🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Фесто" затваря кръга на разработки и производство с разширена лаборатория

Германската компания е инвестирала 500 хил. лв. в новото съоръжение за тестване в София

В лабораторията за изпитване и калибриране работят 17 висококвалифицирани специалисти
В лабораторията за изпитване и калибриране работят 17 висококвалифицирани специалисти
В лабораторията за изпитване и калибриране работят 17 висококвалифицирани специалисти    ©  Иглика Филипова
В лабораторията за изпитване и калибриране работят 17 висококвалифицирани специалисти    ©  Иглика Филипова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На площ от близо 1000 кв.м 17 специалисти извършват различни видове тестове.

Звеното е тясно свързано с инженерния център, в който се разработват продуктите.

Целта е пренасочване от чисто производство към високотехнологична компания.

Производителят на решения за индустриална автоматизация "Фесто производство", който е част от германския концерн Festo, вече разполага с близо 1000 кв.м лаборатория в София. Съоръжението беше разширено, след като в началото на тази година тестовите дейности бяха преместени извън площадката на завода, за да са в близост до Техническия инженерен център на компанията. Така с инвестицията от малко над 500 хил. лв. "Фесто" затваря кръга на производство и развойна дейност в столицата и с повече възможности за изпитване и калибриране на продуктите.

Свързани звена

Лабораторията се намира в "Интер експо център" и заема площ от 943 кв.м, на която са обособени зони за провеждане на различни видове тестове - електромеханични, механични, температурни, климатични, високоволтови и др. В момента в нея работят 17 квалифицирани служители. "Следващата ни цел е да достигнем 25 души, а площта да стане над 1300 кв.м", каза ръководителят на лабораторията Венцислав Пенов при официалното й откриване.

Самата лаборатория е създадена през 2000 г. като част от отдела "Нови продукти", като тогава в нея работи 1 служител. През годините са добавяни нови изпитвателни уреди и дейността е разширявана.

Звеното е тясно свързано с Техническия инженерен център на "Фесто производство", който се намира в съседната офис сграда и прави разработката на продуктите. Той беше създаден през 2019 г. и вече в него работят около 130 специалисти. Плановете са той да продължи да расте, като към 2030 г. се очаква инженерите в него да са над 200 души. По думите на ръководителя на развойната дейност във Festo Андреас Хьолшер, центърът в София е най-голямата развойна локация на концерна извън Германия. "Ще продължим да инвестираме тук", каза той. Предстои отваряне на R&D център и в Габрово.

Голямата промяна

"Фесто България" започва с производство на сензори и кабели, но в момента има над 2600 различни продукти. Наскоро компанията обяви, че прехвърля част от дейностите в завод на Festo в Турция, а софийското предприятие се фокусира върху по-сложни изделия, като в момента тече разширение на сградата.

Това е част от голямата трансформация на компанията към производството на електроника и електрически задвижвания, където търсенето се очаква да расте силно през следващите години заради новите технологии. Инженерният център в София пък ще има важна роля в разработката на такива продукти. "От чисто производствено дружество минаваме на следващо ниво като високотехнологична компания", каза управителят на "Фесто България" Калин Добрев.

Плановете на българската компания са да се специализира в три направления, а голямото й предимство по думите на Добрев е възможността за бърза индустриализация на нови продукти благодарение на синергията между развой, лаборатория и производство. Приоритетни сфери ще бъдат насищането на печатни платки и сглобяването на сложни електронни продукти. Третото направление ще бъдат електрическите задвижвания, където освен развой, прототипиране и производство на място компанията планира също да доставя индустриални решения за други локации на концерна.

Тенденции

Фабриките ще стават все по-умни, поточните линии ще трябва да комуникират една с друга и свързаността ще расте с огромни темпове, коментира Георги Грозданов, който доскоро оглавяваше инженерния център в София, но от няколко месеца пое централни функции във Festo в Германия. Според него изкуственият интелект ще навлиза все повече във фабриките, тъй като оптимизира процесите и помага за решаване на проблеми като намаляването на въглеродните емисии. Третата голяма тенденция е нуждата от адаптиране и гъвкавост на индустрията. "Има нужда от все повече производствени мощности заради растящото потребление, а освен това продуктите се променят бързо. Вместо една поточна линия да бъде сменена, стои въпросът как тя може да се адаптира", обясни той. "Festo работи във всички тези направления, а София е ключова локация и концернът иска да я развие", добави той.

Компанията

Германският Festo е създаден през 1925 г. и досега е фамилна собственост. Концернът предлага решения за много сектори - биотехнологии и фармацевтика, храни и напитки, автомобилна индустрия и др. Заетите са 20.8 хил. души, а оборотът за 2022 г. е 3.8 млрд. евро.

Българската "Фесто производство" има 257 млн. лв. приходи за 2022 г. и около 1200 служители. Инвестициите през тази година са 20 млн. евро - основно в разширяването на завода, близо 15 млн. евро са планирани за следващата година.
Все още няма коментари
Нов коментар