🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Технологичният холдинг "Бианор" придобива софтуерната "Булбера"

Това е четвъртата покупка на публичния холдинг за 2023 г.

Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Коста Йорданов, изпълнителен директор на "Бианор холдинг"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Придобиванията в българския технологичен сектор се превръщат в ежедневие за "Бианор". Технологичният холдинг обяви на 11 декември в съобщение до Българската фондова борса, че ще прибави 100% от капитала на българската "Булбера" към портфолиото си от компании. По рано през годината компанията придоби и софтуерните ITIDO, Databreathe и GotoAdmins.

"До 2008 година бях част от екипа на "Бианор сървисиз", а след това продължихме да поддържаме контакт и да работим заедно по отделни проекти. Тази стъпка е естествено продължение на нашите отлични дългогодишни отношения", казва Стефан Господинов, основател и управител на "Булбера", в официално съобщение до фондовата борса. Компанията разработва софтуерни решения в сферата на телекомуникациите, здравеопазването и електронната търговия, като има опит и в управлението на бази с данни.

Приходите за 2022 г. на "Булбера" са около 1.1 млн. лева спрямо 1 млн. година по-рано. Финансовият резултат и за двете години е печалба 13 хил. лева. Според Търговския регистър за компанията работят около 15 души, като има екипи в Стара Загора и Велико Търново. "С присъединяването й към групата, "Бианор" придобива нови възможности за разширяване извън столицата", посочват от холдинга.

Екипът на "Булбера" ще се присъедини към този на дъщерното дружество ITIDO. Основателят и управител Стефан Господинов ще заеме позицията вицепрезидент "Разработка на софтуер".

"Бианор" се търгува на българската фондова борса от 2007 г. Реално обаче компанията съживи търговията си през тази година, след като събра допълнително 8 млн. лева капитал. Към настоящия момент от холдинга не посочват сумата на сделката.

"Съгласно постигнатите между продавача "Булбера" и ръководството на "Бианор" споразумения точните параметри на сделката ще бъдат запазени в конфиденциалност", посочи пред "Капитал" Любомир Янков, който е директор за връзки с инвеститорите. "Това, което може да обявим като параметри, е, че придобиването е изцяло кеш, като в споразумението има включен earn out за следващите 2 години", допълва Янков.

Акциите на компанията поскъпват с над 5% след обявяването на сделката до 3.9 лева за акция. За последните 12 месеца книжата на "Бианор" са добавили 40%, а за пет години книжата регистрират близо 250% доходност.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    muad avatar :-|
    muad
    • + 1

    Като сте толкова велики, що не питате на Бианор шефа кой е баща му и откъде му е началния капитал? Иначе добра работа вършат.

    Нередност?
Нов коментар