🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Американски бронирани машини "Страйкър" по време на мултинационално учение на полигона Ново село
Американски бронирани машини "Страйкър" по време на мултинационално учение на полигона Ново село    ©  Велко Ангелов

Бойни машини Stryker за 2.2 млрд. лв. е договорило военното министерство със САЩ

По отделен договор догодина за бронетранспортьорите ще бъдат поръчани боеприпаси и ракети Javelin на стойност около 300 млн. лева

Американски бронирани машини "Страйкър" по време на мултинационално учение на полигона Ново село    ©  Велко Ангелов

Българското министерство на отбраната (МО) е договорило със САЩ закупуването на 198 бронирани бойни и спомагателни машини за сухопътните войски в сделка на ориентировъчна стойност около 1.21 млрд. долара или около 2.2. млрд. лв. (при обменен курс от 1.82 лева за долар). Това става ясно от новия проект за инвестиционен разход (ПИР) "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада", който в момента пътува от Министерски съвет към парламента.

Документът спешно и без излишен шум беше гласуван от правителството "на подпис", т.е. неприсъствено миналия четвъртък късно следобед, след като по-рано през деня е бил одобрен в съвета по отбрана на военното министерство. Липсата на прекомерна публичност по темата вероятно е провокирана от очакванията за съпротива и в някаква степен даже негласен саботаж срещу сделката от страна на проруски опозиционни партии като БСП и "Възраждане".

Очаква се, че в близките дни проектът ще влезе в парламентарната комисия по отбрана, а след това ще предизвика разгорещени дебати с активното участие на депутатите от гореспоменатите две формации. Когато евентуално новата финансова рамка бъде одобрена, министерство на отбраната ще получи зелена светлина да подпише договор със САЩ, който след това отново ще трябва да бъде ратифициран в пленарната зала на Народното събрание.

На пръв поглед обявената цена за бронираните машини изглежда относително приемлива - тя е с около 300 млн. долара по-ниска в сравнение с финансовия таван от 1.5 млрд. долара за евентуална подобна сделка, одобрен от Държавния департамент на САЩ и американския конгрес в началото на септември.

Също така в експортното разрешително, публикувано на сайта на американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), се говори за 183 бойни машини, базирани на колесно шаси Stryker, докато в настоящия ПИР са добавени още 15 бройки - става дума за ремонтно евакуационни машини, базирани на бронирания 8х8 камион от типа HEMTT на щатската отбранителна корпорация Oshkosh.

Още 300 млн. лв. за боеприпаси

От министерството на отбраната все пак правят уточнението, че в горната цена не влиза стойността на боеприпасите и ракетите, които ще са нужни на бъдещата "натовска" механизирана бригада на сухопътните ни войски. За придобиването им се очаква догодина да бъдат сключени два договора със САЩ по линия на програмата FMS. Първият от тях е за артилерийско и стрелково въоръжение и ще е на стойност 65 млн. долара. Другият ще е за придобиване на противотанкови ракети Javelin, които ще струват около 101 млн. долара. Така окончателната цена за пълното оборудване на пехотната бригада скача на 1.376 млрд. долара или около 2.5 млрд. лв.

Въпреки че на пръв поглед сумата изглежда внушителна, стойността на евентуалната бъдеща сделка за Stryker-ите, произвеждани от отбранителния гигант General Dynamics Land Systems, е по-скоро резонна. Ако върнем лентата назад към лятото на 2019 г., когато бяха събрани обвързващите оферти в предишното наддаване на сухопътни войски, и двете компании финалисти - General Dynamics European Land Systems (GDELS) и Patria, всъщност направиха предложения на стойност над 2 млрд. лв, и то само за 150 бройки.

В момента оферта на САЩ е за цялостно оборудване на сухопътна механизирана бригада с около 30% повече машини, и то при положение че за изминалите 5 години цените на оръжейните системи са поскъпнали с между една четвърт и една трета. И все пак тук трябва да се направи уточнението, че и Piranha 5 на GDELS, и AMV на Patria от предната тръжна процедура са поне едно поколение по-модерни машини в сравнение със Stryker, а също така имат по-висока степен на балистична защита.

