🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
"Трейдър.бг" е основана през 2006 г. с 5 хил. лева капитал; по-късно е основана друга- "Авус Капитал", която се преименува на "Трейдинг212"
"Трейдър.бг" е основана през 2006 г. с 5 хил. лева капитал; по-късно е основана друга- "Авус Капитал", която се преименува на "Трейдинг212"    ©  Надежда Чипева

"Трейдинг212": Еднорогът под прикритие

Британското дружество на основаната от българи брокерска компания има близо 100 млн. паунда приходи за 2022 г.

"Трейдър.бг" е основана през 2006 г. с 5 хил. лева капитал; по-късно е основана друга- "Авус Капитал", която се преименува на "Трейдинг212"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Макар за компанията да не се говори много в България, дейността й реално се движи от София, където има около 280 служители.
  • Тя е по-малка от конкурентите си в безплатната борсова търговия като Robinhood, но демонстрира завидна рентабилност.
  • По време на пандемията Trading212 спря да приема нови клиенти, за да надгради капацитета на системите си, но от средата на 2022 г. отново расте със 165 хил. регистрации и вече има 2 млн. активни сметки.

Над 10 млн. тегления. С толкова може да се похвали Trading212, приложение за търговия с акции, създадено от българите Иван Ашминов и Борислав Недялков, в Google Play на Android. Компанията, която предлага инвестиции в акции и други инструменти без комисиони, реално движи бизнеса си от България, където има около 280 служители, но има дружества в Кипър и Великобритания. На 27 май регистрираната на Острова компания - Trading 212 UK Limited, която генерира голямата част от оборота на групата в последните години, публикува годишния си отчет за 2022 г. Британското дружество отчита приходи над 98 млн. паунда, а печалбата е около 41 млн. паунда.

За сравнение - Robinhood, друго приложение за инвестиции с българска следа, декларира постъпления 1.35 млрд. долара за същия период, но финансовият резултат е загуба над 1 млрд. долара. Докато компанията на родения в София Влад Тенев, с пазарна капитализация над 8 млрд. долара към 31 май, разполага с над 22 млн. активни потребители, то клиентската база на "Трейдинг212" е десет пъти по-малка. Компанията заявява, че потребителите, които са депозирали средства, са над 2 млн. души, а активите под управление - около 3.5 млрд. евро.

Тези числа правят "Трейдинг212" своеобразен еднорог под прикритие. Компанията е видимо по-малка от гигантите в сегмента на брокерите, фокусирани в безплатна борсова търговия за дребни инвеститори като Robinhood, eToro и др. За разлика от тях тя няма пазарна оценка - нито се търгува на борсата, нито е набирала външно финансиране, като продължава да се контролира изцяло от двамата си съоснователи. Но предвид внушителната й рентабилност лесно може да се предположи, че би могла да получи оценка при съотношения най-малкото сходни на конкурентите й, което би я извело около или дори над милиардната оценка. Например акциите на Interactive Brokers текущо се търгуват при съотношение цена към печалба (P/E) над 18 пъти, което ако се приложи към Trading 212 UK Limited, би дало оценка над 900 млн. долара, при това без да се отчитат резултатите на българското и кипърското дружество.

На този фон може и да звучи странно, че в България не се говори много за компанията. За това могат да се изведат няколко причини. Едната е, че от години собствениците избягват медийните изяви, което може и да е разбираема стратегия особено на фона на прокурорските проблеми на други постигнали мащаб на международния пазар (справка - Nexo). При подготовката на материала "Капитал" изпрати въпроси до "Трейдинг212", като към 8 юни не е получен отговор. Според източници, близки до компанията, друга причина Ашминов и Недялков да избягват публичността е надзорът на различните регулатори като КФН в България, the Financial Conduct Authority във Великобритания и други. От служителите на "Трейдинг212" се изисква да подписват и non-disclosure agreement, което ги възпира от това да обсъждат процесите в компанията, тъй като са заплашени с глоба.

Поход към мобилността

През 2006 г. Борислав Недялков, който има опит като брокер, и Иван Ашминов, с IT бекграунд, стартират "Трейдър.бг" с 5 хил. лева собствен капитал, която по-късно закриват. Впоследствие през 2011 г. основават "Авус капитал", вече с 280 хил. лева собствен капитал, който се разширява до 5 млн. лева през 2016 г., а през 2017 г. променят името на "Трейдинг212". Инвестиционният посредник стартира, предлагайки търговия с форекс (валутни двойки), но с годините разширява услугите, като предлага търговия и с договори за разлика, свързани с акции и индекси (основно американски компании с висока пазарна капитализация - така наречените сини чипове). Разделителната линия между "Трейдинг212" и останалите онлайн брокери е платформата, където реално се случва действието. Повечето брокери делегират поддържането на платформата на софтуерни компании като MetaQuotes Software, фирмата зад Metatrader. Недялков и Ашминов инвестират и развиват собствена платформа.

