🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Саша Маркович е новият генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"

Той поема поста от Юрг Буркхалтер, който оглавява "Кока-Кола ХБК Швейцария"

Саша Маркович - генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"
Саша Маркович - генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"
Саша Маркович - генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"
Саша Маркович - генерален директор на "Кока-Кола ХБК България"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Саша Маркович е новият генерален директор на "Кока-Кола ХБК България", съобщиха от компанията. Той поема поста от Юрг Буркхалтер, който продължава кариерния си път в групата "Кока-Кола ХБК" като генерален директор в родината си - Швейцария.

Саша Маркович има MBA степен от Питсбъргския университет, САЩ. Започва кариерата си в P&G (Сърбия и Румъния), има предишен опит и във Phillips, където заема няколко висши мениджърски позиции в Централна Европа и Северна Америка. Бил е изпълнителен вицепрезидент в Gorenje/Hisense, където отговаря за целия търговски сектор и трансформацията на компанията, както и за търговските екипи на Gorenje в 33 държави.

Маркович е част от "Кока-Кока ХБК" от 2020 г., когато поема ролята на търговски директор за Сърбия и Черна гора, и по данни на компанията има ключов принос в проектирането и внедряването на нова стратегия за продажби.

През миналата година двата завода на "Кока-Кола ХБК" в България - за безалкохолни в Костинброд и за минерална вода в Банкя, са произвели над 326 млн. литра напитки. През тази година са предвидени над 17 млн. лв. инвестиции в двете предприятия - за подобряване на енергийната ефективност, за намаляване на отпечатъка от въздействието върху околната среда, за намаляване на разходите за вода и енергия за единица продукция.

За 26 години от създаването на завода в Костинброд в него са инвестирани над 160 млн. лева. Само през 2019 г. в него са направени инвестиции за над 40 млн. лв. в производствена ефективност, инфраструктура, разширяване на складовата база, изграждане на водопровод Костинброд - Волуяк.

За 2021 г. "Кока-Кола ХБК България" отчита двуцифрен ръст на приходите, които надхвърлят 399.4 млн. лв., и на печалбата (54 млн. лв.). Според Доклада за устойчиво развитие за 2020-2021 г. икономическото въздействие на системата на "Кока-Кола" в България се изразява в 640 млн. лева добавена стойност. Дружеството е пазарен лидер в страната при газираните безалкохолни напитки и студения чай. Заетите са над 1000.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nv avatar :-|
    nv
    • - 1

    Супер, честито на Саша! Позализал се е от времето, когато бяхме колеги в Проктър преди... двайсетина години :)

    Нередност?
Нов коментар