🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Uber за пръв път отчете печалба

Компанията беше натрупала 31.5 млрд. долара загуби от 2014 г. насам

Успехът се дължи на увеличено търсене, намаляване на разходите и нови инициативи на компанията.
Успехът се дължи на увеличено търсене, намаляване на разходите и нови инициативи на компанията.
Успехът се дължи на увеличено търсене, намаляване на разходите и нови инициативи на компанията.    ©  Reuters
Успехът се дължи на увеличено търсене, намаляване на разходите и нови инициативи на компанията.    ©  Reuters

Американската компания за транспортни услуги Uber за първи път в историята си отчита печалба. През периода април - юни положителният финансов резултат е 394 млн. долара. От 2014 г. насам, когато дружеството започна да оповестява финансовите си резултати, компанията натрупа 31.5 млрд. долара загуби.

Причината за добрите показатели според анализатори е по-добрият контрол на разходите. Съкращенията до по-ниски транзакционни разходи и поддържане на стабилен брой служители са изтъквани като главните фактори за постигането на положителните резултати. Освен това броят на извършените пътувания също нараства, като тази тенденция продължава от края на пандемията насам.

Що се отнася до това кои нови инициативи са помогнали за увеличаване на бизнеса, Uber посочва разширяването на своя абонаментен план Uber One към нови пазари, пускането на видеореклами както чрез приложението, така и чрез дисплеите в автомобила. Новото партньорство с Waymo, която предоставя услугите за самоуправляващи се превози, които вече са достъпни чрез Uber, също дава положително отражение върху финансите на компанията. Добавянето на нови опции за резервация чрез приложението, включително полети в Обединеното кралство и коли под наем, започващи от Бостън и Торонто, също спомага за постигането на първата печалба в историята на компанията.

Ръст и на приходите

Uber също така обяви, че приходите й за второто тримесечие са нараснали с 14% до 9.23 млрд. долара, малко по-малко от очакванията на Уолстрийт. Въпреки това компанията е успяла да запази общия си ръст на разходите до само 1%.

"Силното търсене, новите инициативи за растеж и продължаващата дисциплина на разходите доведоха до отлично тримесечие, с ръст на пътуванията с 22% и оперативна печалба по GAAP за първи път в историята на Uber", заяви изпълнителният директор Дара Хосровшахи, цитиран от Reuters.

Освен това Uber направи по-силна прогноза от очакваното за текущото тримесечие. Предвижданията са, че печалбата преди лихви, данъци, обезценка и амортизация ще достигнат между 975 млн. и 1.025 млрд. долара. За сравнение - очакванията на експертите бяха за 915 млн. долара.

Продажбите в сегмента на посредничеството на товари на компанията се сринаха с 30% спрямо година по-рано. Това се дължи на текущото състояние на икономиката, в което цените и обемите на корабоплаването спаднаха от върховете по време на пандемията. "Uber Freight продължи да бъде подложен на натиск от насрещни ветрове в цялата категория със сезонно слаби спот цени в индустрията - тенденция, която очакваме да продължи в близко бъдеще", заяви изпълнителният директор.

Все още няма коментари
Нов коментар