Освен това, ако България наистина искаше да сглоби реална тежка механизирана бригада, а не някакво местно хибридно формирование, би трябвало да поръчва верижни, а не колесни бронирани машини. Това обаче е порок, заложен в проекта за сухопътни войски преди повече от десетилетие. Тогава идеята беше да се изграждат лесно преносими, бързи и мобилни експедиционни сили за борба с асиметричен противник от типа на талибаните или ИДИЛ, а не такива, предназначени за водене на позиционна война срещу редовна армия и способни да издържат постоянен масиран обстрел с артилерия.

Относително хубавото нещо за България в случая е, че оперативните разходи за механизираните бригади, оборудвани с колесни машини, по груби сметки са с около 40% по-ниски от тези за формированията с верижна бойна техника. До момента страната ни не е демонстрирала стратегическо мислене, последователност и предвидимост по отношение на военното планиране, така че по-ограничената нужда от редовно последващо финансиране ще е добре дошла.

В контекста на руската инвазия в Украйна също така трябва да се отбележи, че отбранителната индустрия по целия свят започна да работи на максимално високи обороти, което от своя страна силно разтегна във времето сроковете за доставка на новопроизведена бойна техника. Така например, ако в момента някоя държава си поръча реактивни ракетни системи HIMARS, най-вероятно ще започне да ги получава след поне 7 години.

Предвид това американското предложение на Stryker-ите изглежда като необичайно смислена сделка - ако сключи договор до края на годината, България ще получи първите бойни машини още през третото тримесечие на 2025 г. т.е. след по-малко от 2 години. Оттам нататък производственият капацитет плавно ще нараства. Планирано е през 2026 и 2027 г. темпът на доставките да бъде 10 бойни машини на месец и цялата поръчка да бъде приключена в началото на 2028 г. Много вероятно е също така още през следващата година страната ни да договори със САЩ временно предоставяне на няколко Styker-а "втора ръка", на които българските сухопътни войски спешно да започнат да се обучават.

Как ще се плаща

Според предложения проект за инвестиционен разход, ако договорът бъде подписан и ратифициран до края на годината, България ще плаща разсрочено за бойните машини на пет вноски между 2023 и 2027 г. Предвидено е през 2024 и 2025 г. траншовете да са по-високи (от порядъка на 600 млн. лв.), за да не съвпаднат във времето с по-големите плащания по втората сделка за закупуване на още 8 броя F-16 Block 70. Министерството на отбраната твърди също така, че е договорило със САЩ и индустриално сътрудничество по линия на този проект. Идеята е част от сглобяването на бъдещите Styker-и да се случва у нас, най-вероятно в някой от военноремонтните заводи на холдинга ТЕРЕМ, който е под шапката на военното ведомство.

Според МО в България може да се случва инсталирането на определени системи като например дистанционно управляемите куполи, въоръжението, комуникационните системи, балистичната и противокомулативната защита. На по-късен етап желанието е у нас да се изгради цялостен логистичен хъб за ремонт и поддръжка на Styker, какъвто в Европа за момента няма. Според военното министерство тук ще могат да се обслужват бойни машини от типа LAV III (евентуално и Pianha III), на базата на които е проектиран Stryker. Надеждата е по този начин българската отбранителна индустрия да успее да се включи в глобалната верига на доставките на General Dynamics Land Systems, която произвежда този тип бойни машини.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    khmerrouge avatar :-|
    khmerrouge
    • - 4
    • + 6

    след като ги купим следва даряване на Зеленски нали?

    Нередност?
  • 2
    kuranakyumura avatar :-(
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 7

    Така, да оправим първо фактологическите грешки. Още в самия документ на DSCA е вписано одобрение за доставка на 183 Stryker и 17 машини HEMTT (5 за транспортиране на леко оборудване, 5 инженерни, 2 модулно-разтоварващи и 5 ремонтно-евакуационни). Общо 200 машини, в новия проект е записано за 198 или с други думи с ДВЕ машини по-малко от първоначално определените. Предполагам сме резнали модулните HEMTTове. Авторът да прочете по-внимателно документът на DSCA към който е дал линк (за последното – браво!).

