🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coca-Cola HBC придобива водка Finlandia за 220 млн. долара

Компанията ще продължи да разпространява и други продукти от портфолиото на досегашния собственик Brown-Forman

Гръцката компания дистрибутира Finlandia и други алкохолни напитки на Brown-Forman вече повече от 17 години.
Гръцката компания дистрибутира Finlandia и други алкохолни напитки на Brown-Forman вече повече от 17 години.
Гръцката компания дистрибутира Finlandia и други алкохолни напитки на Brown-Forman вече повече от 17 години.    ©  unsplash
Гръцката компания дистрибутира Finlandia и други алкохолни напитки на Brown-Forman вече повече от 17 години.    ©  unsplash
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Coca-Cola HBC ще стане собственик на марката водка Finlandia чрез придобиването на Brown-Forman Finland за 220 млн. долара, след като компанията е постигнала споразумение със сегашния собственик Brown-Forman Corporation. Сделката се очаква да бъде завършена през втората половина на 2023 г. и подлежи на регулаторни одобрения.

Водката Finlandia е създадена през 1970 г. и е водеща марка водка в Централна и Източна Европа с годишни обеми на продажбите от 2.7 млн. 9-литрови каси в световен мащаб, от които над 60% в рамките на географския обхват на Coca-Cola HBC. Finlandia се бутилира от Anora Group във Финландия по силата на дългосрочно споразумение и се предлага в чиста форма, както и в няколко овкусени разновидности. Anora също така е дистрибутор на напитката в скандинавския регион.

Сделката се определя като логична следваща стъпка в партньорството межди двете компании и представлява възможност за Coca-Cola HBC да разшири портфолиото си от напитки. Компанията дистрибутира Finlandia и други алкохолни напитки на Brown-Forman вече повече от 17 години.

Следваща стъпка в партньорството

"Гледаме на сделката като на атрактивна инвестиция и естествена еволюция на нашата роля като един от дистрибуторските партньори на Finlandia, което допълнително доказва силата на нашето изпитано във времето и широкообхватно партньорство с Brown-Forman", заяви Зоран Боданович, изпълнителен директор на Coca-Cola HBC.

Coca-Cola HBC е производител на пакетирани потребителски стоки и стратегически партньор за бутилиране на The Coca-Cola Company в Европа с централа в Швейцария. Има 33 хил. служители и обслужва 740 млн. потребители в 29 страни на три континента. Компанията е представена сериозно в България, като производството на кока-кола започва през далечната 1965 г. Гръцката група разполага с широко портфолио от напитки - газирани, сокове, вода, спортни, енергийни, растителни, чай, кафе и премиум категории спиртни напитки. Сред най-известните ѝ марки са Coca-Cola и нейните разновидности.

Американската Brown-Forman Corporation е собственик на алкохолни брандове със 150-годишна история. Сред най-разпознаваемите марки в портфолиото ѝ е уискито Jack Daniel's. Компанията има 5600 служители в глобален мащаб, а продуктите ѝ се разпространяват в над 170 страни. Информация, че Brown-Forman търси купувач на бранда Finlandia, има в медиите още от 2016 г.

Brown-Forman ще остане ключов стратегически партньор за Coca-Cola HBC, която отделно ще продължи да разпространява тяхното портфолио на няколко от своите пазари, посочват от компанията. Anora ще запази своята роля да дестилира и бутилира водката Finlandia. Според хора от индустрията разработването на готова за пиене миксирана напитка с водка е очаквана следваща стъпка за Coca-Cola HBC след сделката.

Все още няма коментари
Нов коментар