🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Uber с първа годишна печалба, очакванията за дивиденти растат

Добрите резултати са плод на ръст в споделените пътувания и доставките

Ръст в традиционния бизнес със споделени пътувания и в доставките са ключови за успеха
Ръст в традиционния бизнес със споделени пътувания и в доставките са ключови за успеха
Ръст в традиционния бизнес със споделени пътувания и в доставките са ключови за успеха    ©  Reuters
Ръст в традиционния бизнес със споделени пътувания и в доставките са ключови за успеха    ©  Reuters

Uber отчете първата си годишна нетна печалба откакто е публична компания, показват финансовите резултати за последното тримесечие на 2023 г. Тя възлиза на 1.1 млрд. долара, което е пълен контраст на миналата година, когато завърши със загуба от 7 млрд.

На този фон нарастват очакванията, че компанията ще обяви първото обратно изкупуване на акции в историята си през тази седмица. Главният финансов директор Прасмат Махендра-Раджах обеща да предостави актуална информация относно "връщането на капитал на акционерите".

Подобни са и пазарните нагласи, като анализатори от Citi през този месец прогнозираха, че Uber ще разкрие програма за обратно изкупуване на акции и "не изключват" първото изплащане на дивидент. Въпреки това от Uber допреди три месеца изключваха възможността за разпределение на печалбата. Нарастващата тенденция за изплащане на дивиденти в технологичния сектор обаче е силно вероятно да накара американската компания да се реши на този ход. Миналата седмица Meta обяви изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции, присъединявайки се към Apple и Microsoft, които отдавна правят това. Това изглежда като логичен ход за задоволяване на акционерите след 10-те години, в които компанията натрупа над 30 млрд. долара загуба.

Успехът на компанията се дължи на увеличено потребление на програмата за членство, корпоративните пътувания и рекламата. Последното тримесечие на годината - обикновено най-силното - беше "забележително тримесечие, за да завърши една изключителна година", заяви изпълнителният директор Дара Хосровшахи, цитиран от Financial Times. Сегментът за мобилност отчита приходи от 5.5 млрд. долара за четвъртото тримесечие, което е с 34% повече от година по-рано, докато доставките носят 3.1 млрд., което е с 6% повече от предходната година.

Тримесечните брутни резервации на Uber са нараснали с 22% до 37.6 млрд. долара, малко над очакванията на анализаторите и ускоряване от ръста от 21% през предходното тримесечие. Броят на пътувания за периода октомври - декември се повиши с 24% до 2.6 млрд. Същевременно коригираните маржове на печалба както за услугите на превози, така и за ресторантьорството, хранителните магазини и доставките на дребно се подобряват. Секторът на хранителни стоки и доставки на дребно, който Uber притежава и се стреми да направи значително по-голяма част от бизнеса си, представлява една пета от годишния растеж в сегмента за доставка, обявиха от компанията.

Товарният бизнес на компанията отчете 1.28 млрд. долара продажби за тримесечието, което е спад от 17% на годишна база. Товарните превози продължават да бъдат пречка за Uber, тъй като потребителите харчат повече за услуги, отколкото за доставка на стоки след пандемията. През последното тримесечие товарният бизнес на Uber също отчете 1.28 млрд. долара приходи. "Виждаме някои проблясъци по отношение на тарифите за спот товари, но е твърде рано да приемем, че проблясъкът ще се превърне в тенденция", каза Хосровшахи в коментар на резултатите.

"Това беше фантастично тримесечие за Uber, което показва, че дългосрочният обрат в компанията след пандемията най-накрая започва да дава плодове. Докато се подготвяме за среда с по-бърз растеж през второто полугодие, особено когато финансовите условия започват да се подобряват, е вероятно компанията да бъде идеално позиционирана да ръководи пространството за предлагане на превози в търсенето на нови иновации", заяви в бележка Томас Монтейро, старши анализатор в Investing.com.

Освен това Uber също регистрира скок в печалбите след облагане с данъци до 1.4 млрд., доста над прогнозите за 380 млн. 1 млрд. долара от това увеличение обаче се дължи на повишаване на балансовата стойност на капиталовите инвестиции на компанията - до голяма степен увеличение на стойността на дяловете й в компанията за самоуправляващи се автомобили Aurora и китайската група за превози DiDi.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар