🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BlackPeak се сдоби с 29% от технологичната "Бианор"

Публичният холдинг планира да използва средствата за допълнителни придобивания

"Бианор холдинг" планира да използва капитала за нови придобивания.
"Бианор холдинг" планира да използва капитала за нови придобивания.
"Бианор холдинг" планира да използва капитала за нови придобивания.    ©  Цветелина Белутова
"Бианор холдинг" планира да използва капитала за нови придобивания.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • BlackPeak Capital записа акции за 13.3 млн. лева през втория си фонд за дялови инвестиции.
  • Технологичният "Бианор холдинг" планира нови придобивания, след като увеличи капитала с 20 млн. лева.
  • Изходът от инвестицията е свързан с листване на борсата във Франкфурт в бъдеще.

Фондовете за дялови инвестиции рядко поглеждат към инвестиции през местната борса. Тази пролет такъв дебют направи BlackPeak Capital, който се включи в увеличение на капитала на публичния "Бианор холдинг". Местният дялов инвеститор записа акции за 13.3 млн. лева от технологичния холдинг и така се сдоби с близо 30% дял.

Технологичният познат

BlackPeak Capital има един вече инвестиран фонд и един в активна фаза на търсене на нови вложения. Първият разпредели над 110 млн. евро в 12 компании, а през 2022 г. стартира и вторият, който разполага със 126 млн. евро. Половината от сумата вече е насочена към дружества, но този път не само български, а и от региона. "Инвестираме между 5 и 15 млн. евро на компания, основно миноритарни пакети" посочва Росен Иванов, управляващ партньор в BlackPeak.

За пръв път обаче фондът се заема с инвестиция в публично дружество. "Всъщност ние не сме търсили да инвестираме в публична (компания), даже за нас има елементи на сложност, казва Иванов. От дълго време търсим платформа за инвестиции в областта на IT (сектора)." Според него голяма част от "добрите български компании", които предлагат софтуер като услуга, вече са продали бизнеса си на международни компании и няма много добри останали възможности. "Дълго време ние целенасочено търсихме коя да е компанията, с която да си партнираме."

Стигат до "Бианор холдинг" покрай личното си познанство с Костадин Йорданов, съосновател на холдинга. "Всъщност тогава започнахме да гледаме по-детайлно. Да инвестираме в публично дружество си има своите предимства и решихме, че е нещо, което може да направим. Така че е новост и за нас."

Въпрос на технологии

"Бианор холдинг" обединява няколко технологични компании под шапката си. Компанията е основана през 1998 г. под името "Арексус". През 2001 г. сменя името на "Бианор". Качва акциите си на Българската фондова борса през 2008 г. Но до септември миналата година книжата се търгуваха на алтернативния сектор на БФБ (BaSe). Причината е, че реално търговия около компанията нямаше.

Дълги години не бяхме особено активен играч на борсата, например като комуникация към инвеститорите. Но факт е, че ликвидността на БФБ е сравнително ниска. Страхотни са новите инициативи, които видяхме, включително за новия сегмент EuroBridge.

Костадин Йорданов
Костадин Йорданов

Съосновател на "Бианор холдинг"

През последната година нещата се промениха. Компанията увеличи капитала си (два пъти), извърши сплит, придоби четири български компании и се върна на основния сегмент на БФБ през септември 2023 г. Но да започнем с бизнеса на "Бианор".

Компанията се променя през годините, като се занимава с уеб дизайн, софтуерни услуги, електронна търговия. През 2012 г. основава дъщерното "АйМедиаШеър", което развива мобилно приложение за мултимедия със същото име iMediaShare. През 2013 г. дъщерното дружеството сменя името на "Флипс Медиа", след което се мести в САЩ. За две години набира 4 млн. долара в два инвестиционни рунда. По-късно капиталът на Flips Media е вдигнат, което занижава дела на "Бианор" в дружеството на 14%. През 2021 г. "Бианор холдинг" продаде дела си в стрийминг услугата за 7.5 млн. долара в сделка с кеш и акции на Thriller Inc. На 19 април холдингът обяви, че Thiller ще се слее с американската AGBA, при което "Бианор холдинг" ще получи дял 0.237% от новото дружество.

Другият водещ бизнес на холдинга е "Бианор сървисиз" или Bianor Inc, което е американското дружество. Според отчетите компанията е доставчик на услуги на НАТО. Стандартите, с които разполага компанията (СТРАТАГ), са свързани със софтуерни услуги в сферата на видео и изображения за въздушно разузнаване.

В последния консолидиран отчет към декември 2023 г. приходите на холдинга достигат 9.5 млн. лева спрямо 5 млн. лева през 2022 г. Според финансовия директор Вяра Тодорова резултатът е комбинация от органичен ръст на бизнеса и от консолидацията на дейността на придобитите през миналата година дружества. Резултатите на последните придобивки обаче се включват от декември.

