"Софарма" дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 г.

Фармацевтичната компания може да привлече над 185 млн. лв., ако всички притежатели на варанти ги упражнят

Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев държи близо 28% от варантите
Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев държи близо 28% от варантите
Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев държи близо 28% от варантите    ©  Анелия Николова
Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев държи близо 28% от варантите    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Притежателите на варанти на "Софарма" ще могат да запишат акции по 4.13 лв., докато пазарната им цена сега е 5.72 лв.
  • След първоначалния шок от войната в Украйна бизнесът на фармацевтичната група не пострада чак толкова и акциите й се покачват с 43% от началото на годината.
  • Консолидираните продажби за полугодието растат с над 14% до 917 млн. лв., а нетната печалба скача с 42.5% до почти 66 млн. лв.

В последните години на фондовата борса в България рядко се случват големи събития с изключения на над дузина листвания на по-малки компании на сегмента за стартиращи предприятия Beam. Сега обаче, само след броени дни, в началото на септември, за борсовите инвеститори в България ще се отвори възможност да проследят и участват в може би най-мащабното набиране на капитал от публична компания в страната от 2007 г. насам. "Софарма", която е сред най-големите борсови дружества с около 780 млн. лв. пазарна капитализация, обяви, че дава старт на конвертирането на издадената през 2021 г. емисия варанти в акции, чрез което би могла да набере потенциално 185.5 млн. лв.

Решението не е изненадващо, като беше анонсирано още през пролетта, а през юни беше взето и нужното решение на общото събрание на притежателите на варанти на "Софарма". Доколкото събранието беше свикано от един от основните собственици във фармацевтичната компания и неин изпълнителен директор Огнян Донев (който притежава и 27.84% от варантите), може да се предположи, че към увеличението ще има солиден интерес. Още повече че и с покачването на цената на акциите на "Софарма" с близо 43% от началото на годината до 5.72 лв. упражняването на варантите става доста атрактивно.

Удачната тригодишна опция

Увеличението на капитала с варанти е малко по-различно като технология от по-добре познатия и по-масово използван класически метод с права. Самите варанти са ценни книги, които донякъде наподобяват опции - те дават на притежателите им право, но не и задължение да купят акции при евентуално бъдещо набиране на капитал при предварително зададени условия.

Конкретно при "Софарма" варантите бяха пласирани в края на 2021 г. и вписани в началото на 2022 г. Тогава те се продаваха при първоначална емисионна цена 0.28 лв., като всеки от тях дава възможност да се купи акция по цена 4.13 лв. Или казано по друг начин, ако цената на акциите на "Софарма" се качи над 4.41 лв., за закупилите варанти става изгодно да ги конвертират в акции, тъй като ще ги придобият по под пазарна стойност. При текущите нива на котировките на акциите това прави за всеки купил варант от самото начало по 28 ст. печалба около 1.20 лв., или над 400% печалба, ако варантите се упражнят и бързо след това се продадат придобитите от увеличението на капитала акции. Това може да стане след приключване на процедурата и регистрацията на новите акции за търговия на фондовата борса.

Друга особеност е, че варантите имат три години срок на годност, който вече е наполовина изтекъл, и ако не са използвани дотогава губят изцяло стойността си. А също така и самите те са търгуеми ценни книги и инвеститорите могат да ги купуват и продават на борсата и съответно цената им се променя. В сряда тя се покачват с 5.56% до 1.48 лв., така че инвеститорите, купили по-рано от варантите, могат да осребрят печалбите си (аналогични на горната от над 400%) и без да участват в увеличението.

В началото на 2022 г. тази инвестиция не изглеждаше особено удачна след началото на войната в Украйна. "Софарма" има производствени мощности там, а тя, както и Русия и Беларус, са сред големите й експортни пазари. Първоначалните очаквания за силен удар върху бизнеса й обаче за щастие не се реализираха и особено през 2023 г. компанията отчита отново внушителни ръстове. Консолидираните продажби за полугодието растат с над 14% до 917 млн. лв., а нетната печалба скача с 42.5% до почти 66 млн. лв.

Какво, кога, колко

Както стана ясно, само притежатели на варанти могат да участват в увеличението. Очевидно то е изгодно най-вече за купилите по-рано, но технически самата процедура започва пет работни дни след съобщението от компанията и дотогава (сряда, 6 септември) и други желаещи биха могли да си купят от книжата. При текущата им цена 1.48 лв. и нуждата да се преведат още 4.13 лв. за купуване на акцията това прави 5.62 лв., което е малко под текущите котировки на "Софарма" - 5.72 лв. Като се вземат предвид и транзакционните разходи, практически няма възможност за арбитраж, тоест е все едно дали ще се купи директно акция от борсата, или ще се участва през увеличение на капитала.

Срокът за упражняване на варантите е 15 работни дни, което означава, че към края на септември ще е ясно каква сума е успяла да набере "Софарма". Желаещите да участват трябва да направят заявка или при собствения си инвестиционен посредник или при "София интернешънъл секюритиз", което обслужва увеличението. За това дали то е успешно или не няма праг, така че независимо колко акции бъдат записани, съответната сума ще постъпи по сметката на дружеството.

Броят на варантите е 44 925 943, докато акциите на "Софарма" в момента са 134 797 899 броя. Така за настоящите акционери, които не участват в увеличението, ще има известно разводняване на дела.

Досега най-голямото увеличение на капитал на БФБ е от далечната 2007 г., преди Световната финансова криза, когато "Химимпорт" успя да набере 220 млн. лв. В по-ново време през лятото на 2018 г. "Градус" успя да излезе на борсата в предлагане за 81 млн. лв., половината от които бяха IPO, а другите - емисии на акции от старите собственици. През 2020 г. успешно увеличение за близо 200 млн. лв. реализира Първа инвестиционна банка. То беше част от условията за влизането на България в ERM II и съответно успехът му се дължеше не толкова на пазарни, а на политически сили - беше записано основно от държавната Българска банка за развитие, като извън нея акции купи само още един предварително договорен инвеститор - фамилна фондация на един от най-богатите чехи Карел Комарек.

Материалът има информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krp481190412 avatar :-|
    krp481190412
    • - 2
    • + 2

    15 работни дини и искате по 30лв на месец за да ви четем статиите

    Нередност?
Нов коментар