🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дивидентното благоденствие на българската борса

След рекордните печалби за 2022 г. все повече публични компании в България планират да разпределят част от тях сред акционерите си

След две години пауза "Софарма" ще разпредели най-голям дивидент сред публичните компании, които са обявили такива намерения досега
След две години пауза "Софарма" ще разпредели най-голям дивидент сред публичните компании, които са обявили такива намерения досега
След две години пауза "Софарма" ще разпредели най-голям дивидент сред публичните компании, които са обявили такива намерения досега    ©  Георги Кожухаров
След две години пауза "Софарма" ще разпредели най-голям дивидент сред публичните компании, които са обявили такива намерения досега    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Доходността, която носят дивидентите, изглежда доста атрактивна на фона на лихвите по депозитите
  • Те отразяват високите печалби за миналата година и намеренията на компаниите да разпределят все повече кеш към инвеститорите
  • С най-голямата сума за разпределение е фармацевтичната група "Софарма", която се завръща с дивидент след две години пауза.

Настоящата година може да се окаже една от най-благодатните за инвеститорите, които залагат на дивидентите акции на Българска фондова борса. Или поне такава заявка личи от намеренията на повечето компании, които вече обявиха дневния ред на своите общи събрания или ги проведоха. Поведението им не е изненада - за повечето дружества 2022 г. се оказа рекордна по отношение на приходи и печалби и сега акционерите им желаят да оберат плодовете. Други дружества се завръщат на дивидентната сцена, след като няколко години слязоха от нея заради несигурността, която донесе кризата около ковид и войната в Украйна.

Доходността, която носят дивидентите, изглежда доста атрактивна на фона на лихвите по депозитите, които са заклещени на нива около 0-1%. За сравнение дивидентите в някои случаи носят и 10-12% доход. Разбира се, тук говорим за различно ниво за сигурност и няма гаранция като при влоговете, но пък има потенциал и за капиталова печалба от поскъпването на акциите.

"Това, което е уникално още в старта на сезона на дивидентите, са рекордните стойности от някои компании. Те отразяват високите печалби за миналата година и намеренията на компаниите да разпределят все повече от генерирания кеш към инвеститорите", коментира в публикация в блога на "Елана трейдинг" Димитър Георгиев, който е ръководител "Финансови пазари" в инвестиционния посредник. И допълва: "Нещата изглеждат още по-добре, когато добавим и очакваното запазване на доходността от предишната година за огромната част от дружествата, които още не са оповестили предложенията за дивиденти."

С най-голяма доходност на база планирания дивидент е торовият завод "Неохим" - за втора поредна година по 5 лв. на акция, което при текуща цена от 39 лв. на акция прави доход от над 12%. През миналата година заводът от Димитровград отчете рекордни резултати: печалба от почти 80 млн. лв., а приходите от продажби са над 262 млн. лв. През лятото "Неохим" влезе в новините, след като бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ръководството му се е оплакало, че заради управлението на "Продължаваме промяната" и високите цени на газа е трябвало да спре работа. Нещо, което обаче се прави всяка година, а финансовите резултати опровергаха политическите говорения.

С най-голямата сума за разпределение е фармацевтичната група "Софарма", която се завръща с дивидент след две години пауза. Последната се наложи заради локдауните и последвалата война в Украйна. Това донесе очакванията за тежка икономическа среда и стана причина компанията да реши да не разпределя дивиденти, за да запази стабилно финансово състояние. Засега обаче прогнозите за рецесия не се оправдават, което най-вероятно е натежало за вземането на решение за дивидент. Общата сума от печалбата за разпределение е над 39 млн. лв., като към нея ще се добавят и средства от резервите и неразпределените печалби.

При тази сума на дивидента "Софарма" осигурява и една от най-добрите дивидентни доходности - над 10% при цена от 5.88 лв. към 16 май. През юни предстои и общо събрание на притежателите на варанти, които трябва да решат дали и как да се упражнят при цена от 4.13 лв. при почти 45 млн. нови акции.

Същевременно обаче най-голямата компания по приходи в холдинга - "Софарма трейдинг", няма да разпредели дивидент, което се случва за трета поредна година.

Най-редовните

Групата на "Стара планина холд" отново няма да изневери на акционерите си. Бившият приватизационен фонд не е пропускал година с дивидент. Редовни са и основните му дружества. Сега холдингът планира по 31 стотинки на акция, като увеличава сумата спрямо предходната година. Дъщерните му дружества - "Хидравлични системи и елементи" и "М+С хидравлик", също ще разпределят част от печалбите си за поредна година. Това ще се случи и с "Елхим Искра", както и "Българска роза Карлово".

"Кораборемонтен завод Одесос" е доста редовен в разпределяне на печалбата. Акционерите на компанията вече решиха да разпределят по 12.80 лв. на акция от финансовия резултат за 2022 г. Това се случи на Общо събрание, проведено на 12 май. Физическите лица ще получат по 12.16 лв., тъй като има удържан данък от 5% при източника. За последните 10 години компанията е разпределяла всяка от тях дивидент с изключение на 2014 г., а общата сума е малко над 26 млн. лв. Капитализацията на компанията 136 млн. лв., като за една година е нагоре със 120%. Проблемът е, че компанията е много ниско ликвидна, а основната част от свободно търгувания ѝ дял е съсредоточен в компании, пенсионни и взаимни фондове, свързани с фирми и с групата на "Химимпорт".

Имотите се оказаха една от най-атрактивните инвестиции през последните години. За онези, които обаче нямат средства за покупка на апартамент или два с инвестиционна цел, борсата дава тази възможност - акциите на дружествата със специална цел за имоти. Към момента три от тях са обявили, че ще разпределят или че планират такъв - "Адванс терафонд", който е най-големият фонд за земя осигури дивидентна доходност от почти 7%. Макар и по-скромна с такава ще дарят акционерите си и "Фонд за недвижими имоти България" и "Софарма имоти". По закон дружествата със специална инвестиционна цел трябва да разпределят поне 90% от печалбата след преоценки.

Интересен е случаят при "Алкомет" - след три години пауза компанията отново ще изплати дивидент от почти 80 стотинки, което прави близо 9% доходност. И това е само една четвърт от печалбата ѝ за миналата година, която беше над 56 млн. лв.

Две от компаниите разпределят дивидентите си два пъти в годината - "Корадо" и "Сирма груп холдинг". Първият вече беше раздаден от печалбата за първото полугодие на 2022 г., а сега предстои да се разпредели и втората част.

Дивидентните акции са подходящи за инвеститори, които търсят постоянство и сигурен доход от своето вложение. Ако има и капиталова печалба от нарастване на цената на акцията, това носи още по-висока доходност от вложението. Или както казва Димитър Георгиев от "Елана Трейдинг: "Дивидентната политика не е спринт, тя е маратон, който изисква устойчивост и нарастване, за да привлича инвеститорите. Нашата борса е пълна с примери на такива компании, които макар и с по-скромна доходност компенсират с постоянство."

Кой има право

Право на дивидент имат всички стари акционери на компанията и онези, които са купили акции в 14-дневния срок след провеждането на общото събрание на компанията. В момента повечето дружества са обявили, че планират да разпределят част от печалбите си. Винаги има риск това да не се случи, но за българските компании той е малък - повечето от тях имат големи мажоритарни собственици и идеите на мениджмънта обичайно са съгласувани с тяхното намерение да приберат част от печалбата. Нещо, от което ще се възползват и малките инвеститори.
Все още няма коментари
Нов коментар