🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

JP Morgan навлиза в сектора с частно банкиране в Европа

Брандът за дигитално банкиране Chase ще стъпи в Германия, но все още не е ясно точно кога ще се случи

По размер на активите JP Morgan е петата най-голяма банка в Германия, но иска да бъде в топ три
По размер на активите JP Morgan е петата най-голяма банка в Германия, но иска да бъде в топ три
По размер на активите JP Morgan е петата най-голяма банка в Германия, но иска да бъде в топ три    ©  unsplash
По размер на активите JP Morgan е петата най-голяма банка в Германия, но иска да бъде в топ три    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата частна банка в света ще предлага услуги на частни клиенти в Германия. Това заяви в интервю за Handelsblatt изпълнителният директор на JP Morgan Джейми Даймън. "В отговор на Brexit решихме значително да разширим юридическото си влияние във Франкфурт. Оттам вече управляваме целия бизнес в ЕС", заявява Даймън, като германският клон вече обслужва както фирми, така и богати частни клиенти. "Искаме да продължим да се развиваме във всички бизнес области в Германия и ЕС. Оставаме в режим на растеж" допълва лидерът на банката с над 3.7 трлн. долара активи.

JP Morgan действително расте в Европа. Общите активи на европейския ѝ филиал във Франкфурт достигат 436 млрд. евро през 2022 г., което я прави петата по големина банка в Германия. Пред Handelsblatt Даймън заявява, че се е прицелил в челната тройка. За да постигне целта си, банката планира да пусне продукт за индивидуално банкиране в Германия с известния си бранд Chase. През септември 2021 г. банката пусна дигиталното банкиране за физически лица във Великобритания, като според Стефан Повали, директор на JP Morgan в Германия, само за година клиентите на Острова достигат 1 млн. души.

"Винаги е било ясно, че не искаме да пуснем "Chase" само във Великобритания, но и в Германия и други европейски страни", уточнява Джейми Даймън, посочвайки, че вече са наели хора в Берлин. "Все още не сме решили окончателно кога в коя държава ще започнем, но в момента изграждаме хъб в Берлин. Нашият цифров бизнес с частни клиенти в ЕС (ще) се управлява оттам", казва банкерът.

Джейми Даймън, който е изпълнителен директор на JP Morgan от 2006 г., не посочва времева рамка за начало на бизнеса, но споделя, че най-вероятно ще започне с един или два продукта. "Chase не е толкова известна в Германия, но е силна марка в световен мащаб. Ние също така сме надеждна банка със силен баланс - и частните клиенти също знаят това. Когато навлизаме на нов пазар с Chase, обикновено започваме само с няколко продукта - и след това постепенно разширяваме асортимента си от продукти. Убеден съм, че ще постигнем успех с този подход и в Германия".

Състоянието на банковия сектор

Регионалната Banc of California обяви днес, че ще придобие проблемната PacWest Bancorp в сделка с акции за около 1 млрд. долара. Сливането е четвъртият епизод с проблемите на регионалните американски банки след фалитите на Sillicon Valley, First Republic и Signature. "От моя гледна точка регионалната банкова криза показа, че системата работи доста добре в САЩ", смята Даймън, като според него банките са разрешили проблема вътрешно, без да използват пари от данъкоплатците този път.

"Миникризата приключи. Други финансови институции в САЩ нямат толкова висок лихвен риск или депозити, които могат да изтекат толкова бързо. Вярвам, че по-голямата част от институциите управляват своите рискове отговорно", допълва Джейми Даймън за състоянието на банките в САЩ. Според него обаче, както в Европа, така и в Америка има твърде много банки, което води до голяма неефективност. "Ако клиентите не плащат (за неефективността) през заема, вероятно плащат някъде другаде", заключва банкерът.

Все още няма коментари
Нов коментар