Канадски компании купуват Westinghouse, очакват бум в ядрената енергетика

Brookfield Renewable Partners и Cameco плащат 7.9 млрд. долара за придобиването

Високите цени на енергията в Европа карат компаниите да търсят възможности за установяване на пазара на ядрената енергия
Високите цени на енергията в Европа карат компаниите да търсят възможности за установяване на пазара на ядрената енергия
Високите цени на енергията в Европа карат компаниите да търсят възможности за установяване на пазара на ядрената енергия    ©  Reuters
Високите цени на енергията в Европа карат компаниите да търсят възможности за установяване на пазара на ядрената енергия    ©  Reuters

Войната на Русия в Украйна значително повиши цените на енергията, които и преди началото й бяха тръгнали нагоре. Това логично кара много страни да се замислят за това как биха могли да забързат преминаването си към зелени източници на енергия, които няма да са толкова засегнати от случващото се в Украйна.

Един от най-сигурните методи за това е инвестирането в ядрена енергия, след като тази година тя беше включена в списъка със "зелени" енергийни източници. Това е и главната мотивация зад решението на канадските Brookfield Renewable Partners и Cameco да придобият една от най-големите компании в бранша в САЩ - Westinghouse.

Цената на сделката е 7.9 млрд. долара, като към сумата е включен и дългът на компанията, който е около 3.4 млрд. долара. По този начин реалната стойност на Westinghouse е 4.5 млрд. долара.

"Свидетели сме на едни от най-добрите пазарни основи, които някога сме виждали в сектора на ядрената енергия", казва главният изпълнителен директор на Cameco Тим Гитцел, цитиран от Reuters. Cameco ще притежава 49% от Westinghouse, докато Brookfield Renewable и неговите институционални партньори ще държат останалата част от акциите.

Досегашният собственик на компанията беше Brookfield Asset Management, която е собственик на подразделението Brookfield Renewable Partners. Компанията инвестира над 1 млрд. долара собствен капитал, за да придобие Westinghouse през 2017 г. Тогава бившият собственик Toshiba обяви, че Westinghouse е изпаднала в несъстоятелност на фона на големи преразходи по проекти в щатите Джорджия и Южна Каролина.

Промяната в собствеността най-вероятно ще помогне на компанията в задаващия се тежък период. В краткосрочен план Westinghouse може да се възползва от новите средства, за да отговори на натиска да замени доставчиците на повече от 30 западни реактора, които работят по руска технология. Компанията е потърсила ускорено одобрение за предоставяне на заместващо гориво за централи в България, Чехия, Унгария, Словакия и Финландия.