🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовата "Логос-ТМ" пласира облигации за 2.5 млн. евро на BEAM

Основаната през 1993 г. компания привлече 4.89 млн. лева, като някои инвеститори са подавали поръчки над пазарната цена

На BEAM за първи път се пласират облигации.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В последния ден от юни приключи успешно първото предлагане на дългови книжа на пазара за малки и средни предприятия. Финансовата къща "Логос-ТМ" успя да набере 4.89 млн. лева, предлагайки 2500 бр. облигации на цена 1000 евро. "Много сме доволни", заяви пред "Капитал" Андрей Георгиев, изпълнителен директор, имайки предвид тайминга на събитието след пласирането на облигации от TBI и IPO-то на "ИпоТех", които също са от финансовия сектор. Облигациите се котират на номинална цена, тъй като според източници на "Капитал" около 100 хил. лева не са достигнали, за да се емитират на по-високата - 1100 евро. В крайна сметка това е по-добре за инвеститорите, които ще получат по-висока доходност. Това са първите облигации на пазара за растеж на БФБ - BEAM.

Емитираните инструменти, обезпечени с ипотечни кредити и с купон около 9.5%. Матуритетът е 4 години, но дружеството има опция да ги закупи обратно след две години и половина. Лихвеното плащане е два пъти годишно, като, ако бъде задействана опцията за обратно изкупуване, след петото купонно плащане инвеститорите ще бъдат обезщетени с шесто.

Набраните средства ще бъдат използвани за разширяването на кредитния портфейл на компанията. "Имаме една и съща цел, а тя е развитието на капиталовите пазари в България", казва пред "Капитал" Андрей Георгиев, изпълнителен директор на "Логос-ТМ". За да използва капиталa, основаната през 1993 г. от видинския икономист Румен Георгиев финансова институция депозира обезпечение на стойност около 130% (под формата на вземания от ипотечни кредити) в банкова институция.

Доходността може да нарасне

Купонът не е фиксиран. Пресмята се по формула с референтния лихвен показател EURIBOR плюс 550 базисни пункта към шестмесечната лихва. Минималната лихва по тези облигации е 9.3%, като максимално може да достигне 10.5% годишно.

Компанията търгува на паричните пазари, като отпуска заеми и изкупува задължения на частни и физически лица. Според данни на "Логос-ТМ" кредитното портфолио се състои предимно от кредити към юридически лица, които са обезпечени с някакъв залог: активи, вземания, търговски предприятия или имоти. Средната продължителност на кредитите са около три години, като размерът на главницата е около 160 хил. лева на дълг. През 2022 г. отчита приход около 2.2 млн. и печалба 0.8 млн. лева.

"Първoто успешно пласиране на облигации на beam потвърди интереса на инвеститорите към различни от акциите инструменти и откри нова страница на този пазар (beam)", коментира и в прессъобщение Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ. И допълва: "Очакваме до края на годината да има и други интересни инструменти на него."

Все още няма коментари
Нов коментар