🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите изненади на пазара през 2023 година

Акционерите имаха изключително добра година. Анализаторите - ужасна

Инвеститорите се притесняваха, че нарастващите лихвени проценти могат да оставят задлъжнелите заематели неспособни да изпълнят задълженията си.
Инвеститорите се притесняваха, че нарастващите лихвени проценти могат да оставят задлъжнелите заематели неспособни да изпълнят задълженията си.
Инвеститорите се притесняваха, че нарастващите лихвени проценти могат да оставят задлъжнелите заематели неспособни да изпълнят задълженията си.    ©  unsplash
Инвеститорите се притесняваха, че нарастващите лихвени проценти могат да оставят задлъжнелите заематели неспособни да изпълнят задълженията си.    ©  unsplash
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Финансовите пазари винаги ще предлагат изненади. В крайна сметка, когато се формира консенсус, хората вече са купили или съответно продали. Движението вече се е случило; бъдещето винаги крие нещо.

Дори като се вземе това предвид, инвеститорите преживяха необичайно трудна година през 2023. Тя започна с широко съгласие, че увеличените лихвени проценти през 2022 г. ще предизвикат рецесии в много части на света. Не само че това беше заложено в цените на активите - то се оказа и погрешно.

Но не само икономическите предположения бяха оборени. Ето и другите големи изненади на пазара през 2023 г.

Лихвите отидоха по-високо. И доходностите по облигациите нараснаха още повече...

Годината започна с въпросителни около доверието към Федералния резерв. Лицата, определящи лихвените проценти, прекараха девет месеца в затягане на монетарната политика на всяка среща. Джером Пауъл, техният председател, използва всяка възможност да препотвърди намеренията за затягане. Пазарът обаче не го приемаше сериозно, като се очакваше, че централната банка ще отстъпи и ще започне да намалява в рамките на няколко месеца, преди случайно да счупи нещо.

Това "нещо" се оказа група от американски регионални банки, първата от които - Silicon Valley Bank, фалира през март. Като продължи да повишава лихвите дори по време на турбуленцията, Фед най-накрая убеди инвеститорите, че е сериозен. Пазарът прие прогнозите на служителите къде техният основен лихвен процент ще завърши годината, докато по-дългосрочните доходности по правителствените облигации продължаваха да се покачват все по-високо. Десетгодишните американски държавни облигации, които достигнаха дъно 3.2% през април, преминаха 5% през октомври, най-високите нива от 2007 г. "По-високо за по-дълго" стана мантрата на пазара. Хю Пил от Централната банка на Англия сравни бъдещия път на лихвите с плоския връх на планината Тейбъл в Кейптаун, контрастирайки го с триъгълния Матерхорн в Европа.

... докато и двете не обърнаха посоката по-рязко от очакваното

В рамките на седмици след коментарите на Пил доходностите започнаха ясно да наподобяват спускането на Матерхорн (виж графиката). Тези по десетгодишни американски, британски и германски държавни дългове сега са с около един процентен пункт под техните върхове - което означава празненство на пазара на облигации, тъй като цените се повишават, когато доходностите падат. Празничното настроение се засили, след като поредни данни насърчиха надеждите, че инфлацията отслабва и на централните банкери може би няма да им се налага да бъдат толкова строги.

Някога това би предизвикало отговор от Пауъл, обезпокоен, че намаляващите разходи за заемане могат да стимулират икономиката и да осуетят неговата работа по борбата с инфлацията. Вместо това председателят на Фед подкрепи веселбата. На 13 декември той обяви, че централните банкери вече обсъждат намаляване на лихвите, като той предвижда това да се случи "добре, преди" инфлацията да достигне целта от 2%. Инвеститорите на облигационния пазар увеличиха музиката.

Други пазари пренебрегнаха лихвените смущения

Малко неща са по-важни за финансовата система от "сигурните" доходности, които предлагат правителствените облигации и техните последици за разходите за кредитиране на всички останали. Така че широките колебания на тези доходности през цялата година можеще да донесе очакването, че ще оставят всякакви класове активи нестабилни. Вместо това повечето показаха изключителна устойчивост.

Инвеститорите се притесняваха, че нарастващите лихвени проценти могат да оставят задлъжнелите заематели неспособни да изпълнят задълженията си. Но след две години на такива увеличения годишната степен на неплатежоспособност на най-рисковите "високодоходни" американски облигации беше само 3.8% - под дългосрочния среден показател от 4.5% и никъде близо до върховете, достигнати през кризисни години като 2009 или 2020. Следователно инвеститорите в такъв дълг имаха отлична година, като индексът за висока доходност (high-yield) на Bank of America възвърна 13%.

Историята на други предполагаемо чувствителни към лихвите пазари беше подобна. Глобалните цени на жилищата започнаха да се покачват отново само след най-кратките мигове. Златото поскъпна с 12%. Дори биткойнът - детето на ерата на евтините пари - скочи.

Американската фондова борса се засили от изкуствения интелект

Възстановяването на американския фондов пазар беше по-малко впечатляващо от това на биткойн, но в някои отношения по-изненадващо. След като се понижи с 19% през 2022 г., индексът S&P 500 компенсира почти всичките си загуби, връщайки се близо до историческия връх.

Два аспекта на това възстановяване изненадаха много инвеститори. Първият е, че въпреки предишните си загуби американските акции започнаха годината, изглеждайки скъпи, и след това станаха много по-скъпи. Измерени чрез прекомерната възвращаемост, очаквана от печалбите им, над "безрисковата" доходност на държавните облигации, те сега са по-скъпи (и следователно имат по-малка доходност) от когато и да било след набъбването на дотком балона (вижте графиката) .

Вторият аспект е, че това изобилие - по същество предположение, че акциите са станали по-малко рискови и ръстът на печалбите е по-сигурен - се случи на фона на манията за изкуствен интелект. Американските технологични гиганти осигуриха лъвския пай от печалбите, като инвеститорите прецениха, че са в най-добра позиция да се възползват от новата технология. Печалбите, които могат да бъдат направени от нови и все още некомерсиализирани изобретения, по своята същност са несигурни. Въпреки това инвеститорите залагат всичко на тях.

IPO пазарите все още са в разруха

За съжаление не всички се чувстват оптимистично. Пазарът на първични публични предлагания остава в застой. Dealogic, фирма за данни, изчислява, че компаниите, които стават публични, са събрали около 120 млрд. долара в световен мащаб през 2023 г. Това е по-малко от 170 млрд. долара, набрани през 2022 г., и малка част от сумата, набрана през 2021 г., от над 600 млрд. долара. Фирмите с висок профил, които станаха публични - включително Arm, дизайнер на чипове, и Instacart, група за доставка на хранителни стоки - не успяха да предизвикат по-широко съживяване.

Объркването относно това къде ще се установят дългосрочните лихвени проценти не помогна. Но в други отношения недостигът на нови предлагания е пъзел. Волатилността е намаляла, икономическите насрещни ветрове са утихнали и инвеститорите в капитала хвърлят предпазливост на вятъра. Това, че частните фирми са предпазливи, може да означава, че виждат причини за безпокойство, които в останалата част от пазара липсват. Или може би те просто се готвят да се присъединят към партито през 2024 г. След месеци на стискане на палци банкерите ще се надяват на второто.

Все още няма коментари
Нов коментар