🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Toshiba слиза от фондовата борса в Токио след 74 години

Конгломератът вече ще бъде частна компания, собственост на група инвеститори, водени от Japan Industrial Partners

Японският конгломерат се надява, че новата собственост слага край на периода от осем години на скандали.
Японският конгломерат се надява, че новата собственост слага край на периода от осем години на скандали.
Японският конгломерат се надява, че новата собственост слага край на периода от осем години на скандали.    ©  Reuters
Японският конгломерат се надява, че новата собственост слага край на периода от осем години на скандали.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Японският технологичен гигант Toshiba се оттегли от фондовата борса в Токио след 74 години. Конгломератът вече ще бъде частна компания, собственост на група инвеститори, водени от инвестиционната компания Japan Industrial Partners (JIP). Освен това в ръководството на компанията влизат и фирмата за финансови услуги Orix, комуналната компания Chubu Electric Power и производителят на чипове Rohm.

Смяната на собствеността, която се осъществява след сделка за 14 млрд. долара, поставя Toshiba в местни ръце след продължителни битки с чуждестранни инвеститори активисти, които парализираха производителя на батерии, чипове и ядрено и отбранително оборудване. Toshiba "сега ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер", се казва в изявление на компанията, добавяйки, че ще оцени непрекъснатото разбиране и подкрепа от своите заинтересовани страни.

Какво доведе до продажбата?

Началото на трудния за компанията период беше поставен през 2015 г., когато бяха разкрити редица счетоводни злоупотреби в множество подразделения. В продължение на седем години Toshiba е надценявала печалбата си с 1.59 млрд. долара, като това се е случвало с ясното знание на висшите ръководители на конгломерата.

Разследване през 2021 г. установи, че Toshiba се е заговорила с министерството на търговията на Япония - което вижда Toshiba като стратегически актив - за потискане на интересите на чуждестранните инвеститори. По това време експерти заявиха, че по този начин чуждестранните инвеститори ще заобикалят японски акции, и това е проблем не само за Toshiba, но и за целия японски фондов пазар.

В края на 2016 г. Toshiba заяви, че ще поеме няколко милиарда долара разходи, свързани с изграждането на атомна електроцентрала, която американското подразделение Westinghouse Electric беше направило година по-рано. Три месеца по-късно обаче Westinghouse подаде молба за фалит, като по този начин доведе колапс на ядрения бизнес на Toshiba и с над 6 млрд. долара задължения.

В отговор японският гигант разпродаде множество бизнеси, включително за мобилни телефони, медицински системи и бяла техника. След това компанията беше принудена да пусне своя чип модул Toshiba Memory за продажба - сделка, която беше отложена с няколко месеца заради спор с един от нейните партньори.

"Чувствах, че в крайна сметка много проблеми с управлението на Toshiba просто не могат да бъдат коригирани", каза един напускащ борда на директорите, добавяйки, че попадането на японския индустриален гигант в частни ръце вероятно е единственият начин той да може да бъде принуден да се преструктурира. "Toshiba е като държавно предприятие, никога не е имало мислене, фокусирано върху акционерите", казва пред FT човекът от конгломерата.

Новата собственост логично ще доведе и до промени в борда на директорите, като единствено изпълнителният директор Таро Шимада ще запази поста си. Новите директори на компанията ще бъдат японски бизнесмени.

Очакванията на анализаторите са, че превръщането в частна компания ще позволи изпълняването на плана за разделяне на компанията на няколко отделни предприятия. Идеята беше предложена още през 2021 г., но тя не беше приета заради "липса на доверие".

Какво следва?

Все още липсва яснота относно това как новите собственици планират да обърнат поетия от Toshiba курс, но нейният напускащ президент каза, че цифровите услуги с висок марж ще бъдат фокус. JIP има опит в отделянето на бизнеси от големи производители, като най-успешният пример за това е разделянето на подразделението за лаптопи на Sony.

Въпреки това вниманието, което ще бъде обърнато на компанията, е много по-голямо отколкото която и да е предишна сделка на JIP. Причината за това е, че Toshiba е много по-голяма компания и залозите са високи: около 106 хил. души работят за конгломерата и някои от нейните операции се смятат за критични за националната сигурност.

Toshiba вече започна да предприема действия за подобряване на състоянието си. Компанията се обедини с Rohm, за да инвестира 2.7 млрд. долара в производствени съоръжения за съвместно производство на захранващи чипове.

Все още няма коментари
Нов коментар