🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bain Capital се приближава към придобиването на Toshiba

И вторият най-голям акционер в компанията иска японската компания да бъде продадена

3D Investment Partners иска нов стратегически преглед на компанията и търсене на подходящи потенциални купувачи
3D Investment Partners иска нов стратегически преглед на компанията и търсене на подходящи потенциални купувачи
3D Investment Partners иска нов стратегически преглед на компанията и търсене на подходящи потенциални купувачи    ©  Reuters
3D Investment Partners иска нов стратегически преглед на компанията и търсене на подходящи потенциални купувачи    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Toshiba загуби ореола си на символ на индустриалната мощ на Япония. Конгломератът, който на практика правеше всичко - от карти с памет до ядрени реактори, беше раздиран от проблеми, а цената на акциите му е по-ниска от тази на местните и чуждестранните конкуренти. Сега се появява нова надежда, след като започват разговори за изкупуване от група, водена от американската компания за частни инвестиции Bain Capital. Това доведе до покачване на акциите на Toshiba с една четвърт през последния месец.

Toshiba премина през счетоводен скандал за надуване на печалбата и смяна на ръководството, новият мениджмънт обаче не успя да продаде поделението си - американската ядрена енергийна компания Westinghouse (по-късно влезе в процедура по несъстоятелност и беше купена от канадската инвестиционна компания Brookfield Asset Management - виж карето). За да запази платежоспособността си, японската компания се радели с бизнеса си за чипове за памет, купен от консорциум, ръководен от Bain. Издаде и нови акции, от което се възползва сингапурският мениджър на активи Effissimo Capital Management (ECM) - той натрупа близо 10% и стана най-големият акционер в Toshiba.

Да се продава

В края на март ECM обяви, че е подписала споразумение за продажба на дела си на Bain, ако регулаторите дадат одобрение на офертата на американската фирма. А през тази седмица втори голям акционер се обяви в подкрепа на продажбата на Toshiba. Сингапурският хедж фонд 3D Investment Partners, който е вторият най-голям инвеститор в компанията, обяви в писмо, видяно от Financial Times, че е нужно да започне нов процес на стратегически преглед (ПСП), в който да се проведат разговори с потенциални купувачи. 3D Investment описва последните няколко години, през които Toshiba е преследвана от скандали, като "срам за корпоративното управление за Япония". От хедж фонда искат големите акционери в компанията да получат и места в борда на директорите, като това трябва да се случи преди годишното общо събрание, което е насрочено за юни.

Според различни източници интересът към Toshiba е голям, като договорката между Bain и ECM не би попречила на друго предложение за придобиване на компанията. Макар и сделката с Bain все още да не е сигурна, източници на Nikkei Asia твърдят, че инвестиционната група е в разговори с местни инвеститори, като целта им е да бъде създаден консорциум, който да предложи "японско решение" за Toshiba. Японското издание също така твърди, че Bain е провел предварителни разговори и с други инвеститори в основаната през 1875 г. компания, но за момента нито един от тях не е готов публично да подкрепи инвестиционната група.

Неуспешно преструктуриране

Това е пореден опит на големи инвеститори - активисти в компанията, да тласнат ръководството към решението за продажба. Последните четири години са изпълнени с подобни искания, като сагата достигна своя връх в края на март.

На 24 март се проведе извънредно събрание на акционерите, на което е било направено подобно предложение, но то е било отхвърлено от борда. На тази среща бордът представи план за разделяне на бизнеса на компанията на две, но той беше отхвърлен от над 59% от инвеститорите.

Планът е в резултат на искането на акционерите за промяна в структурата на компанията и последвалите ги месеци на ПСП. За 5 месеца Toshiba проведе разговори с различни фондове и инвестиционни групи. Сред тях бяха Bain, KKR и Blackstone. В крайна сметка компанията не стигна до съгласие и вместо това през ноември беше предложено разцепване на три различни компании.

Предложението, което беше направено след консултации с швейцарската банка UBS, срещна сериозна съпротива от страна на акционерите и беше отхвърлено на извънредна среща на инвеститорите през февруари. Така се стигна и до новия план на борда, в който разделението щеше да бъде на две вместо на три дружества. Препоръките на консултативните групи на акционерите ISS и Glass Lewis бяха изненадващо резки, като Lewis описа предложението на Toshiba като базирано на "очевидно съмнителни разсъждения".

Нов изпълнителен директор

Кестените от огъня ще трябва да вади нов изпълнителен директор, след като в началото на март Сатоши Цунакауа подаде оставка. Решението на Цунакауа беше изненадващо, като според различни източници то е дошло заради съпротивата за разделяна на компанията.

На негово място дойде бившият шеф на японското разделение и вицепрезидент на германския конгломерат Siemens Таро Шимада. Шимада е сравнително нов в японската компания - започва работа в Toshiba през 2018 г. като главен стратегически директор. Според различни източници Шимада бързо е успял да си спечели уважението на инженерите в Toshiba, което му помага да се постави в добра позиция за момент като този, в който Цунакауа подаде оставката си.

За Шимада се говори като за човек, който вътрешно подкрепя идеята за продажба на компанията на частна инвестиционна група. Той загатна подобно нещо и на пресконференцията, на която беше представен като изпълнителен директор, като тогава заяви, че е "нужно да можем да се поставим в обувките на другия" и ще работи активно за подобряване на отношенията с акционерите.

Остават и препятствия по пътя на продажбата. Японските закони, регулиращи чуждестранните инвестиции, бяха променени през 2020 г., за да се увеличи надзорът върху индустриите, важни за националната сигурност. Toshiba има интереси в няколко, включително ядрена енергия, отбрана, чипове и квантови изчисления. Регулаторите "помогнаха" да се провалят по-ранните оферти за изкупуване. Сега Bain Capital са преговаряли с японски фондове и компании за формиране на консорциум, който би бил приемлив за правителството.

Българската връзка

Westinghouse има интерес и към българската ядрена енергетика. През февруари тази година като първа стъпка от бъдещата диверсификация на ядреното гориво АЕЦ "Козлодуй" подписа споразумение с европейския клон на американската компания - "Уестингхаус Електрик Швеция", за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на централата. Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира от експерти от България, САЩ и Швеция, като целта е да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети. Това обаче няма да се случи в близките 5 години, тъй като, от една страна, процесът е сложен, а от друга - България вече се е презапасила с руско ядрено гориво. Американската компания също така получи поръчка и за обновяване на компютърните системи на АЕЦ "Козлодуй", като проектът ще се изпълнява 36 месеца.