват все повече чипове, а това е положителен тренд за Melexis, каза Бирон. Компанията има средно по 18 чипа на всяка произведена кола в света, уточни вицепрезидентът по разработките и качеството Никола Симон.

Три основни тенденции определят търсенето в сектора, като всички те дават възможности за растеж на бизнеса. Основната е електрификацията на транспорта, където групата прави предимно чипове, свързани с работата на батерията, но не само. Друг тренд е премиумизацията - автомобилите стават все по-висок клас и предлагат повече възможности, което изисква и повече чипове. Усъвършенстваните системи за подпомагане на водача (ADAS) също се развиват, като в тази област компанията има продукти, свързани със спирането и управлението на автомобилите.

Автомобилната индустрия традиционно е основен клиент на Melexis, но делът й се увеличи покрай недостига на чипове преди няколко години. "Трябваше да направим избор кой пазар да приоритизираме", коментира наскоро за "Капитал" регионалният мениджър Силвен Коло, който отговаря за българския офис. По думите на Бирон ситуацията на пазара на чипове вече се подобрява, но проблемът все още не е решен напълно. Групата прави проектирането и тестването на чиповете, а производството на самите пластини се възлага на външни изпълнители.

Други двигатели

Потенциал Melexis вижда и в другите области, в които работи, като целта е в следващите години делът им да се увеличи. "Ще растем във всички сфери, но по-бързо в съпътстващите бизнеси, така че да достигнем съотношение 80:20 между автомобилната индустрия и другите приложения", каза Бирон.

За миналата година групата отчете над 30% ръст на оборота до 836.2 млн. евро. За тази година прогнозата е продажбите да се увеличат между 11 и 16%. "Исторически погледнато, всяка година растем между 10 и 15%. Няма причина това да не продължи така", добави Бирон. Последните данни за българското дружество са за 2021 г. и показват оборот от 103.4 млн. лв. (над 33% ръст).

Извън автомобилния пазар групата разработва чипове за умни електроуреди, умни сгради, роботика, енергиен мениджмънт и дигитални решения в здравеопазването. "Работим усилено в областта на роботиката. Имаме пилотен проект, който показва, че с чиповете на Melexis можем да създадем усещане за допир в робота", каза Бирон. Приложение на продуктите има и в движещите се части, които отново изискват сензори за улавяне на позицията. "В роботиката има много възможности за Melexis", добави той.

Компанията работи също и в дигиталните решения за здравеопазване, където според Бирон електрониката може много да помогне. Подобно приложение в тази област е температурният сензор за смарт часовници, който е един четирите нови продукта, направени в софийския офис през миналата година. Българският екип е станал също автор на чипове за джойстици, сензори за измерване на нивото на течностите в автомобилите и на 3D сензори за наблюдение на скоростта и посоката на движение в колите.

Екипът в България

"Мелексис България" продължава да се разширява, като през миналата година екипът е нараснал със 150 души до над 800 заети. "И търсим още 70", каза Силвен Коло. За сравнение, общо в групата работят 1900 души в 12 локации. Преди две години компанията построи нова сграда в София, която има капацитет за оборудване с 450 машини. "В момента имаме 350 машини, така че ще се разширяваме", добави Коло.

От създаването на българското дружество през 2000 г. досега в София са разработени 75 чипа. Тествани и доставени до клиенти са над 7 млрд. чипа, като само през миналата година броят им е над 1 млрд.