"Фесто" приключва 80 млн. лв. инвестиция в цех за нови продукти

Заводът на германския концерн в София вече произвежда по-сложни изделия за индустриална автоматизация

Във фабриката в София вече работят първите линии, още ще бъдат монтирани до края на годината
Във фабриката в София вече работят първите линии, още ще бъдат монтирани до края на годината
Във фабриката в София вече работят първите линии, още ще бъдат монтирани до края на годината    ©  Tsvetelina Belutova
Във фабриката в София вече работят първите линии, още ще бъдат монтирани до края на годината    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Производителят на изделия за индустриална автоматизация въвежда нови продукти с над 80 млн. лв. инвестиция.
  • Досегашните работници се преквалифицират, ще има и допълнителни назначения. Сега служителите са над 1000.
  • Половината от проектите на германския концерн Festo сега се разработват от инженерите в България.

Нови, по-сложни продукти за индустриална автоматизация се произвеждат вече в софийската фабрика на "Фесто производство", след като миналата година компанията започна проект за разширяване и преоборудване на един от цеховете си. Първите изделия вече са факт, а до края на годината ще бъдат монтирани и останалите линии, с което инвестицията ще надмине 80 млн. лв.

Голямата цел е през следващите три години компанията да утрои продажбите си, които достигнаха 252 млн. лв. през 2022 г. Успоредно с това се засилва и развойната дейност в страната, като вече половината от разработките на концерна Festo се правят в България.

Разширяване

Проектът започна преди малко повече от година, като първоначално обявената инвестиция се оценяваше на около 30 млн. лв., но впоследствие беше разширен. Целта беше да се освободи един от цеховете и да се увеличи малко площта, доколкото позволява наличният терен, след което да бъде преоборудван за нови, по-сложни продукти. Производството на старите изделия беше прехвърлено в Маниса, Турция, където германският концерн построи завод.

Сега софийското помещение вече е завършено, инсталирани са и работят първите линии. "В момента цехът е запълнен около 20%, като до края на годината ще бъде оборудван напълно", каза управителят на "Фесто производство" Калин Добрев. Досега са вложени около 30 млн. евро, още 12 млн. евро са предвидени за останалите линии, с което цялата инвестиция надвишава 80 млн. лв.

Заводът вече си осигурява и част от необходимата електроенергия с монтираните на покрива соларни панели. Общата инсталирана мощност е 750 кВт, което покрива 25-30% от потреблението. С въвеждането на нови линии обаче делът ще намалее.

Нови продукти и умения

Извън технологичното обновление голямата промяна в завода са продуктите, които произвежда. Това включва първите изделия от фамилията контролери за задвижвания CMMT, електроника за вентилни модули и острови, децентрализирани електрически задвижвания, които позволяват на клиентите лесно да управляват огромни автоматизирани линии, стъпкови мотори и др. "Целият фокус на компанията е в направление електроника и софтуер. Старите пневматични изделия при всички положения ще се поддържат, те носят доста оборот, но бъдещето наистина е в това направление", посочи Добрев.

За новото производство компанията ще разчита основно на досегашните си работници, които са минали преквалификация, но до края на годината ще бъдат назначени допълнително 40 - 50 души. С още толкова специалисти ще бъде разширен и техническият инженерен център, в който сега работят около 150 - 160 души и който е най-бурно растящото звено на дружеството. Общо заетите в компанията в момента са малко над 1000 души.

Център за новости

В част от новия цех е обособен прототипен участък, който обслужва цялата група Festo. "Всички прототипи, всички новости правим в завода в София", обясни Добрев и добави, че това е свързано с фокуса върху дейностите по развой и индустриализация в България.

Инженерният център в момента работи по над 70 нови проекта, което е повече от половината от всички проекти в концерна. Тук на практика е най-големият развоен център на Festo извън Германия, като наскоро беше отворен и втори офис в Габрово.

В производство вече са и серия продукти, разработени от българския екип. Това включва цели фамилии серводвигатели и свързващи модули за серводвигатели, различни продукти с приложения в медицинската индустрия (Lifetech), които са или изцяло направени тук, или в партньорство с техническия инженерен център на групата в Бостън. В България са разработени също електрониката и хардуерът за контролерите, които се произвеждат в завода. По думите на Добрев страната ще играе централна роля в развитието на компанията като цяло.

В производство вече са и серия продукти, разработени от българския екип.

Има поле за R&D

Решението на концерна Festo да заложи на развойна дейност в България въпреки критиките към образованието в страната Добрев обяснява с няколко фактора. "От една страна, България има дълга история в направление електроника. От друга, през последните години страната се разви като софтуерен хъб, появиха се школи и се обучиха много кадри. Освен това доста хора завършиха университети извън България", казва той. По думите му целият този пакет е атрактивен, тъй като страната е в Европейския съюз и е сравнително изгодна като разходи, макар че последното не е водещо, когато става дума за научно-развойна дейност.

"Другото много важно е, че ние сме доста гъвкави и бързи, сравнено със Западна Европа, което дава добър лост за реакция на големи компании", каза той. "Festo има дълга история в страната и ние получаваме развитие на база на доверието, което е изградено през толкова много години", добави Добрев.

Приземени прогнози в индустрията

Българската фабрика работи за много индустрии - машиностроене, автомобилостроене, хранително-вкусова промишленост, медицински изделия и др. По предварителни данни през 2023 г. приходите са се запазили близо до нивото на предходната. Захлаждането в индустрията се отразява на търсенето през тази година, а раздвижване се очаква малко по-късно от досегашните прогнози - последното тримесечие на 2024 г. или първото на 2025 г.

"През миналата година европейските и американските производители имаха големи очаквания и залагаха в стратегиите си да завоюват азиатските пазари. В момента прогнозите са малко по-реалистични. Китай е голям пазар, но там не можеш да бъдеш лидер в много направления, тъй като китайските компании доста напреднаха технологично", коментира Добрев. Пречки за индустрията създава и сложната геополитическа обстановка. "Но ако гледаме вече приземените очаквания на европейските компании, не можем да кажем, че няма движение", добави той.

Като цяло очакванията на "Фесто производство" са за динамична 2024 г. "Като оборот при всички положения ще сме 15-20% над заложеното", каза Добрев. Макар че конкретни прогнози е трудно да се правят, при всички положения силно търсене се очаква в сектора на медицинската техника, който традиционно се развива добре. "За всички изделия, свързани с медицинската индустрия, които пуснахме последните 12 месеца, очакванията ни са в пъти над това, което планирахме като първоначални продажби", посочи Добрев, но уточни, че там и обемите са по-малки. Водеща за компанията остава електрическата автоматизация, която включва всякакви задвижвания и управления за индустрията, а големите надежди са насочени към очакваното раздвижване в автомобилната промишленост.

Растеж с оптимизация

Стратегическата цел на "Фесто производство" е утрояване на оборота през следващите три години. За този период производството ще продължи да се развива на съществуващия терен в София, който вече е застроен максимално, като компанията ще разчита на оптимизация на пространството. Това включва разширения цех, в който беше освободено място за новите продукти след изнасяне на старото оборудване.

Допълнително пространство за производство е осигурено и след като компанията премести основната част от склада си в нова складова база близо до летището. Добрев е категоричен, че в дългосрочен план България ще се развива като локация. "Затова е много важно да покажем, че сме способни да развием капацитет в области като софтуер, електроника и механичен дизайн, за да можем наистина да утвърдим България като водеща локация в тази сфера", каза той.