🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвеститорите са обзети от оптимизъм. Но може ли бичият пазар да продължи?

Бумът на изкуствения интелект се превърна в бум на всичко

Пазарът изглежда на ръба на еуфорията    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бичите пазари според Джон Темпълтън "се раждат от песимизъм, растат от скептицизъм, узряват от оптимизъм и умират от еуфория". Легендарният фонд мениджър на Уолстрийт приложи тази философия на практика през 1939 г. Във време, когато другите бяха в паника от влизането на Европа във война, Темпълтън взима пари назаем, за да купи 100 от всяка акция, търгуваща се под 1 долар на Нюйоркската фондова борса. В рамките на няколко години той регистрира 400% печалба и изковава шаблон за бъдещи инвеститори. Дори през XXI век предпочитаните от Темпълтън моменти на "максимален песимизъм" представляват най-добрите възможности за покупка. През март 2009 г. инвеститорите се отчаяха за бъдещето на капитализма; през март 2020 г. - заради пандемията и затворените бизнеси. И двата пъти правилният отговор беше да затворите очи и да купите акции.

Сега изглежда, че октомври 2022 г. трябва да бъде добавен към списъка. Песимизмът със сигурност властваше. Централните банки повишаваха лихвените проценти с най-бързия си темп от десетилетия. Инфлацията достигаше двуцифрени числа в еврозоната и спадаше бавно в Америка. Рецесията изглеждаше почти неизбежна. Войната се върна в Европа. Китай изглеждаше в капан между ограниченията и нарастващите случаи на ковид. В цялото Северно полукълбо студената зима заплашваше отново да повиши цените на енергията, превръщайки ужасния спад в наистина опасен. Американският индекс на водещите акции S&P 500 падна с близо една четвърт от своя връх; DAX в Германия - с повече.

Верен на историята, това беше отличен момент за покупка. Оттогава S&P 500 се повиши с 28%. Това го поставя на най-високото му ниво от повече от година и в рамките на 5% от пика за всички времена, който достигна в началото на 2022 г. Освен това развитието на ралито е точно в стила на Темпълтън. Роден от отчаянието, той напредна до фазата на скептицизма. Инвеститорите прекараха месеци в залагания, че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти толкова високо, колкото управителите му настояваха, че са готови да ги вдигнат, докато икономистите предупреждаваха за безразсъдството им отстрани. През цялото време с чести обрати акциите нервно вървяха нагоре.

В продължение на няколко седмици, след като първо една, а след това няколко американски регионални банки се сринаха пред лицето на повишаващите се лихви, изглеждаше, че скептиците са спечелили залога. Вместо това беше време да преминем към фазата на оптимизъм. Надеждата за подхранван от изкуствен интелект бум на производителността измести страховете за растежа и инфлацията като основен пазарен разказ. Акциите на големите технологични фирми - смятани за добре позиционирани да се възползват от такъв бум - надлежно скочиха.

Сега купонът се разпространи и в останалата част от пазара. Може да видите това, като сравните американския бенчмарк индекс S&P 500 (който претегля компаниите по тяхната пазарна стойност и така е доминиран от седемте най-големи технологични фирми) с неговия братовчед с "равно тегло" (който третира всяка акция еднакво). От март до юни технологично доминираният индекс ускори напред, докато братовчед му стагнира. През юни и двата се повишиха, но по-широкият индекс с еднакво тегло се справи по-добре. И двамата бяха победени от KBW индекса на банковите акции. Това, което започна като изкачване по тесен път, се разшири до пълноценен бичи пазар.

Новото настроение е очевидно не само в борсовите индекси. В края на всяка година Bloomberg, доставчик на данни, събира прогнози за S&P 500 от 23 инвестиционни фирми на Уолстрийт. От началото на годината 14 от тези институции са повишили прогнозите си; само един го е свалил. Инвеститорите на дребно, анкетирани всяка седмица от Американската асоциация на индивидуалните инвеститори, се чувстват най-бичи настроени от ноември 2021 г. Дори неотдавна замиращият пазар за първични публични предлагания може да е свидетел на зелен възход. На 19 юли Oddity Tech, фирма за мода и технологии, продаде акции на стойност 424 млн. долара, като се листна на Nasdaq. Инвеститорите са направили поръчки за повече от 10 млрд. долара.

Ако инвеститорите искат да продължат да плащат все повече и повече за акции, което ще трябва да направят, за да продължат да вървят нагоре, те трябва да вярват в поне едно от три неща. Едното е, че печалбите ще се увеличат. Другото е, че алтернативите, особено доходността на държавните облигации, ще стават по-малко привлекателни. Третото е, че печалбите е толкова малко вероятно да разочароват, че си струва да давате повече за акциите и да приемете по-ниска възвращаемост. Това окончателно убеждение е обхванато от изстискана "рискова премия върху акциите", която измерва допълнителната възвращаемост, която инвеститорите изискват, за да държат рискови акции вместо по-безопасните облигации. Тази година тя падна до най-ниското ниво от преди глобалната финансова криза от 2007-2009 г. С други думи, пазарът изглежда на ръба на еуфорията. Какво би си помислил Темпълтън за това?