Четири сливания

През 2023 г. "Бианор" придоби четири български компании: дружество за облачни услуги "ГоуТуАдминс груп" през декември, по-рано през юни купи аналитичната "Дейтабрийд" и софтуерната "Айтидо технолоджис" за около 7.7 млн. лева. През декември към "Айтидо технолоджис", вече дъщерно дружество на холдинга, се вля и софтуерната "Булбера".

"Миналата година привлякохме през борсата 8 млн. лв., с които направихме четирите придобивания (компанията взема и кредити за 3.4 млн. лева от ОББ), въпреки че ние вътрешно предпочитаме думата сливания не толкова заради технически какво представляват сделките, а от бизнес гледна точка. Структурата е такава, че колегите, които са градили тези компании, стават акционери в "Бианор", обяснява Костадин Йорданов.

Според основателя компанията разполага с нужните средства, за да продължи с придобиванията. "Току-що приключихме увеличение на капитала с 20 млн. лева, в което BlackPeak записаха около две трети от 20-те млн. лева. Така че в момента разполагаме с необходимия капитал. Разбира се, може да бъде комбиниран и с дългово финансиране при реализация на по-големи и амбициозни идеи", казва Йорданов. И посочва, че в момента се водят преговори с компании, но отказва да назове имена. "Има много, много добри компании в България, които смятам, че би било отлично, ако намерим повод да работим заедно. Няма нещо, което може да споделим на този етап."

Оценката на "Бианор"

Анализатори посочват пред "Капитал", че срещат проблеми с оценката на бизнеса на "Бианор холдинг". Множеството придобивания объркват специалистите и трудно може да се прецени какъв е размерът на бизнеса в момента. Пазарната капитализация на фирмата е 68 млн. лева след разширението на капитала, като акциите поскъпват с 64% за 12 месеца. Според Костадин Йорданов приходите в проформа консолидираните отчети достигат 18 млн. лева през последната година.

"Всъщност ние оценихме компанията фундаментално по различни методики. Пазарната цена не беше много различна от фундаменталната оценка. Това ни даде комфорт", посочва Росен Иванов. Според анализа на BlackPeak фундаменталната цена е "малко по-ниска, но не е нещо съществено".

Ще помагаме чисто оперативно за подобряване на компанията - за сливането, но и за стратегическите цели. Това включва от придобивания в региона до по-близки контакти с клиентите, които обслужваме.

Росен Иванов
Росен Иванов

управляващ партньор в BlackPeak Capital

Намеренията на Костадин Йорданов са да продължи да придобива средно големи технологични компании в България. Първата стъпка според основателя е да се обединят компаниите в един бранд, след което да се изгради единна структура между фирмите в холдинга. "От всички тези отделни компании, които засега до голяма степен оперират независимо, да изградим единна структура, където ще дойдат и големите синергии." Не се планират съкращения на персонал. Общо между всичките дружества персоналът е около 120 души.

"В момента сме в процес на много активна експанзия от гледна точка на ръст. Така че фокусът ни продължава да бъде основно върху това да направим необходимия мащаб като база, върху която да можем да градим сериозен бизнес."

Изходът от инвестицията

Друг проблем е, че от такава голяма инвестиция трудно може да се очаква лесен изход. С толкова голям дял на малка борса като БФБ, ако реши да продава BlackPeak, съществува риск да понижи цената. "На всички ни е мечтата нашата борса да се превърне в истински механизъм за изход от инвестиции и знаем, че поемаме малък риск, имайки предвид големината на борсата на нивото на ликвидност", посочва управляващият партньор във фонда. Изходът от инвестицията ще е най-удачен, ако компанията се разрасне, привлече нови инвеститори, подобри комуникацията и дори излезе на международните борси.

"Тук идва и ролята на чужда борса, чрез която да осигурим добър изход за инвеститорите, които са ни се доверили", посочва Йорданов. Според него е твърде рано за подобни стъпки на компанията. Все пак посочва, че има интерес към новия сегмент на БФБ, който позволява за двойно листване на борсата във Франфкурт и София. "Със сигурност ние имаме много работа да свършим преди това. Да постигнем този размер, за който говорим, и втора стъпка да постигнем оперативната ефективност след структурирането. Но веднага след това за нас е много логична стъпка да гледаме към Франкфурт, което би дало достъп до много по-широк кръг инвеститори. И ще ни позволи да направим последваща стъпка за експанзия чрез придобивания в Западна Европа."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    dobar_chovek_007 avatar :-|
    dobar_chovek_007

    Не ми стана ясно с какво точно се занимава компанията, при положение че има само 120 души персонал. Т.е. от фонда финансират М§А активността на компанията. Вижда ми се странно да се инвестират публични средства в компания, която планира неорганичен растеж.

    Нередност?
Нов коментар