🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фед и ЕЦБ готвят ново повишение на лихвите тази седмица

Решението този път изглежда предопределено, въпросът е накъде ще поемат централните банки след него

Икономисти и експерти са убедени, че двете водещи централни банки ще вдигнат основните си лихви с по 0.25 пр. пункта
Икономисти и експерти са убедени, че двете водещи централни банки ще вдигнат основните си лихви с по 0.25 пр. пункта
Икономисти и експерти са убедени, че двете водещи централни банки ще вдигнат основните си лихви с по 0.25 пр. пункта    ©  Reuters
Икономисти и експерти са убедени, че двете водещи централни банки ще вдигнат основните си лихви с по 0.25 пр. пункта    ©  Reuters

Броени часове преди служителите на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ) да се съберат за редовните си заседания за определяне на паричната политика, техните решения изглеждат предизвестени. Икономисти и експерти са убедени, че двете водещи централни банки ще вдигнат основните си лихви с по 0.25 пр. пункта. Истинската загадка обаче, за чийто отговор анализаторите внимателно ще следят всяка дума и всеки жест на централните банкери, е какъв курс ще поемат двете институции след края на този месец.

Фед няма да бърза да обявява инфлацията за победена

Пазарите с увереност залагат, че след като направи пауза през юни, сега Фед отново ще повиши лихвата си с 25 базисни пункта и тя ще достигне диапазона 5.25 - 5.5%. Дали това ще е краят на продължилото вече 16 месеца затягане на паричната политика в САЩ обаче не е толкова сигурно. Очакванията за край на настоящия цикъл се засилиха, след като инфлацията през юни падна до най-ниското ниво от 2021 г. На това мнение засега са инвеститорите, както и мнозинството от икономистите, анкетирани от Reuters този месец.

Фед обяви готовност при необходимост отново да повиши лихвите след юли и вероятно ще си остави вратичка да направи това. Все пак увеличението този месец може да бъде последно, посочват икономисти от Moody's Investors Service, но изходът в голяма степен ще зависи от това дали данните за пазара на труда и инфлацията през юли и август ще покажат, че заплатите и ценовият натиск вече са отслабнали до нива, които съответстват на целта на Фед.

Някои служители на централната банка публично заявиха, че биха настоявали за допълнително повишение след септември, ако базовата инфлацията се задържи висока. Икономисти посочват силните позиции на пазара на труда в САЩ както като проинфлационен фактор, така и като знак, че Фед може допълнително да вдигне лихвите, без да предизвика рецесия. В същото време все повече набира сила виждането, че цената на заемите ще остане висока за по-дълго: делът на анкетираните икономисти, които прогнозират поне едно понижение до края на март 2024 г., рязко пада от 78% на 55%.

ЕЦБ на кръстопът

Също с четвърт пункт се очаква да вдигне основните си лихви Европейската централна банка, като пазарът залага 99% вероятност за това, а мнението се споделя и от всички анкетирани от Reuters икономисти. За последната година основната депозитна лихва на ЕЦБ, тръгвайки от отрицателна територия, се повиши до 3.5% и достигна най-висока стойност за последните 22 години.

На фона на постепенно забавящата се инфлация и все по-охлаждащата се икономическа активност лихвите в еврозоната вероятно са близо до своя пик. Предстоящото решение в четвъртък е почти даденост, то беше комуникирано и няма да е изненада за никого, посочват анализатори. По-трудна ще е комуникацията по отношение на това какво следва - задържане или ново повишение. ЕЦБ вероятно ще остави всички възможности на масата, посочват експертите.

Прогнозите са икономиката на еврозоната да остане слаба и вероятно леко да се e свила през второто тримесечие, за което все още не са публикувани данните за БВП. Инфлацията ще продължи да отстъпва, но ще остане доста над целта на ЕЦБ. Въпреки това някои анализатори смятат, че след тази седмица базираната във Франкфурт банка ще задържи лихвите. В тази посока са аргументите, че еврозоната е близо до рецесия, банковото кредитиране се свива, а случаите на неплатежоспособност нарастват.