"Виждаме голям брой от клиентите, които не са mobile first, а mobile only", казва още през октомври 2015 г. Ашминов пред Reuters, няколко седмици след като Apple обявява iPhone 6. Към онази дата приложението вече е набрало популярност, с около 1 млн. тегления, а брокерът вече е достатъчно развит, за да предприема нови начинания.

Едно такова е Tradebird - социална медия за инвеститори, която дори за кратко се рекламира в САЩ. Друг опит е регистрирането на "ПроКуант" - дружество, чрез което да лицензира платформата за търговия, която да се предлага под наем на други брокери. И двата проекта се увенчават с неуспех, така че компанията променя стратегията си и остава фокусирана в основния си бизнес.

Хващане на безплатната вълна

"Искам да направим инвестирането в акции атрактивно за хората, които могат да инвестират по 100 паунда на месец", казва Иван Ашминов пред британски медии през есента на 2018 г. През 2013 г. във Великобритания е регистрирана Avus Capital, която също променя името си на Trading 212 UK Limited, след което през 2017 г. е основано ново дружество - Trading 212 Group Limited, на което Ашминов и Недялков прехвърлят собствеността си, обединявайки компаниите под една шапка (имат дъщерно дружество и в Кипър). След промяната на структурата брокерът започва да залага на търговията с реални акции.

Въпреки промените бизнес моделът остава прост - "Трейдинг212" предлага успоредно две услуги: търговия с договор за разлика (CFD) и инвестиции в акции. Високата рентабилност се дължи основно на CFD търговията, където, за да управлява пазарния си риск, "Трейдинг212" открито признава в отчета си, че е изложена на голям риск от волатилността на пазарите, тъй като компанията вътрешно нетира заетите от клиентите и позиции и може самата тя да се окаже изложена на загуби. Често непрофесионалните малки инвеститори поемат непремерени рискове, при трусове на пазара правят хаотични движения и бързо губят спестяванията си. Идеята за директни инвестиции в акции без такси и комисиони не е толкова печеливша, както се вижда от бизнес модела на Robinhood, но е съществен маркетингов елемент за привличането на нови клиенти. Компанията все пак печели, като таксува депозитите през кредитни или дебитни карти над 2000 евро/паунда с 0.7% за инвестиции в акции.

Добре дошли на Острова

Първоначално бизнесът е фокусиран изцяло върху българския пазар, но с разрастването се разделя на две: българският сайт остава Trader.bg, докато платформата за потребителите в чужбина става Trading212. Впоследствие двете платформи се обединяват, като остава единствено вторият бранд, тъй като българският не е толкова печеливш. Въпреки че се измества във Великобритания, оперативно платформата продължава да се развива от български програмисти в София.

За десет години от приходите на българското дружество, което се помещава в последните етажи на "Литекс тауър", надхвърлят 700 млн. лева, а печалбата - над 165 млн. лева. След инвестициите в британското дружество приходите за 4 години (виж таблицата) достигат около 250 млн. паунда, като бележат ръст всяка година. Кумулативната печалба е 108 млн. паунда. На консолидирана база дружеството майка - Trading 212 Group, все още не е публикувало отчета си за 2022 г., но за 2021 отчита приходи около 138 млн. паунда, от които печалбата е 71 млн.

Грешките на бързия растеж

Един от големите проблеми на компаниите в сегмента е как бързо да се пригодят към светкавично увеличаващите се мащаби. По време на пандемията напливът от индивидуални инвеститори срива платформата на компанията, което не е уникално за нея - и други също изпитват проблеми и моменти, в които блокират. Сървърите на "Трейдинг212" не са подготвени за подобна вълна и компанията взема решение да спре да приема нови клиенти. До лятото на 2022 г. компанията разширява системния си капацитет, като в същото време прави и корпоративни промени. В британското дружество наема корпоративен C-suite: главен изпълнителен директор (CEO), главен финансов директор (CFO), главен оперативен директор (COO) и главен информационен директор (CIO).

След като отваря платформата за нови потребители, брокерът отчита над 165 хил. регистрации за период от 1 август до 31 декември 2022 г.

С вътрешните промени се налагат и операционни такива. През 2021 г. брокерът се превръща в systematic internaliser на сделките на клиентите си с акции. С други думи, компанията вече изпълнява вътрешно сделките, като по този начин сделките са извън регулиран пазар. По този начин брокерът спестява от транзакционни разходи, но пък поема по-голям риск. В допълнение, хеджирането на позициите на малките инвеститори при търговията с договори за разлика вече не се делегира изцяло на други фирми, а се извършва и вътрешно, поради което компанията предупреждава, че може да се наложи да заема срещуположната позиция (срещу клиентите си) при някои активи.

Донякъде този по-висок риск е туширан с повече капитал - през 2021 г. той е увеличен от 4.8 до над 24.5 млн. паунда, и с капитализиране на печалбата. Към края на 2022 собственият капитал е 116 млн. паунда, което дава и още една опция за оценка, съпоставена с пазарните нива, които са около 3-4 пъти цена към капитал. Това би дало оценка около 0.5 млрд. долара за британското дружеството, като консолидирано за групата, със сигурност числото би било по-високо.

Все още няма коментари
Нов коментар