🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Калин Добрев, Festo: Целта е да сме най-модерният завод за електроника в България

Управителят на софийската "Фесто производство" прогнозира, че оборотът на предприятието ще порасне съществено следващите 5-6 години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Калин Добрев е управител на германската "Фесто производство" от април 2023 г., когато поема поста от Георги Атанасов. В продължение на малко повече от година преди това той е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Обертюр Фидюсиер" - смесено дружество между френската Oberthur Fiduciaire и БНБ, което се занимава със защитен печат. Професионалната му кариера в годините назад обаче на практика протича във "Фесто производство", където през 2001 г. започва работа като монтажник и преминава през различни позиции, като междувременно завършва "Полимерно инженерство" в Химикотехнологичния и металургичен университет в София и "Бизнес администрация" във Виенския университет. През 2022 г. ръководи най-големия производствен отдел в компанията - "Електроника и задвижвания".

Компанията

"Фесто производство" е част от германския концерн за индустриална автоматизация Festo, който присъства в страната и с търговската компания "Фесто". Производството в България започва в началото на 90-те години на миналия век, като досега са направени няколко разширения на завода в София. Компанията има и звено за инструменти и детайли в Смолян. Festo обслужва 300 хил. клиенти в повече от 35 индустрии. Концернът има 250 офиса в 61 държави и около 20.7 хил. служители. За 2021 г. групата отчита оборот 3.4 млрд. евро.

Във "Фесто производство" в момента работят около 1200 души. През 2022 г. приходите нарастват с 19% до 257 млн. лв. Наскоро компанията започна трансформация, с която част от производството на по-стари продукти се прехвърля в Турция, а в България се разширява капацитетът за електроника и по-сложни изделия.

На какъв етап е проектът за разширение на завода в София и трансферът на някои от продуктите към завода на Festo в Турция?

Разширението вече започна, строителните дейности са в ход от края на миналия месец. А основната част от трансфера към новия завод на Festo в Маниса приключи през май. Изнесохме почти цялото кабелно производство и част от производство на полимерни компоненти. В момента наши експерти подпомагат и обучават колегите там. Една от целите на трансфера е чрез износа на част от производството да освободим място за нови високотехнологични изделия. Всъщност трансферирахме основно кабели, чието производство започва при нас в началото на 2000 г. В портфолиото на Festo те са в графата "Аксесоари", т.е. произвеждаме ги, за да могат клиентите ни, купувайки основните изделия, да получават и тези аксесоари. Но кабелите са изделия с ниска добавена стойност и ние като част от европейския пазар няма как да продължим на отговаряме на темпото на азиатските ни конкуренти, където цените са наистина ниски.

От друга страна, концернът разчита изключително много на българския завод - с неговата експертност и натрупан опит - за да развива високотехнологични и с висока добавена стойност продукти. Очакваме почти цялата гама нови продукти в областта на електроника на Festo. Ще имаме и трансфер на изделия, които вече се произвеждат в други локации, но най-важната ни задача ще бъде да изграждаме компетенции за развитие на нови изделия, така че те максимално бързо да стигат от идея до готов за пазара продукт.

Това има ли отношение към Техническия инженерен център в София?

Абсолютно. Техническият инженерен център на Festo в София расте. В момента в него работят около 130 души - механични, електронни и софтуерни инженери, до края на годината трябва да се увеличим с още 20 души. Хоризонтът е екипът да се разширява с около 40 души годишно. Като компания, която иска да се развива глобално, нашият фокус в момента е върху софтуера и електрониката. Колегите започват да работят още по-активно и с други инженерни центрове на Festo по света. Основните цели на дружеството са да поеме водеща роля при предлагане на иновативни изделия собствено производство, с конкурентни цени и технически показатели.

Освен това "Фесто производство" разполага и с отдел "Заводски инженеринг", който с екип около 100 души отговаря за индустриализацията на процесите. Нашите инженери в тясно сътрудничество с R&D центъра на концерна участват още от началния етап на развоя на продуктите и това допринася за максимално бързо пускане в производство.

А какво се случва с хората, които бяха заети с производство на кабели и полимерни изделия, те преквалифицират ли се?

Това е основната ни задача в момента, да ги преквалифицираме. Ние не сме трансферирали напълно всички кабели, по-сложните останаха при нас и ще продължим да ги правим поне още година и половина. Така че голяма част от тези хора са все още при нас. Друга част ги развиваме в направление "Електроника" като оператори на линии за насищане на платки. Даваме възможност на нашите най-сериозни и добри работници да се развиват в други направления.

Трансформацията ще доведе ли до намаляване на персонала?

Отчасти да. От началото на годината досега сме намалели със 100-ина души, предимно временно нает персонал, и имаме около 1200 сътрудници. Това ще продължи, докато приключи реконструкцията на цеха на първия етаж.

Променя ли се според вас профилът на България като нискоразходна дестинация, има ли тенденция предприятията да се насочват към по-скъпи продукти?

Много чуждестранни компании продължават да разчитат на нискоразходни производства в България. За външните инвеститори ние сме привлекателна локация, една от най-евтините на европейския пазар. И разбира се, че е добре да имаш такова производство в рамките на ЕС. Но това се променя, макар и все още да не е устойчива тенденция. Идва моментът, в който България ще заприлича все повече на онези европейски страни, които имат по-голям индустриален опит от нас. Според мен ние трябва да се развиваме много по-усилено в инженерингови направления с повече софтуер, да инвестираме във високотехнологични познания, така че да отговорим на нарастващите предизвикателства и бързо променящите се пазари. Но това означава и много по-добре образовани кадри, експерти в съответната област.