    За съжаление няма категоричен отговор на редица въпроси:
    - Защо няма осъществена поръчка, а се стига до пряко договаряне при това на тъмно? На каква техническа оценка сме се спрели на морално и технически остарелите модели Styker? За сделката разбрахме първоначално от обявлението на DSCA.
    - Има ли или е само в сферата на добрите пожелания индустриално сътрудничество в рамките на офертата?
    - Какви бойни куполи ще се ползват за Dragoon версията на Stryker? Български ли ще са, чуждестранни или ще се направи комбинация на компонентите? Оръжието за тях (ракети и автоматично оръдие) какво ще е? Всичко това ще бъде обект на нова поръчка, която ще оскъпи допълнително настоящата и съответно сравнението с останалите оферти от предния конкурс е несъстоятелно!
    - Какво сме отрязали от офертата, за да свалим с 300 млн. долара спрямо първичната, освен 2та HEMTTа? Куполите с 12,7мм картечници може би?

    На предходния коментиращ, отговорът е изписан в периода на доставки – след 2025 г. Към тогава на Украйна вече няма да им трябват оръжия най-вероятно.

    Нередност?
  • 4
    chefopopov avatar :-|
    Stefan Popov

    До #2:

    Вероятно са Kongsberg Protector RS6 c 30mm M230LF, Javelin, M240.

    ... and one hundred seven (107) M240 Coaxial 7.62mm machine guns. Also included is support service equipment; M-153A4 Common Remote Operated Weapons Stations (CROWS); Forward Repair Systems (FRS); M2A1 .50 caliber machine guns; M6 smoke grenade launchers and associated spares; Harris radios; AN/VAS-5 Driver’s Vision Enhancer (DVE); DVE-Wide; communications equipment; RS6 (LW30) Remote Weapon Systems...

    Нередност?
  • 5
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "Stefan Popov":

    Куполите не са включени в офертата, което означава, че ще се поръчват отделно, а цитираните системи са за БТР версиите и са само с тежка картечница+димни гранати и точно тях предполагам, че сме орязали, за да ни свалят 300 милиона долара от цената. Заедно с нашите БТР-60 които даряваме за Украйна, защото нали уж те трябва да влязат в тези сметки.

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 5

    Имам съмнения, че нито бойните самолети ще видим скоро от САЩ, нито тези бойни машини. Важно е да се доят и стрижат овцете!

    Нередност?
  • 7
    chefopopov avatar :-|
    Stefan Popov
    • + 1

    До коментар [#5] от "kuranakyumura":

    Не знам, очевидно. Но, доколкото разбирам, куполите са включени в офертата, но не и самите оръдия и боеприпасите. За това са допълнителните $160М.

    Причината да са доста по-евтини от другите машини е най-вероятно точно цената на куполите. Тези са разновидност на CROWS, които не струват сравнително много, докато напълно бронираните куполи с Bushmaster струват от $1.5М за най-базовите до $5М с всички екстри като Spike и APS.

    Скоро ще се разбере.

    Нередност?
  • 8
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#7] от "Stefan Popov":

    Мисля, че CROWSовете ще са за 12.5мм картечници, предвид броя им в офертата, но проблемът е, че и двамата предполагаме. Затова задавам конкретни въпроси, на които нямаме отговор. Прав сте, че CROWS с 30мм + Javelin ще се окаже доста икономична конфигурация.

    Нередност?
  • 9
    rul16942077311191961 avatar :-|
    STURMMANN

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Според мен страйкърите са си 198 защото Когато попитаха Атанас Запрянов ''Купуваме повече от разрешените от САЩ?'' и той отговаря ''Да,но под тавана на одобрената цена'' тоест мисля че са 215 общо машините плюс HEMMT-овете.

    Нередност?
  • 10
    rul16942077311191961 avatar :-|
    STURMMANN

    До коментар [#7] от "Stefan Popov":


    Куполите на Stryker Dragoon са MTC-30 и върху тях ще се монтират CROWS-овете и така че имаме страйкър с 30мм оръдие и ПТРК

    Нередност?
Нов коментар