"Софарма" придобива сръбската Pharmanova

Планира се изкупуването да стане поетапно в рамките на две години, а цена не е посочена

Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската фармацевтична компания "Софарма" обяви, че е подписала договор за закупуването на сръбската Pharmanova, частна компания от същия сектор. Според съобщение до БФБ от 14 юли сделката ще се случи поетапно, като първо "Софарма" ще се сдобие с 25% от компанията, след което ще добави още 50% след една година, а останалите 25% - след две. Отделно от това придобиването следва да бъде одобрено от Комисията за защита на конкуренцията в Сърбия, но това едва ли ще е проблем, доколкото преди година "Софарма" излезе от основната си предишна инвестиция в страната - дял в компанията "Иванчич и синове". Оттогава българската група е на тамошния пазар единствено чрез дистрибутора си "Софарма трейдинг".

Стойността на сделката не е посочена, като от съобщението става ясно само, че нетните приходи от продажби на Pharmanova за 2022 г. надхвърлят 10.2 млн. евро, т.е. това ще е сравнително малка хапка за "Софарма", чиито консолидирани приходи са близо 1.68 млрд. лв. Портфолиото на сръбската компания се състои от над 30 лекарства: имуностимуланти, хранителни добавки, лечебни кремове и други лекарствени продукти, които продава в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония. Дружеството, което е базирано в Белград, е основано през 1991 г., като разполага с производствена база в Обреновац, малък град в близост до сръбската столица.

Какво може да си позволи

През 2022 г. финансовият резултат на българския фармацевтичен гигант (на консолидирана база) отчита спад до 72.6 млн. лева в сравнение с 89.5 млн. лева през 2021 г. Приходите от продажби обаче растат до 1.66 млрд. в сравнение с около 1.60 млрд. през 2021 г.

Според отчета за първото тримесечие "Софарма" генерира постъпления от продажби над 500 млн. лева, като чистата печалба за периода е около 33 млн. Към 30 март компанията обаче разполага с едва около 16 млн. налични парични средства. Въпреки че краткосрочните активи са на стойност около 600 млн. лева, близо половината от тях са материални запаси.

Книжата на "Софарма" се търгуват на Българската фондова борса, както и на борсата във Варшава. В София акциите поскъпват с около 1.15% днес към обяд, докато в Полша търговията изглежда по-екзалтирана с около 8% ръст. На 4 август втората най-голяма публична компания с капитализация над 700 млн. лева ще проведе извънредно общо събрание на акционерите, на което ще се гласува вливането на дъщерното "Биофарм-инженеринг", както и план за обратно изкупуване на акции.