🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Минимум 73% от варантите на "Софарма" са упражнени и тя е набрала поне 135 млн. лв.

Продажбите на фармацевтичната компания растат към август с 19%, движени предимно от износ

8.4 млн. акции. са записани от Огнян Донев, който е председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям краен собственик на "Софарма"
8.4 млн. акции. са записани от Огнян Донев, който е председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям краен собственик на "Софарма"
8.4 млн. акции. са записани от Огнян Донев, който е председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям краен собственик на "Софарма"    ©  Надежда Чипева
8.4 млн. акции. са записани от Огнян Донев, който е председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям краен собственик на "Софарма"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на генерични лекарства "Софарма" е на път успешно да реализира най-голямото набиране на капитал на Българската фондова борса за последните 15 години. Увеличението чрез издадените през 2021 г. варанти все още тече и няма финални данни, но по сметки на Първа финансова брокерска къща (ПФБК) вече са записани поне 72.91% от емисията, което съответства на над 135 млн. лв.

Изчисленията са базирани на уведомленията за разкриване на вътрешна информация от лица от управлението на "Софарма" и свързани с тях дружества. Според тях вече са упражнени 32.75 млн. варанта, всеки от които дава право да се запише по една нова акция срещу емисионна цена 4.13 лв. - доста под текущата пазарна цена, като последните сделки на БФБ са на 5.98 лв. От тях 8.4 млн. акции са записани от Огнян Донев, който е председател на съвета на директорите, изпълнителен директор и най-голям краен собственик чрез преки и косвени участия в акционерната структура на фармацевтичната група. Още 18.9 млн. акции са записани от контролираната от него "Донев инвестмънт холдинг" и 0.4 млн. - от съпругата му; 5 млн. нови акции придобива "Телсо", в което най-голям краен собственик е адв. Венцислав Стоев - дългогодишен голям акционер в "Софарма" и партньор на Донев и в други компании. Малки суми са вложили и другите членове на борда на производителя на лекарства.

По-рано през годината "Софарма" разпредели 39.4 млн. лв. дивидент, така че реално Донев и други от записалите връщат огромната част от парите от него в компанията с добавка.

Колко още акции са записани извън вътрешните лица ще стане ясно след крайния срок на увеличението - 29 септември. Самите варанти са ценни книги, които донякъде наподобяват опции - те дават на притежателите им право, но не и задължение да купят акции при евентуално бъдещо набиране на капитал при предварително зададени условия. Конкретно при "Софарма" варантите бяха пласирани в края на 2021 г. и вписани в началото на 2022 г. Тогава те се продаваха при първоначална емисионна цена 0.28 лв., като всеки от тях дава възможност да се купи акция по цена 4.13 лв. Или казано по друг начин, ако цената на акциите на "Софарма" се качи над 4.41 лв., за купилите варанти става изгодно да ги конвертират в акции, тъй като ще ги придобият по под пазарна стойност. Отделно самите те също се търгуват на БФБ, като текущата им цена на БФБ е 1.39 лв., но ако се купят сега, с тях не може да се участва в течащото в момента увеличение.

Останалите неупражнени варанти могат да бъдат използвани и при евентуално бъдещо увеличение. Трябва обаче да се има предвид, че те са със срок на годност три години, който изтича на 11 януари 2025 г. Ако дотогава няма нова процедура по увеличение (такава може да се реши от събрание на притежателите на книжата, което може да се свика от собствениците на поне 3% от тях), те стават напълно безполезни.

"Софарма" е една от компаниите, за които имаше особено голям риск от войната в Украйна, тъй като има производствени мощности там, а тя, както и Русия и Беларус, са сред големите й експортни пазари. Първоначалните очаквания за силен удар върху бизнеса й обаче за щастие не се реализираха и особено през 2023 г. компанията отчита отново внушителни ръстове. Консолидираните продажби за полугодието растат с над 14% до 917 млн. лв., а нетната печалба скача с 42.5% до почти 66 млн. лв.

Последните данни от компанията за август сочат 19% ръст на продажбите на годишна база, който се формира от 43% скок на износа и 19% спад на вътрешния пазар. За осемте месеца на 2023 г. общото покачване на оборота е 14%, като разбивката е 27% покачване на износа и 4% спад на продажбите в страната.

Все още няма коментари
Нов коментар