Качеството на образованието обаче остава проблем в България. Как се справяте?

Този въпрос е наистина от съществено значение за нас. "Фесто производство" провежда дългогодишна и последователна политика на сътрудничество и подпомагане на средното и висшето образование. Повече от 10 години дружеството успешно реализира стажантски програми за ученици и студенти от професионални гимназии с технически специалности, както и за технически университети. Ние сме и една от водещите компании в пилотния проект за въвеждане на дуално обучение в средното образование в България, чиято основа е "учене чрез работа". За концерна Festo и за нас като дъщерно дружество отговорността към образованието е приоритет. Постигането на определена годишна цел или завършването на отделен проект са, разбира се, важни, но много по-важно е да подготвим наистина обучени кадри, да запалим младите хора по отношение на образованието, да предадем ентусиазма си за техниката и технологиите. Ние във Festo залагаме на учене през целия живот, инвестираме непрекъснато в нашите сътрудници. Имаме специални програми за развитие, разполагаме и с вътрешна Festo академия, която предлага многобройни и различни като видове обучения.

Вие сте започнали да учите в университет, след като сте били напреднали доста в кариерата. Можете ли да кажете кое ви помогна повече - работата на ученето или ученето на работата?

Имах натрупан професионален опит, когато започнах да следвам. А работата ми с германски колеги ми даде необходимата дисциплина за постигане на целите. Във Виенския университет, където учих бизнес администрация, средата е изключително конкурентна. С колегите там - мениджъри от целия свят, се стимулирахме взаимно. Важно е да имаш колеги, които споделят твоя светоглед, от които също да се учиш. Пожелавам си и повече наши университети да създават такава стимулираща атмосфера.

Какви са тенденциите на пазара, как те променят вашите продукти и начина, по който е организирано производството при вас?

Нашата цел е да бъдем най-модерният завод в България и на концерна Festo за производство на електроника. Стремим се към производство на иновативни, напълно дигитализирани изделия. Като част от глобалната производствена система на Festo ние доставяме продукти и компоненти на всички индустрии по целия свят - автомобилна, хранително-вкусова, медицинска техника и т.н.

В момента най-бързо се развива пазарът в областта на електромобилите и производството на батерии.

Европейската икономика вече отчита рецесия. През вашия поглед кои сектори са надолу и кои компенсират?

Да, наблюдава се такъв спад. Но точно в направленията електромобили и батерии за тях няма рецесия. Като глобален доставчик на компоненти ние внимателно следим ситуацията и напасваме приоритетите си.

Какви са плановете ви за тази година?

Приключването на трансфера към завода в Маниса и реконструкцията на цеха са основните ни задачи. Работим по текущи проекти, към края на годината ще сме готови да започнем производство на нови изделия. Тази година ще е ключова по отношение на трансформацията на нашия завод.

Това ще доведе ли до увеличение на оборота?

За следващите 5-6 години очакваме съществено увеличение на оборота. По отношение на 2024 г., като имаме предвид трансфера на наши продукти, оборотът може да бъде малко над нивото за тази година.

Имате ли проблем с веригите на доставки в момента, нормализира ли се ситуацията?

Все още се забелязват някои проблеми с определени видове електронни компоненти, но ситуацията няма нищо общо с тази по време на пандемията преди две години. Но тези проблеми бяха за нас и шанс, защото направихме редизайн на съществуващи изделия и така преминахме към по-ново поколение компоненти. Всяка криза дава и възможности за ново, по-бързо развитие.

Ще промените ли нещо като управление в компанията?

Най-постоянното нещо е промяната. Но не бих правил радикални промени. Доколкото се налагат структурни реорганизации, те ще са свързани с корпоративните изисквания на бързоразвиваща се глобална компания, каквато е Festo.

Q&A

Как минава един ваш работен ден?

Започваме с оперативни срещи в самото производство, анализираме резултатите на завода от предходния ден. Ако не следим в къси интервали показатели и отклонения, много лесно може да се натрупат грешки, а наваксването да е трудно. Така че до обед времето е запазено за оперативни дейности. Следобедите обикновено са за по-стратегически теми и проекти. В момента основните ни ангажименти са свързани с новия завод в Маниса. Тъй като сме в началото на процеса, това изисква повече внимание. Друг проект е разширението в София, правим и временна релокация във външен склад. Провеждаме и серия от семинари с мениджърския екип, където споделяме очакванията си, така че курсът ни към бъдещето да е успешен. Първите два месеца от управлението ежедневието ми беше пълно със срещи и разговори с много хора на всякакво ниво - хем да се усети пулсът, хем да се зададе темпо.

Какво правите в свободното си време, имате ли хобита?

Имам три деца, те уплътняват доста добре свободното време. Това ми е хобито. Иначе, когато има възможност, пътуваме с тях из страната. Обичам да си поддържам формата с джогинг, разходки.

Какъв щяхте да бъдете, ако не бяхте мениджър?

Мечтата ми не е била да бъда мениджър. Когато започнах да се занимавам с полимери, това беше за мен експертна роля. Но много харесвам и работата с хора. Така че това беше естествена стъпка. Ако сега трябва да започна от начало кариера, може би щях да се насоча към софтуера, към новите технологии, в тях виждам бъдещето. Но, откровено казано, това, което правя в момента, ми харесва.
Все още няма коментари
Нов коментар