Италия блокира сливането на Safran и Collin’s Aerospace

Рим използва правото си да спира сделки, ако се прецени, че те застрашават националните интереси

Френският производител продължава да бъде ангажиран с приключване на сделката.
Френският производител продължава да бъде ангажиран с приключване на сделката.
Френският производител продължава да бъде ангажиран с приключване на сделката.    ©  Reuters
Френският производител продължава да бъде ангажиран с приключване на сделката.    ©  Reuters

Обявеното през юли сливане на френската аерокосмическа компания Safran и отдела за контрол на полети на Collins Aerospace беше спряно, след като италианското правителство се противопостави на част от продажбата. Правителството на Джорджа Мелони не е съгласно с придобиването на Microtecnica, италианския филиал на Collins Aerospace.

Въпреки това говорител на Safran заяви, че компанията "остава ангажирана" с приключването на процеса по придобиването. "[Ние] работим с всички страни, за да определим подходящите следващи стъпки", се казва в пресрелийз на френския производител.

Microtecnica е отговорна за около 15% от приходите на Collins за контрол на полетите, като компанията има и три завода в Италия.

Италианският проблем

Причината Рим да използва т.нар. златно право за блокиране на сделки с чуждестранни компании е опасението, че сливането би застрашило националните интереси в сферата на отбраната. В документа, видян от Financial Times, се заявява, че проведеното разследване "не позволява да се заключи окончателно", че Safran ще "даде необходимия приоритет на индустриалните производствени линии от интерес за националната отбрана". По този начин се стига до извода, че сделката "представлява изключителна заплаха за основните интереси на националната отбрана и сигурност".

Според местното правителство сливането би застрашило поддръжката и производството и доставките на резервни части за програмите за изтребители Eurofighter и Tornado. Поддържането на тези летателни машини е нужно, за да се "гарантират оперативните изисквания на НАТО". Италианските власти са се допитали и до германските си колеги, които също са изказали притеснения относно бъдещето на програмите за изтребители.

Най-необичайното в случая обаче е, че Рим използва "златното право" за намеса в сделка, която включва две компании, които са базирани в страни, които са членки на Европейския съюз (ЕС) и НАТО. Андриес изрази тревога, че Италия изглежда няма проблем, когато Microtecnica е собственост на американски акционер, но се противопоставя на участието на френска компания. "Това е много лош сигнал, изпратен от Италия и Германия за бъдещето на европейското сътрудничество в областта на отбраната", каза той.

До момента "златното право", което беше въведено през 2012 г., беше използвано главно за спиране на сливания, които включваха китайски компании. Правителството на бившия премиер Марио Драги блокира създаването на съвместно предприятие между Zhejiang Jingsheng Mechanical и хонконгския клон на Applied Materials, чиято цел щеше да бъде придобиването на бизнеса за ситопечатно оборудване на американската компания в Италия. Освен това Драги наложи вето върху продажбата на производител на зеленчукови семена на притежаваната от Китай група Syngenta и попречи на китайската компания Shenzhen Invenland Holdings да закупи контролен дял във фирма, произвеждаща оборудване за полупроводници. Мелони използва правото си, за да ограничи акционерните права на китайския нефтохимически гигант Sinochem върху италианския производител на гуми Pirelli.

Safran вече е част от програмите Eurofighter

Решението на италианското правителство е донякъде изненадващо, тъй като френският производител вече снабдява части за разработения от Великобритания, Германия, Италия и Испания Eurofighter. "Те приемат най-лошото за нашите намерения, че няма да подкрепим справедливо или да дадем приоритет на Eurofighter", каза пред FT изпълнителният директор на Safran Оливие Андриес. "Това е донякъде иронично, тъй като ние вече сме доставчици на Eurofighter и на други италиански отбранителни програми чрез различни дъщерни дружества", добави той.

Все още няма коментари
Нов коментар